Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

MirellaB 13:09, 07 sie 2015

Puk puk jesteś?
wiunia 19:57, 07 sie 2015

Mirelko jestem, na bierząco podpatruje Twoje zmagania z nową bylinową i wiem jakie to uczucie jak człowieka boli brzuch, bo bardzo chce, a nie wie jak zrobić, aby było dobrze i nie trzeba było przesadzać - ja nie lubię barrrdzo przesadzać więc zawsze mam kłopot co i gdzie? A i tak zdarzają się wpadki jak z tymi brabantami. Posadziłam je w półkolu obok magnolii, a teraz uswiadomiłam sobie, że to gafa, bo będą osłoną ale bardzo nieefektowną. Mimo upału przesadziłam je w miejsce gdzie zasłonią mi tzw. gratownik czyli zapasowe dachówki, zbierane kamienie, smietnik. Będę je cięła na taki żywopłocik,są posadzone dość gęsto więc może coś z tego wyjdzie, a jak nie to eksmisja (to 5 szt. )to nie tragedia choć ja ubolewam nad każdą straconą roślinką. Miałam nic nie sadzić na ich miejsce przy magnolii ale jednak coś niskiego posadzę, bo to środek trawnika i tak mi jakoś łyso. Przesadzę dwa jałowce płożące, tzn. lekko płożące unosza gałazki, rosną pomiędzy limkami, serbami i grabami i robi się tam ciasno więc akurat.Dokupię jeszcze trzy jakieś cyprysiki niskie, pomiędzy tymi roślinami , a magnolią w 1/3 koła posadzę trawy może jakieś kwiaty(byliny) jeszcze nie wiem, będę myśleć podczas upałów. Trawek kilka mam swoich - siewki może dokupię red barona? To tyle
Pozdrawiam!
MirellaB 20:10, 07 sie 2015

A ja myślałam, że Ty na wypoczynku jesteś
Wiesz każdy ma swoją wizję i robi jak mu się podoba. Widziałam u znajomych na środku trawnika magnolię,która była podsadzona wkoło azaliami. Wiesz jak to pięknie wyglądało. Zastanów się czy tak byś nie chciała. Minimalizm też ma swój urok

Zielona 21:39, 07 sie 2015

Wiuni, na te płożące iglaki ja bym posadziła powojniki. Są takie, które będą pięknie oplatać zimozielone i dodadzą koloru, a jednocześnie nie będą walczyć o powierzchnię w miarę rozrastania się iglaków. Te ostatnie dadzą cień korzonkom powojników. Widziałam już taki zestaw i powiem Ci, że wygląda zjawiskowo.
wiunia 22:21, 07 sie 2015

Zielona napisał(a)
Wiuni, na te płożące iglaki ja bym posadziła powojniki. Są takie, które będą pięknie oplatać zimozielone i dodadzą koloru, a jednocześnie nie będą walczyć o powierzchnię w miarę rozrastania się iglaków. Te ostatnie dadzą cień korzonkom powojników. Widziałam już taki zestaw i powiem Ci, że wygląda zjawiskowo.

No powiem Ci, że mnie tym zaintrygowałaś Te moje płożące to takie pół płożące, mam nawet taki pomysł, że jak podrosną to będę z nich robiła takie bonsai z pomponami na końcach gałazek ale... Cały czas myślę Marta nad tym miejscem i też ciągle oglądam tą fotkę z tymi kamyczkami i red baronem...mam dylemacik... a co tam...mogę mieć... coś w końcu wymyślę
wiunia 22:30, 07 sie 2015

MirellaB napisał(a)
A ja myślałam, że Ty na wypoczynku jesteś
Wiesz każdy ma swoją wizję i robi jak mu się podoba. Widziałam u znajomych na środku trawnika magnolię,która była podsadzona wkoło azaliami. Wiesz jak to pięknie wyglądało. Zastanów się czy tak byś nie chciała. Minimalizm też ma swój urok

Zgadzam się z Tobą, lubię takie konkretne i niezbyt "naćkane" rabaty choć to trudna sprawa dla ogrodniczki amatorki Dziękuję za podpowiedż, zapisuję w zeszyciku do rozpatrzenia...ale, ale czy azalie wytrzymają w pełnym słońcu cały dzień??? Miałam jedną malusią z lidla ale nie przetrwała u mnie choć w półcieniu, jakiś grzyb (chyba) jej pąki zżarłmam tylko rododendrony, które jakoś dają radę w słońcu ale nie przez cały dzień.
Ściskam!
Zielona 22:30, 07 sie 2015

Nic na siłę! Masz czas. I tak bardzo szybko zadziałałaś z przesadzaniem. Jestem w szoku, że miałaś ochotę w te upały!
Zielona 22:35, 07 sie 2015

Zobacz:

wiunia 22:52, 07 sie 2015

Zielona napisał(a)
Zobacz:

Ło !!! Ten iglaczek na drugim zdjeciu to chyba taki jak te moje dwa
To wygląda naprawdę bosssko!!!
Myślałam o zakupie trzech cyprysów gracilis i posadzić na przemian w miejscu po brabantach cyprysy i jałowce (wyglądają podobnie jak sabiński ale kupiony jako NN taki 10 cm w Netto za 3,50 trzy lata temu) i gdybym dodała powojniki to już nic innego nie terzba, to jest myśl!
Dziekuję za fotki!!!
zabaewa 00:35, 08 sie 2015

Też mi się o podoba Muszę zapamiętać