Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Milka 05:42, 21 lut 2017

Czy wiosna scinasz powojnik Warszawska Nike?
vita 17:06, 21 lut 2017

katel napisał(a)
Niedaleko WSPA jest cięcie wodą i np. glazurę tną ale to na płasko a czy spód donicy by obcięli nie wiem.

Poproszę na PW. o szczegóły, jak tną glazurę, to z ceramicznym dnem sobie też poradzą

Milka Warszawszką Nike tnę do pierwszych zdrowych pąków, czyli niewiele. Z tego co pamiętam wielkokwiatowe tnie się tak na 70-80 cm.

vita 17:48, 21 lut 2017

mira napisał(a)

Mira, inspirujesz nieziemsko, ale posta napisać tak, aby można go było zacytować, napisać nie potrafisz Patrz wyżej

Po chorobie ostrożnie startuj, najwyżej z daliami. Też się za nimi rozglądam.

Pytasz o szachownice, różnie z nimi u mnie. Z cesarskich dawno już zrezygnowałam, perskie, których nagromadziłam sporo, przestawały kwitnąć i marniały z roku na rok. Zeszłego sezonu, w sierpniu znalazłam miejsce, wybrałam glinę na dwa sztychy, piasek, kompost, żwir. Na tę rabatę przeniosłam resztki szachownic i nowe nabytki. To jest właśnie mój największy problem. Nie rośnie u mnie, a ściągam do ogrodu. Szachownic mam jedenaście gatunków.

F. uva- vulpis, F. acmopetala rosną i mnożą się, pomimo przeciwności. W sierpniu pozbierałam z całego ogrodu, będą łączki.
F. megalaris 'Alba' radzi sobie jako tako: Obok F. latakiensis, niewiele mogę powiedzieć, uprawa doniczkowa.

F. minuta, mam całą doniczkę cebulek przybyszowych po roku uprawy, już ją lubię Obok wymarzeniec: F. bucharika 'Nurek Giant', parę lat na nią polowałam, jak będzie zobaczymy.

F. camschatcensis, jedna w gruncie, reszta w doniczce, na wszelki wypadek.
Tę szachownicę też lubię szczególnie

Mira, Ty chyba jedna rozumiesz to powstrzymywanie się przed zdobywaniem roślin, wesprzyj, bo mi się apetyt z wiosną budzi!

Madzenka 20:13, 21 lut 2017

Zakochałam się w Twoich szachownicach !
vita 20:29, 21 lut 2017

Madzen, może zamienisz krokusy na któryś gatunek Fritillaria?
Później od krokusów kwitną, ale odmówić im piękna, trudno
laurowisnia 12:38, 22 lut 2017

I kto tu pisze o powstrzymywaniu, a sama nam tu takie roślinki podtyka?
Dobre jest przesuwanie w czasie, kiedyś w ofercie Lilypolu był właśnie duży wybór szachownic. Tak sobie je przesunęłam, a teraz ciągle nie ma.
Pisałaś o centrum, czy miałaś na myśli to w Stary Sączu, czy jest jeszcze jakieś inne ciekawe?
Jana 23:19, 22 lut 2017

też się podpinam pod pytanie Laurowiśni o szkółkę koło Sącza, kojarzę tam tylko jedną ale nie byłam, natomiast mój tata często o niej wspominał..szachownice masz piękne
Filomena 14:47, 23 lut 2017

Tak tak Kusicielko!
Szachownice tak ładnie się mnożą? Dotąd kojarzyłam je z pozycją trzymającą cenę i głupia omijałam je szerokim łukiem, by nie wpaść w te rewiry.
No to klaps! Miro i mnie trzeba będzie do równowagi i konsekwencji przywołać.
Filomena 14:49, 23 lut 2017

Właściwie to muszę się przyznać bo i tak się wyda ( mam nadzieję).
Zakupiłam na jesieni 3szt szachownicy perskiej - tak na próbę
Pszczelarnia 16:40, 23 lut 2017

Już nie wystarczy czytać i oglądać Twój wątek, jeszcze notatki powinnam robić. Wpis o szachownicach otwiera mi nowe horyzonty ogrodowe (mi cesarska też nie rosła, kostkowe zaniknęły).

Łączka szachownicowa ... brzmi zachęcająco.