Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek na trzy lata

Ogródek na trzy lata

ewalm 13:25, 30 lis 2012

Jestem. Tylko rzadziej. Co kilka dni.

Jak to miło, że zaglądacie, nawet jak nie ma nic nowego.

Bożenko - dziękuję za linki, zajrzę z przyjemnością.

Anitko - u mnie tak dużo zaległości się nie robi : ), dużo zdjęć, a to się szybko ogląda.

Aniu-Monte, Aniu-OMW i Aga - hmmmm... co do drzewa to ja sama nie jestem całkiem pewna co to jest. Nie wiem czemu jakoś je omijałam wzrokiem tyle czasu i nie ma zdjęć z wiosny ani lata. Ale mam korę, i owszem. To na pewno nie wierzba, ani nie jesion. Może sofora japońska ? Ale jakoś nie jestem pewna. Jest cięte, więc na pokrój nie ma co liczyć, bo nie jest naturalny. Ma pąki schowane w bliznach po ogonkach liściowych. Sadząc po kwiatach, które mgliście pamiętam musi być z rodziny bobowatych. Na pewno nie jest to rodzime drzewo europejskie. Ale pooglądam je jeszcze wiosną i popytam siły bardziej fachowej, jak ta siła już wróci z Meksyku.
A kora wygląda tak:

ewalm 13:26, 30 lis 2012

monteverde napisał(a)

o, nowy avatarek
a to niespodzianka!
agniecha973 14:22, 30 lis 2012

Ewo, gdyby nie to, że widziałaś je na własne oczy, to próbowałabym Ci wmówić, że to jesion Kora podobna i te gałązki na zdjęciu też przypominają mi jesion.
Korę nawet znalazłam dla porównania (przedostatnie zdjęcie), ale pewnie wiele drzew ma podobną. http://www.katowice.lasy.gov.pl/web/prudnik/55
Ciekawa jestem bardzo tego drzewa.
ewalm 16:11, 30 lis 2012

Dzisiaj ogródek tylko w szczegółach, bo w ogółach nic się specjalnie nie zmieniło.

ewalm 16:23, 30 lis 2012

Ostatnio było mokro i dość ciepło. Porosty na murku zadowolone, coraz ich więcej:

A niektóre rośliny jakby czuły wiosnę zamiast nadchodzącej zimy, nadal rosną i wypuszczają nowe listki (co mnie nie cieszy wcale):

ewalm 16:28, 30 lis 2012

Bluszcz też nadal rosnie i pewnie najmłodsze listki zmarzną mu zimą"

Chryzantemy jeszcze kwitną, a skimmia dopiero rozkwitnie:

ewalm 16:30, 30 lis 2012

Bardziej jesiennie jest tylko w okolicach "Smaragda" - trzmielina i floksy przebarwiły się:

ewalm 16:42, 30 lis 2012

A to już sam "Smaragd" oraz jego cień:

I nie tylko on jest taki "podwójny" dzięki słońcu:

ewalm 16:44, 30 lis 2012

agniecha973 napisał(a)
Ewo, gdyby nie to, że widziałaś je na własne oczy, to próbowałabym Ci wmówić, że to jesion Kora podobna i te gałązki na zdjęciu też przypominają mi jesion.
Korę nawet znalazłam dla porównania (przedostatnie zdjęcie), ale pewnie wiele drzew ma podobną. http://www.katowice.lasy.gov.pl/web/prudnik/55
Ciekawa jestem bardzo tego drzewa.

Tak, w wersji bezlistnej ma coś z jesionu, ale paki są inne. No i kwitnie całkiem inaczej. Zobaczymy wiosną i latem, jeszcze mu wtedy zrobię zdjęcia.
eliza3 17:21, 30 lis 2012

Piękne zdjęcia w słoneczku, a u nas taka brzydka pogoda. ale pomimo nie miłej pogody, zostawiam miłe pozdrowienia i uśmiechy