Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 00:21, 29 lip 2015

Milka napisał(a)
Cudownie spisały się werbeny

Tak Irenko i rosną w takich trzech ładnych zwartych kępkach, a na ich tle hortki phanton w realu wygląda to ślicznie
ewa004 08:20, 29 lip 2015

Bo ogród śliczny ☺
wiunia 15:35, 29 lip 2015

ewa004 napisał(a)
Bo ogród śliczny ☺

Dzięki Ewa
Ewik 22:28, 29 lip 2015

Uwielbiam trawy i hortki, wiecej zdjec poprosze
wiunia 22:41, 29 lip 2015

Ewik napisał(a)
Uwielbiam trawy i hortki, wiecej zdjec poprosze

Cieszę się Ewa jak widzę takie wpisy, a wiesz dlaczego? Mam tak samo ale...
ostatnio odwiedziła mnie pewna Pani, nie powiem podobał jej się ogólnie ogródek ale mnie całkowicie zaskoczyła jak powiedziała, że widzi , że mam dużo traw ale to przecież takie paskudztwo, a to - wskazała moje jedne z ulubionych zimozielonych evergold - to już zupełne badziewie trochę mnie zatkało no wiem, każdy ma swoje preferencje ale przecież trawy dają tyle lekkości na rabatach... no cóż
Zielona 18:18, 31 lip 2015

Wiuniu, nie wytrzymałam i musiałam napisać jeszcze dzisiaj.

Będę szczera.
Brabanty w tym miejscu to nie jest najlepszy pomysł. Nawet jeśli będziesz je ciąć, zasłonią widok na piękne hortensje... a same w sobie nigdy nie będą bardzo ładne...
Niestety to jedne z gorszych tuj. Mam dwie sztuki /przez przypadek/ i nie chcąc ich wyrzucać, posadziłam je za drewutnią, jako mało widoczną przesłonę mojego bajzlownika, by Sąsiad nie miał brzydkich widoków.

Magnolię jako małą możesz bez problemu okryć kapturem zimowym i jeśli nie lubisz widoku włókniny przez zimę, możesz nawet zrobić jej chochoł.

Ostatnio robiłam rewolucję w maleńkim ogrodzie mojej Mamy. Wyrzuciłyśmy wszystko, zostawiając tylko dużą magnolię. Twoja też będzie kiedyś taka. U Mamy zrobiłam pod nią okrągłą rabatę i taką bym u Ciebie widziała. Wtedy część za magnolią uzyskała piękną trawiastą ścieżkę (żwirku bym już tam nie dawała!), a pod magnolią będzie miejsce na szafirki, irysy, tulipany, a w sezonie na... może tak jak u mojej Mamy - wyłącznie na red barona, który nie zasłoni widoku na hortensje?

Spójrz:
/usunęłam, bo to ogród Mamy /

wiunia 18:37, 31 lip 2015

Dzieki Martuś! Tak właśnie myślałam, że coś spaprałam z tymi brabantami to niewypał i tyle dlatego musiałam się poradzić
Dziekuję za zdjęcie bardzo ładnie to wygląda - podoba mi się! U mnie w takim razie brabanty do eksmisji i zostanie jednak ta runianka i dosadzę cebulowych i może trawek w jakiejś konfiguracji okrągłejJeszcze przemyślę tego typu szczegóły ale thuje niestety wyemigrują
Pozdrawiam i doceniam pomoc
MirellaB 19:41, 31 lip 2015

Zmiany ogrodowe się szykują u Ciebie?
wiunia 23:33, 31 lip 2015

MirellaB napisał(a)
Zmiany ogrodowe się szykują u Ciebie?

No niestety zrobiłam "ała" w moim ogrodzie (i to pewnie niejedno"ała")i muszę to naprawić. Co prawda inne wpadki prawdopodobnie tak mnie nie rażą, więc ich nie widzę dokładnie, albo nie chcę widzieć - na razie
Ściskam Mirella!
MirellaB 08:00, 01 sie 2015

wiunia napisał(a)

No niestety zrobiłam "ała" w moim ogrodzie (i to pewnie niejedno"ała")i muszę to naprawić. Co prawda inne wpadki prawdopodobnie tak mnie nie rażą, więc ich nie widzę dokładnie, albo nie chcę widzieć - na razie
Ściskam Mirella!

Chodzi o te tuje brabant?
Kiedy planujesz te zmiany?
Masz jakąś koncepcję?
Może pomożemy w planowaniu?
A u mnie ile wpadek ogrodowych, największa porażka to te kamienieniby skalniak, ale i na to przyjdzie czas