Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 17:21, 09 mar 2017

Jano No i tak to bywa z uprawą niektórych drzew

Dzidka Dzięki, swoją drogą ciekawe jak to jest z pozwoleniem na uprawę maku lekarskiego? Muszę poszukać informacji.

Kasiu Może pocieszy Cię fakt, że jak uprawia się ogród kilkanaście lat, to rozterki podobne początkowym. Może tylko bardziej się już wie na czym najbardziej zależy? Przede mną dużo zmian i liczę, że za dwa lata uporam się ze wszystkim

Alinko Przylaszczki mam w cieniu, ale na dwie, trzy godziny zagląda tam słońce. Próchnicza kora przekompostowana, gruba warstwa, raz w roku daję jakieś pokruszone skorupki, albo dolomitu podsypię. Nie grzebię przy nich, każdego roku są siewki. Masz swoje pod liściastymi drzewami? A jaką tam mają glebę, może trzeba ją rozluźnić? Mieć odmianowe przylaszczki i nie wiedzieć jakie !?

Polu Dziękuję bardzo

EwaOgród dopiero nabierze 'smaków' Dzisiaj posadziłam jeżyny bezkolcowe (ukłony dla Filomeny szczodrej), w planach warzywnik, taki z prawdziwego zdarzenia.
Mam już podpory dla pomidorów, posadziłam też na pędzenie, truskawki. Kilka odmian, szukam najsmaczniejszych.

Poza tym mozolnie, jak pogoda pozwala czyszczę rabaty i przycinam. Szaro, zimno, mokro. Rośliny zatrzymały rozwój, coś tam wychodzi, trzymam rękę na pulsie.
Marga 19:07, 09 mar 2017

Jak znajdziesz ta najsmaczniejszą odmianę truskawki to daj znać W zeszłym roku miałam 3 odmiany (miały być pyszne) i niestety były takie sobie.
Justyna 17:56, 11 mar 2017

Przylaszczki w trzech kolorach - mniam Fajne też są te pełne. A mnie się nie sieją :/
vita 19:34, 11 mar 2017

Marga Dam znać Ostatnio kupiłam 'Dar Selekt', ale jeszcze u mnie nie owocowały. Smak znam, dobry. Największym rozczarowaniem były dla mnie ostatnie 'malowane' nowości: ananasowa biała i malinowa. W smaku fantastyczne, tylko owoce wielkości poziomki i bardzo mało. Może trzeba je bardziej nawozić i dbać o wilgotność?

Justyno U mnie najchętniej sieje się biała i różowa. Z białą jest chyba problem, nie wychodzi po zimie. To pewnie efekt letniego dzielenia w upale. Ale poczekam jeszcze.

Dzisiaj robiłam i wzmacniałam podpory. Kiedyś widziałam w Bolestraszycach prowadzone przy podporach derenie jadalne. Podobało mi się bardzo i dwa lata temu posadziłam pięć C. mas z zamiarem stworzenia przesłony.
To okolice przyszłego warzywnika.

Przy okazji ogarnęłam trzmielinę robiąc jej wigwam i coś dla powojników w tej części ogrodu. Zawsze zostawiam sobie trochę gałęzi z cięcia, przydają się.

Z kwitnień to parę kępek przebiśniegów, dwa ranniki (reszta dopiero wychodzi, dziwna ta wiosna u mnie), i zaczynające miłki.
Oraz Bulbocodium vernum.

jolanka 22:07, 11 mar 2017

Ale fajne te podpory sama robiłaś?
vita 23:27, 11 mar 2017

Sama, bardzo przyjemne zajęcie. Do sielskiego pasują takie patykowe

Podpierania powojników cd. Na kilku takich kratkach. Na fotce widać jak już ładnie przerastają tuje od sąsiada. Świeżo po cięciu, trzy lata i będzie zielona ściana.

Trzy powojniki opierają się na takich gadżetach. Nawet nie muszę przywiązywać pędów.

Skończyłam wreszcie ciąć trawy, ostatni pokos

mira 00:47, 12 mar 2017

vita napisał(a)

bledsze. Mam tylko taką w tej chwili fotkę: Po prawej ciąg dalszy zmagań z tematem makówek. Trudniejszy, bo z obróbką blachy jak dotąd nie miałam do czynienia.

Ja oszaleję chyba pokazywałam kiedyś taką makówkę - Ty to sam robisz ? to musisz być wyjątkowo uzdolniona i pracowita.

Piękna.
A tamte makówki posadziłabym tak w kupie nie w rzędzie a w kupie stip albo innych traw - tak mi przyszło do głowy.
mira 00:53, 12 mar 2017

Dzidka Dzięki, swoją drogą ciekawe jak to jest z pozwoleniem na uprawę maku lekarskiego? Muszę poszukać informacji.

może tu coś znajdziesz
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2265-co-z-makiem-papaver-somniferum

mam problem bo dostałam sporo nasion maku wschodniego i inne nasiona a nie rozróżniam i teraz nie wiem co wolno a co nie

Filomena 07:17, 12 mar 2017

Bulbocodium vernum - bardzo lubię poznawać u Ciebie Vito takie rarytaski. Tyle mamy jeszcze do odkrycia!

Wigwamy do sielskiego jak ulał.
Podpory do pomidorków - robiłaś czy kupowałaś?
KasiaWB 07:49, 12 mar 2017

Vita, świetne podpory! wszystkie patykowe rewelacja drabinka ekstra i to jeszcze jaki fajny ma kolorek
Ciekawe czy taka patykowa kratka utrzymałaby w przyszłości różę pnącą? muszę coś wymyślić
Pozdrawiam