Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak więcej błędów nie popełnić......

Jak więcej błędów nie popełnić......

Mila 22:49, 24 wrz 2014

Przelecialam cały wątek. Śliczny przejrzysty ogród i te oszołamiające hortensje, uwielbiam!!!!
Ewkakonewka 08:44, 25 wrz 2014

Aneta1309 napisał(a)

Dzięki bardzo w sumie ogród tworzymy dla siebie ale to miłe jak komuś podoba się to co robimy

Pelargoni nie wyrzucam jesienią. Cztery doniczki przenoszę do pomieszczenia gospodarczego i wczesną wiosną robię sadzonki nie ma problemu pelargonie dobrze się ukorzeniają. Można też ściąć te które są w doniczkach wtedy puszczą nowe odrosty i też zakwitną tyle,że mi się wydaje ze wtedy słabiej kwitną. Zawsze się asekuruję i dopóki nie mam pewności że nowe sadznki się nie przyjeły starych roślin nie wyrzucam.

Robię tak samo w tym roku nawet te stare posadziłam w kącie z tyłu bo mi szkoda ich było wyrzucać, w ziemi urosły piękniej nawet niż nowe w donicach macham

edit. świetna rabata przed domem miodzio
BusyBee 15:11, 25 wrz 2014

Aneta1309 napisał(a)
Carexy i rozchodniki rosną na rogu rabaty przed niebieską hortensją nie mam szerszego ujęcia Chyba ją gdzieś na wiosnę przeniosę bo jak pisałam marzy mi się taka rabata ale w większym rozmiarze a tu nie mam więcej miejsca.
Myślisz,że pod bordowym bukiem carexy i rozchodniki a wiosną pomiędzy nimi tulipany byłby ok?

Pewnie, że ok ja pod swoim bukiem- mikro na razie posadziłam liatry kłosowe- kilka sztuk...ładne są jednak tylko chwilę- jak kwitną...potem same zielone liście mnie nie zadowalają....

zatem kombinuj jakie carexy, a ja będę zgapiać...a buczek u Ciebie to bordowy ???- to jakieś żółte carexy mogłyby być...
Aneta1309 22:58, 26 wrz 2014

BusyBee napisał(a)

Pewnie, że ok ja pod swoim bukiem- mikro na razie posadziłam liatry kłosowe- kilka sztuk...ładne są jednak tylko chwilę- jak kwitną...potem same zielone liście mnie nie zadowalają....

zatem kombinuj jakie carexy, a ja będę zgapiać...a buczek u Ciebie to bordowy ???- to jakieś żółte carexy mogłyby być...

Tak buczek bordowy początkowo myślałam żeby dać mu w nóżki evergoldy ale teraz muszę go wkomponować w nową rabatę i trzeba to przemyśleć żeby całość miała ręce i nogi
Aneta1309 23:00, 26 wrz 2014

Ewkakonewka napisał(a)

Robię tak samo w tym roku nawet te stare posadziłam w kącie z tyłu bo mi szkoda ich było wyrzucać, w ziemi urosły piękniej nawet niż nowe w donicach macham

edit. świetna rabata przed domem miodzio

Rabata przed domem moja ulubiona a pelargonie kwitną nieźle nawet dzisiaj nie lubię wydawać kasy jak nie muszę a przecież nie ma z nimi tak dużo roboty
Aneta1309 23:01, 26 wrz 2014

Mila napisał(a)
Przelecialam cały wątek. Śliczny przejrzysty ogród i te oszołamiające hortensje, uwielbiam!!!!

Dziękuję, obiecuję wpaść z rewizytą w wolnej chwili
BusyBee 23:34, 26 wrz 2014

Aneta1309 napisał(a)

Tak buczek bordowy początkowo myślałam żeby dać mu w nóżki evergoldy ale teraz muszę go wkomponować w nową rabatę i trzeba to przemyśleć żeby całość miała ręce i nogi

Dokładnie- trzeba przemyśleć, żeby bałaganu nie zrobić......ale Twój pomysł mi się spodobał.... coś u siebie też zmienię....
Anias 00:03, 27 wrz 2014

Hej Anetko, chciałam sie przywitac. Przejrzałam Twoj watek, masz piekny dom! ławeczka romantyczna i nawet z tym żwirkiem było pieknie choc rozumiem ze kłopotliwie. Teraz jak bedziesz juz miała kostkę bedzie miodzio! Hortensja bajeczna!! mi ciagle przymarza niestety, w tym roku pierwszy raz zakwitła a mam juz ja ze 3 lata. Bardzo ładne nasadzenia, czysto przejrzyscie! musze jeszcze popatrzec i podumac coby tu podpatrzec u Ciebie ) bo naprawde slicznie!
iwonaal 08:12, 27 wrz 2014

martika 17:18, 27 wrz 2014

Aneta1309 napisał(a)
I jeszcze nowa rabatka zrobiona w tym roku. Buk, bukszpany i na brzegu carex evergold. Ne wiem czy tak zostawić czy coś dosadzić? Na razie zostawiłam patrzę na nią z tarasu i myślę nic juz więcej na wariata nie sadzę bo potem mus dwa razy więcej pracy w ogrodzie wykonać. Wzdłuż tuj muszę usunąć darń zrobić kanciki i podsypać korą.I to by było z tej strony chyba tyle na ten rok,muszę przestawić leżak na tarsie w drugą stronę i skończyć rabatę po drugiej stronie działki.

Witaj, pieknie sie zapowiada, z rabatami w prostokatach i kwadratach.Pytanie mam, co to za drzewo na pierwszym zdjeciu, to wielkie obok bukszpanów?