Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Marga 08:53, 16 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Margo, jakie to były odmiany "takie sobie"?

Polka, Senga i jeszcze jedna ale już nie pamiętam. Ziemia żyzna, mokro miały, a owoców jak na lekarstwo. A w smaku właśnie "takie sobie". Ale to mogła być też wina mojej amatorszczyzny.
laurowisnia 09:16, 16 mar 2017

Mam posiane groszki pachnące, pierwszy raz, zrobię im takie wigwamy. Tylko czy znajdę wystarczająco długie gałęzie?
vita 19:16, 16 mar 2017

mira napisał(a)
Ja oszaleję chyba pokazywałam kiedyś taką makówkę - Ty to sam robisz ? to musisz być wyjątkowo uzdolniona i pracowita.

Piękna.
A tamte makówki posadziłabym tak w kupie nie w rzędzie a w kupie stip albo innych traw - tak mi przyszło do głowy.

Nie chyba, tylko na pewno pokazałaś taką makówkę Jestem Ci bardzo wdzięczna za wszystkie inspiracje. Widać potrzebowałam takiego bezpośredniego bodźca. Podchwyciłam temat obróbki blachy, trochę narzędzi kupiłam, a reszta przychodzi już sama

Skorzystałam z linka o zakazie uprawy maku lekarskiego, potem potwierdziła jeszcze Gabrysia, makowca ze swojego maku nie będzie.

vita 19:22, 16 mar 2017

Filomena napisał(a)
Bulbocodium vernum - bardzo lubię poznawać u Ciebie Vito takie rarytaski. Tyle mamy jeszcze do odkrycia!

Wigwamy do sielskiego jak ulał.
Podpory do pomidorków - robiłaś czy kupowałaś?

Podpory do pomidorów oczywiście zakupione, już aż tak nie przeceniaj moich zdolności Oprócz rarytasków są jeszcze np. pospolite bodziszki. Kiedyś wykazałaś nimi zainteresowanie. Zrobiłam inwentaryzację i sama jestem zaskoczona Zaproszenie zawsze aktualne
vita 19:36, 16 mar 2017

KasiaWB napisał(a)
Vita, świetne podpory! wszystkie patykowe rewelacja drabinka ekstra i to jeszcze jaki fajny ma kolorek
Ciekawe czy taka patykowa kratka utrzymałaby w przyszłości różę pnącą? muszę coś wymyślić
Pozdrawiam

Kratka z bambusa róży pnącej raczej nie utrzyma, jest zbyt delikatna.
Ja kupowałam do pnącej kratki z dosyć grubego drutu i mocowałam je na murze wkrętami. A drabinki pochodzą z demontażu takiej niezbyt ciekawej konstrukcji namiotowej. Czasami warto mieć oczy dookoła głowy, szczególnie podczas robienia porządków
Filomena 19:37, 16 mar 2017

Taaa, bodziszki są u mnie na topie. Za późno zabrałam się za byliny w ogrodzie, teraz nadrabiam. Właściwie to powinnam rzec: wszelkie byliny u mnie na topie
Przyjmuję zaproszenie, nie może być inaczej
vita 19:49, 16 mar 2017

Filomeno Czekam na sygnał U mnie bardzo dużo zmian w ogrodzie, wprost rewolucja!

tulucy napisał(a)
Mam nadzieję na taki efekt tujek przez siatkę u siebie, dlatego poradzę je za płotem, przy chodniku. Plus - oszczędzę miejsce na rabacie.
Piękne masz i oryginalne kwiaty

Łucjo Dzięki Jak będziesz sadziła tuje, to radziłabym wkopać pionową przegrodę na linii płotu. U mnie jest tylko płytka podmurówka i korzenie tuj przechodzą na moją rabatę.
vita 20:19, 16 mar 2017

Jana napisał(a)
wyprzedziłaś trendy z tymi makówkami mnie też korci dereń, głównie ze względu na owoce, warto?

Podążam za trendami, podążam

Dereń wisi na podporach drugi rok, ponieważ będę go intensywnie cięła, to nie wiem czy mogę liczyć na duży plon. Jego zadaniem jest głównie przesłonić warzywnik.
Pytasz czy warto mieć swoje owoce? Pewnie! W sprzedaży są drogie, poza tym smaczne, zdrowe, no i doskonałe na nalewkę i marynatę a'la oliwki.
Moje zainteresowanie zaczęło się właśnie od tej marynaty. Na Święcie Derenia w Bolestraszycach można było spróbować (niestety, nie kupić! ). Marynuje się jeszcze zielone owoce, to kolejny argument za tym aby mieć swoje.
Z Bolestraszyc przywiozłam C. mas 'Słowianin', ma trzy lata i jak nie trącą kwiatów przymrozki, będzie dużo owoców.

Łucjo Ozdobne derenie nie mają owoców. Na zdjęciu po prawej mój ozdobny, którego zabrała zima. Odbił z podkładki i wyprowadzam go na wysokie drzewo. Jak widać kilka kwiatów będzie. Jak komuś wymarznie ozdobny dereń, może nie warto go wyrzucać?

vita 20:58, 16 mar 2017

Gabriela napisał(a)
Podpory, które zrobiłaś i ładne i funkcjonalne, chociaż te dla dereni wydają mi się dla nich wątłe, chyba że tylko mają służyć do prowadzenia, nie do podpórki, bo dereń ma sztywne pędy.
Też mam te metalowe kręciołki do pomidorów, już drugi rok się sprawdzają, ale wiązać łodygi trzeba będzie.

O uprawie maku lekarskiego jest w ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii - art. 45 i dalsze, a zaraz potem rozdział o karach.
Trzeba wybrać tekst jednolity: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20051791485

Jeżeli chcielibyśmy zalegalizować uprawę maku lekarskiego w naszych ogrodach, dla przyjemności, albo na własny makowiec, jak to drzewiej bywało, to od razu mówię - nie ma szans.
Więc pozostają takie makówki jak u Ciebie, albo mak syberyjski, albo maczki polne, te wolno uprawiać.

Czułam, że własna uprawa maku lekarskiego to sprawa beznadziejna
Podpory dla dereni są faktycznie zbyt wątłe, poza tym to bambus, wieczny nie będzie. Liczę na to, że derenie się wzmocnią, poziomo wiązane gałęzie też i z czasem będę mogła podpory usunąć. Albo, jak trzeba będzie to je wymienię.
Kręciołki podobały mi się od dawna. Mój kolega prowadził pomidory na jeden pęd i tak sprytnie pęd wokół oplatał. Trzymał się bez wiązania
tulucy 21:09, 16 mar 2017

To problem dereni mam rozwiązany
Ma być owocujący. Przyszłościowo nalewkowo myślę

Przy tujach będzie dość wysoka podmurówka, ponieważ po podniesieniu poziomu ulicy musimy nadlać starą (i tak dość solidną - jeszcze dziadek robił), bo mi się wszystko obsypuje do ogrodu od strony chodnika.