Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

MirellaB 08:29, 08 sie 2015

Kupowałam azalie w tym roku w szkółce i pytałam czy na południową rabatę mogę ją posadzić? Pani mówiła, że lepiej do cienia albo półcienia w pełnym słońcu da radę, ale będzie krócej kwitła .
Posadziłam na południową rabatę igiełkową. Zobaczymy jak jej tam będzie

Rozumię, że magnolię masz od południowej strony posadzoną?
Magnolia jest duża by dawała na dole cień azali

Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam, pięknie to wyglądało. Nie mam u siebie miejsca, żeby tak zrobić, ale chętnie bym to skopiowała

Takie duże tuje przesadziłaś w upale? Nie wiem czy przetrwają. Musisz dużo wody pod nie lac.

Zestawienie jałowca z powojnikiem? Dla mnie to jakieś takie bardzo wymyślne, dziwne zestawienie, zdecydowanie nie mój styl, nie moja bajka. Mi się nie podoba. Ja bym tak nie posadziła.

ewa004 08:52, 08 sie 2015

Wiuniu powojniki w iglakach ,swietny pomysł ,bardzo ładne
Pozdrawiam
Zielona 11:28, 08 sie 2015

MirellaB napisał(a)

Zestawienie jałowca z powojnikiem? Dla mnie to jakieś takie bardzo wymyślne, dziwne zestawienie, zdecydowanie nie mój styl, nie moja bajka. Mi się nie podoba. Ja bym tak nie posadziła.

Mirello. Zestawienie "bardzo wymyślne"? Dlaczego? Bo nie jest ogrodowiskowe? Jałowce też nie są polecane, a jednak zimą zrobią dobrą robotę na rabacie Wiuni. Latem, kiedy są "tylko" zielone, mogą pięknie zakwitnąć powojnikami, których suche pędy można usunąć i nadal mieć wypełnioną rabatę. Iglaki dodatkowo osłonią korzenie płożących clmatisów.

Mam wrażenie, że na forum podoba się to, co jest u wszystkich, a najlepiej, jeśli zostało zaczerpnięte z realizacji Danusi lub Marzeny. Inne drzewa, inne zestawienia, doceniane są przede wszystkim przez te Osoby, które cenią indywidualność.

Już sama Danusia pisze, że ma dość kopiowania bez żadnej własnej inwencji. I wcale się nie dziwię...

Wiuniu. Ja uwielbiam powojniki. Zakochałam się w nich wiele lat temu w ogrodzie koleżanki. Moja Mama ma posadzone pod śliwą wiśniową. Latem obłędnie wyglądają różowe kwiaty wśród bordowych liści Nigry. Ma też powojnik przy świerku. Doskonałe tło dla kwiatów clematisa! Ale... tak... to nie jest ogrodowiskowe, a więc na naszym forum uchodzi za wymyślne...

Podałam tylko pomysł. Decyzja o tym, co ostatecznie posadzisz, oczywiście należy do Ciebie

MirellaB 12:56, 08 sie 2015

Jestem za czymś nowym, innym, niepowtarzalnym, ale to zestawienie akurat mi się nie podoba.
Jedyny plus tego połączenia, który widzę to takie,że jałowce im starsze robią się mało atrakcyjne, a powojnik może te niedoskonałości zakryć.

Kiedyś na O dostało mi się za to, że trawę buchanani nazwałam, że wygląda jak uschła. Przecież prawie wszyscy na O ją uwielbiają. I też na forum wyszłam na dziwoląga. To tyle z mojej strony.
zabaewa 13:21, 08 sie 2015

Dziewczyny - wrzućcie luz - każdy robi co lubi a lubi co chce - zwłaszcza w ogrodzie. Dzielmy się inspiracjami i doświadczenie bo to jest bezcenne ale róby po swojemu bo to nasz kawałek Ziemi
Zielona 15:49, 08 sie 2015

Ewo... nie zrozumiałyście mnie. To właśnie ułomność słowa pisanego, której nie lubię w wirtualnych kontaktach, bo odbiera się nas niezgodnie z naszą intencją.
Ja jestem spokojna i wyluzowana i nie mam najmniejszego zamiaru wyprowadzać siebie z tego stanu Wszak po to jest urlop, żeby się wyluzować, a nie stresować, a właśnie się urlopuję

Doskonale rozumiem sposób, w jaki komponujemy swoje rabaty. Sama postępuję dokładnie według sprawdzonego schematu. Używam przede wszystkim roślin polecanych i zestawień sprawdzonych. Jednak mam wrażenie, że przychodzi taki moment, w którym należy w ogrodzie dodać odrobinę indywidualności. To właśnie fakt, że nie każdemu będzie się on podobać, świadczy o sukcesie. Bo zostanie to czymś charakterystycznym właśnie dla nas.

Zdanie Mirelli doceniam. Bardzo lubię osoby, które potrafią artykułować to, co myślą (sama do takich należę). To przecież szczere i prowadzi do prawdziwej dyskusji.

Chciałam jedynie zwrócić uwagę na zjawisko opisywane w psychologii społecznej jako psychologia tłumu. Zgodnie z nią... wszystkim podoba się to samo

Wybaczcie, jeśli odebrałyście to inaczej niż chciałam napisać.
Ewik 15:57, 08 sie 2015

Dziewczyny , przeczytałam waszą rozmowę i podoba mi sie , każdy ma prawo do własnego zdania , pomysłu i dlatego kazdy ma inny ogród.Inny , nie oznacza że gorszy czy lepszy . Przecież jakby każdy robił ogród taki sam , to poprostu byłoby nudno.Najważniejsze, że nam sie podoba i dobrze sie w nim czujemy pozdrawiam wakacyjnie
wiunia 17:40, 08 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Kupowałam azalie w tym roku w szkółce i pytałam czy na południową rabatę mogę ją posadzić? Pani mówiła, że lepiej do cienia albo półcienia w pełnym słońcu da radę, ale będzie krócej kwitła .
Posadziłam na południową rabatę igiełkową. Zobaczymy jak jej tam będzie

Rozumię, że magnolię masz od południowej strony posadzoną?
Magnolia jest duża by dawała na dole cień azali

Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłam, pięknie to wyglądało. Nie mam u siebie miejsca, żeby tak zrobić, ale chętnie bym to skopiowała

Takie duże tuje przesadziłaś w upale? Nie wiem czy przetrwają. Musisz dużo wody pod nie lac.

Mirelko magnolię mam od strony zachodniej ale tak rośnie, że ma słonko cały dzień. Tuje przesadzałam w upalny dzień póżnym popołudniem i jak przetrwają to ok, a jak nie to trudno, nie mogłam wytrzymać.
Obecnie czekam, aż będzie chłodniej z posadzeniem na ich miejsce innych roślin, bo mi bardziej na nich zależy
Jeśli chodzi o zestawienia jałowca z powojnikiem to moim zdaniem jak już wczesniej pisałam bardzo ładna kompozycja i na zdjęciach Marty wygląda ślicznie - tak inaczej - miejsce w którym chcę posadzić te jalowce to środek trawnika więc taki kolorowy akcent na zielonej roślinie i zielonym trawniku obok zielonej magnolii(latem!) to fajny przecież widoczek Biorę tą opcję pod uwagę ale ciągle myślę....Jałowce zostaną zielone przez zimę jak powojniki ( może białe?)przekwitną, magnolia straci liście! Mam już 6 szt powojników m.in. biały JPII kwitnie obecnie drugi raz i ma wielkie białe kwiaty z różową pręgą, ślicznie sie prezentuje na pergoli na tle tuj szmaragd.
Reasumując...ile ogrodów i głów do wymyślania nasadzeń tyle pomysłów na rabaty Bardzo się cieszę, że mogę liczyć na m.in. Twoje podpowiedzi i biorę pod uwagę każdy pomysł o którym przeczytam W swoim ogrodzie praktycznie wszystkie rabaty planuję sama z lepszym lub gorszym skutkiem i często naoczni świadkowie dziwią się na moje pomysły ale to mój ogród tak jak z magnolią na środku, rodzinka bardzo się dziwiła, że tu?, że takie drzewo? Nawet znajoma ogrodniczka trawy mi wyśmiała, a ja trwam przy swoim i tyle, bo mi się tak właśnie podoba Jakbyś miała jeszcze jakiś pomysł to chętnie przeanalizuję
Pozdrawiam serdecznie z mokrą bryzą w ten upał!!!
wiunia 17:43, 08 sie 2015

ewa004 napisał(a)
Wiuniu powojniki w iglakach ,swietny pomysł ,bardzo ładne
Pozdrawiam

Ewo to jeszcze sfera planowania i zobaczę co się wykluje ale pomysł Marty przypadł mi do gustu Byłoby inaczej i tak chyba subtelnie? Tak lubię
Ściskam!
wiunia 18:02, 08 sie 2015

MirellaB napisał(a)
Jestem za czymś nowym, innym, niepowtarzalnym, ale to zestawienie akurat mi się nie podoba.
Jedyny plus tego połączenia, który widzę to takie,że jałowce im starsze robią się mało atrakcyjne, a powojnik może te niedoskonałości zakryć.

Kiedyś na O dostało mi się za to, że trawę buchanani nazwałam, że wygląda jak uschła. Przecież prawie wszyscy na O ją uwielbiają. I też na forum wyszłam na dziwoląga. To tyle z mojej strony.

Mirelko każdy z nas kiedyś uczy się roślin i nie musi znać wszystkiego! Ja np. nie potrafię rozróżnić róż jak nie mam czarno na białym co to za jedna, a i u mnie buchanani córka kazała mi oddać z reklamacją jak kupiłam w szkółce, że niby uschnięta i prawie uległam ale sprawdziłam w necie, że ona taka ma być cały czas brązowa. Nikomu z domowników nie przypadła do gustu, a moja koleżanka zapytała dlaczego przy tarasie na widoku mam wyschnięte trawki? A one mi tam pasują i sobie rosną i nawet są siewki!
No tak mamy, że każdemu podobają się różne rzeczy choć wiele, ba...nawet bardzo wiele podoba nam się takich samych... mówię tu o kopiowaniu ogrodowiskowych inspiracji - ma to swój urok i można dzielić się doświadczeniem co do danych roślin i nasadzeń unikając tym samych różnych błędów i wpadek