Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Milka 11:59, 24 lut 2017

Dzięki za odpowiedź. Swoje co rok ciąłam, bo miałam wrażenie, że od dołu coraz kępa większa, chyba zrobię test, jeden ciachnę na 15cm, drugi zostawię, jak jest
szachownice piękne, raz posadziłam i chyba zgniły.
vita 14:30, 25 lut 2017

No i dopadało tego białego, niechcianego Mam nadzieję, że szybko zniknie, bo roboty się huk szykuje.

Agato, Jano Centrum o które pytacie jest między Nowym, a Starym Sączem, na Jana Pawła. Byłam tam kilka razy przejazdem, nie wiem jaką opinią się cieszy, ale zawsze coś tam upolowałam.
Agato, co ja jeszcze mogę napisać o powstrzymywaniu się? Nic.

Filomeno Niektóre tylko szachownice tak się mnożą i niezawodnie kwitną. Perskie w pierwszych latach pewnie się spiszą, jednak trzeba wybrać dla nich dobre stanowisko i dbać, dbać

Ewo Też było mi żal cesarskich, myślę, że one po kwitnieniu potrzebują suchego spoczynku, o który u nas jest trudno, zwłaszcza przy jesiennych słotach. Przerobiłam to z pustynnikami. Okres deszczowy spędzały pod okrywą z folii. Widziałaś te naturalistyczne łączki z F. megalaris? Cudowne i jak się trochę zdobędzie doświadczenia, całkiem realne do skopiowania

Miłko Jak przytniesz Warszawska Nike na 15 cm nad ziemia, to możesz w przyszłym roku spodziewać się burzy kwiatów. Wiesz, to jest chyba dobry pomysł. Mam już niewiele wielkokwiatowych, nie jestem z ich kwitnienia zadowolona, może to właśnie kwestia cięcia?
vita 14:38, 25 lut 2017

Skończyłam makówki, co sądzicie?

Filomena 15:41, 25 lut 2017

Makówki prezentują się wybornie!
No i poletka nie trzeba kontraktować, słomy oddawać
Justyna 16:54, 25 lut 2017

Ale ładne szachownice Widziałam kiedyś łan kostkowej w którym botaniku, cudnie wygladał. Moja sie nie mnoży. Perska tez mi zanikła. Cesarskie jakoś dają radę.
Fajne te makówki, do preriowej trawiastej w sam raz.
vita 17:44, 25 lut 2017

Filomeno Miałam dopisać, ale poczekałam na reakcję, pełna zgoda, takie za bardzo realistyczne Ale w sezonie wtopią się bardziej w otoczenie, linię produkcyjną mam na stołach, zwielokrotnię efekt Tylko preriowej trawiastej u mnie nie ma.

Justyno E tam, nie wierzę, że szachownice Ci grymaszą. Widziałam wczoraj ten przepyszny, zielony świat! Derenie (pagodowy!), piwonie drzewiaste, pustynniki, rutewki, wyjątkowo dobrane dekoracje, no i obuwiki
Bardzo ucieszyła mnie Twoja wizyta
katel 22:15, 25 lut 2017

Makówki pięknie wyszły! Masz u siebie derenia pagodowego variegata? Marzył mi się ale się bardzo obawiałam o przemarzanie a teraz to nie wiem czy jeszcze się zmieści.
mirkaka 07:30, 26 lut 2017

Ale miałaś pokazać i opisać cały proces produkcji makówek, ja czekałam na to
Makówki wyszły cudne można je posadowić na grubszym i dłuższym pręcie i będą z nich fajne podpory np do przywiązywania róż. Zdolna bestia z Ciebie
vita 09:34, 26 lut 2017

Kasiu Mam Cornus controversa 'Variegata' i Cornus alternifolia 'Argentea'. Ten pierwszy podmarza niestety i już straciłam nadzieję. Siedem lat a wysoki na kilkadziesiąt centymetrów. Drugi jest mniej efektowny, ale rośnie zdecydowanie lepiej. Nie masz miejsca na derenia pagodowego? Trzeba znaleźć, będzie miał doborowe towarzystwo

Mirka Pokazałam najważniejsze etapy produkcji, reszta to już tylko kosmetyka (malowanie) i wiercenie otworów na druty. Takie 'krok po kroku' zajęłoby mi dwie strony wątku, jest jeszcze jeden problem. Makówki może i dobrze wyglądają, ale są wykonane z gipsu, czyli niezbyt trwałe.
Zainspirowałam się zdjęciami Miry, a ponieważ miałam w zapasach sporo materiałów, to je wykorzystałam. Wykonanie ich na własne potrzeby z gipsu patynowanego jest kompletnie nieopłacalne. Spróbuję jeszcze z betonem.
Justyna 12:57, 26 lut 2017

Vita, mój Cornus controversa Variegata jest w wieku Twojego. Może o 2 lata starszy. Nie pamietam dokładnie. Nie jest on maratończykiem wzrostu, ale jednak rośnie. Mój nie jest dobrze wyeksponowany :/ Pagodowego najlepiej podziwiać z perspektywy. A już najlepiej jakby były dwa po dwóch stronach. Gdzieś taki układ widziałam w relacjach z angielskich ogrodów. Cudo. A gdzie rośnie Twój?