Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Zielona 17:56, 20 maj 2016

Wiuniu - pamiętasz nasze rozmowy na temat Twojego żywopłotu? Widać go - nie widać... Dzisiaj widać. I to jak!!! Przepięknie zagęszczony. Rośnie szybciej niż mój drożdżowy w piekarniku Wiosna donicowa bardzo optymistyczna u Ciebie. Podoba mi się, choć nie zazdroszczę podlewania Wiesz, jakie mam ostatnio refleksje na temat donic? Im więcej kwitnie mi na rabatach, tym mniejszą mam ochotę na podlewanie donicowych... Tym bardziej podziwiam Twoje.
wiunia 22:30, 20 maj 2016

Zielona napisał(a)
Wiuniu - pamiętasz nasze rozmowy na temat Twojego żywopłotu? Widać go - nie widać... Dzisiaj widać. I to jak!!! Przepięknie zagęszczony. Rośnie szybciej niż mój drożdżowy w piekarniku Wiosna donicowa bardzo optymistyczna u Ciebie. Podoba mi się, choć nie zazdroszczę podlewania Wiesz, jakie mam ostatnio refleksje na temat donic? Im więcej kwitnie mi na rabatach, tym mniejszą mam ochotę na podlewanie donicowych... Tym bardziej podziwiam Twoje.

O renty Marta jak mi miło,że do mnie zajrzałaś!
To prawda,podlewanie donic to koszmar dlatego jak tylko przekwitną stokrotki będzie spora redukcja. Co roku obiecuję sobie obsadzić jedną przy wejściu i jedną na tarasie,wychodzi jak zwykle. Ale tak mi brak kolorów po zimie,że wiossennych kwiatów mam naćpane w donicach za to latem ograniczę.
Graby bardzo mnie cieszą!!!
Zielona 22:51, 20 maj 2016

Ustalmy coś - zawsze do Ciebie zaglądam!!! Ale wiesz, że nie lubię "machać"... Jak już piszę, to wolę o czymś... Ale czytam regularnie. U Ciebie przynajmniej ze spokojem, jaki pamiętam z dawnych czasów na forum.
Alisonek 23:01, 20 maj 2016

wiunia napisał(a)

No Kochana, ale grabiki Ci urosły. gdzie się podziały te patyczki co sadziłaś? to moje jakoś krzywo rosną im bliżej orzecha tym niższe i chudsze muszę je zacząć karmić bo mi się fala zrobi
Tak czy inaczej jest pięknie!!!!
wiunia 23:12, 20 maj 2016

Zielona napisał(a)
Ustalmy coś - zawsze do Ciebie zaglądam!!! Ale wiesz, że nie lubię "machać"... Jak już piszę, to wolę o czymś... Ale czytam regularnie. U Ciebie przynajmniej ze spokojem, jaki pamiętam z dawnych czasów na forum.

Marta...Ty wiesz...prawda? Jesteś nie do podrobienia!
I ja odwiedzam Twój i inne ogrody regularnie i bardzo często tylko podziwiam, no chyba, że faktycznie mam coś do podpowiedzenia (ale to nie jest częsty proceder) lub do zapytania (to dość często!) Nawet raniutko w drodze do P-nia w pociągu zaglądam co słychać i widać w moich ulubionych ogródkach. To już taki nawyk
wiunia 23:24, 20 maj 2016

Alisonek napisał(a)

No Kochana, ale grabiki Ci urosły. gdzie się podziały te patyczki co sadziłaś? to moje jakoś krzywo rosną im bliżej orzecha tym niższe i chudsze muszę je zacząć karmić bo mi się fala zrobi
Tak czy inaczej jest pięknie!!!!

Alu widziałam Twoje na zdjęciu nie widać różnicy przy orzechu. Moje też w zeszłym roku bardzo różniły się od strony północnej od tych od zachodniej. Cięłam ostro i pomału różnica zanika. W tym roku chcę ciąć tylko z boków, żeby szybciej urosły do góry, bo są mocno zagęszczonie już od dołu tak,że myszka się nie przeciśnie więc teraz czas na wzrost w górę.
Alisonek 23:37, 20 maj 2016

równałaś do tych niższych czy każdego z osobna? Kiedy szykujemy się na cięcie?
wiunia 23:54, 20 maj 2016

Alisonek napisał(a)
równałaś do tych niższych czy każdego z osobna? Kiedy szykujemy się na cięcie?

Alu będę cięła na początku czerwca i w zależności ile urośnie jeszcze na początku sierpnia. Równałam do tych niższych, żeby był w miarę równy z obu boków ogrodu.
Alisonek 23:58, 20 maj 2016

Muszę to sobie zakodować, bo zawsze mi się zapomina
i ja muszę równać, albo powiem że mam teren nierówny a żywopłot jest ok
wiunia 00:43, 21 maj 2016

Alu mądre głowy powiadają,że należy ciąć graby trzy razy: koniec lutego, przełom mają i czerwca oraz przełom lipca i sierpnia. Ja nie tnę tyle razy. Raz lub dwa czyli czerwiec i ewentualnie sierpień i są gęste od samej ziemi. Każdy ogród na swój rytm