Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 07:27, 09 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Tak to taka odmiana. Wcześnie zakwita i tym samym szybciej przekwita.
U innych na wątkach też czytam, że już przekwitnięte. A tak szalałam za nimi

Wiunia u Any czytałam, że pytałaś o wiek i wielkość hacone. Ty sadziłaś co 60 cm, a ja po dwie do jednego dołka ha ha
Będziemy porównywały jak u nad wyglądają

Ok sadziłaś po dwie do jednego dołka , a pomiędzy takimi dołkami ile masz odleglosci?
A tak nawiasem mówiąc to będziesz miała piękne kępy jak sadzone po dwie sztuki
wiunia 07:28, 09 paź 2017

Taką jesień lubię

MirellaB 20:52, 10 paź 2017

Wiunia byłaś u mnie i widziałaś moje hacone. Jestem ciekawa co z tego mojego sposobu sadzenia wyjdzie

Śliczne to przebarwione drzewko. Takie jesienne kolory bardzo lubię
wiunia 06:48, 11 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Wiunia byłaś u mnie i widziałaś moje hacone. Jestem ciekawa co z tego mojego sposobu sadzenia wyjdzie

Śliczne to przebarwione drzewko. Takie jesienne kolory bardzo lubię

Mirelka będziemy obserwować jak dla mnie ta rabata będzie bardzo ładna tylko już nic tam nie dosadzaj. Jak te rośliny, które tam posadziłaś podrosną dadzą ładny efekt kolorystyczny (moim skromnym zdaniem). A hacone zapewne będziesz miała "wypasione" skoro podwójne w dołku moje nie dość, że całe popołudnie w słońcu to jeszcze nie za wielkie he, he. Chciałabym, żeby było takie jak powinno w swojej odmianie czyli jasne, ponieważ brakuje mi na tej rabacie ożywienia latem i jesienią.
MirellaB 13:35, 12 paź 2017

Wiunia w szkółce mieli śliczne hacone jasne takie trochę białe. Fajne i duże kępy. W zasadzie to je miałam kupić, ale wymieniłam na All Gold.
Może takie by Tobie pasowały?

wiunia 18:44, 12 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Wiunia w szkółce mieli śliczne hacone jasne takie trochę białe. Fajne i duże kępy. W zasadzie to je miałam kupić, ale wymieniłam na All Gold.
Może takie by Tobie pasowały?

Mirelko te jaśniejsze o których piszesz to pewnie potrzebują cienistej rabaty, a u mnie w tym miejscu, gdzie zaplanowałam hacone to od 12 do wieczora słoneczko. Lawenda tam rosła pięknie, aż za pięknie na tą jasną miałabym miejsce pod pergolą Ale to już na wiosnę teraz nie miałabym nawet kiedy pojechać. W tygodniu odpada, a weekendy mam ostatnio wyjazdowo-pracujące. A właściwie dlaczego zrezygowalas z tych całkiem jasnych?
MirellaB 13:50, 13 paź 2017

Wiunia te jasne super mieli dużo i dużych. W sumie to się zastanawiam czy kilku nie kupić. Wymieniłam je, bo później zauważyłam All Gold i wymieniłam na nią, bo bardziej ją znałam z forum.
Ta jaśniejsza to był Hakonechloa macra Stripe it Rich.

Iwonka 10:17, 14 paź 2017

wiunia napisał(a)
Taką jesień lubię

Jaki śliczny klon! Co to za odmiana? Czytam że twój rh ma lekki problem z liśćmi. Tak ja Bogdzia pisała nie martw się, odbije na wiosnę. U mnie zaobserwowałam że rh lubią cięcie. Miałam taki jeden egzemplarz wyrzucić, przycięłam do do podstawy ale nie zdążyłam wykopać. Ostatnio dotarłam w ten zakątek a biedaczek ma z 10 nowych gałązek
wiunia 21:14, 14 paź 2017

Iwonka napisał(a)

Jaki śliczny klon! Co to za odmiana? Czytam że twój rh ma lekki problem z liśćmi. Tak ja Bogdzia pisała nie martw się, odbije na wiosnę. U mnie zaobserwowałam że rh lubią cięcie. Miałam taki jeden egzemplarz wyrzucić, przycięłam do do podstawy ale nie zdążyłam wykopać. Ostatnio dotarłam w ten zakątek a biedaczek ma z 10 nowych gałązek

Dziekuję w imieniu klona Zoju ten klon to Rubrum. Nie jestem do końca przekonana czy nadaje się do mojego 600 m ogrodu ale to prezent i bardzo bo lubię. Postaram się go trzymać w ryzach może uda się to poskromić.
Rododendronów nigdy nie cięłam ale niejednokrotnie słyszałam o bardzo dobrych efektach cięcia. Będę musiała o tym pomyśleć.
wiunia 15:00, 21 paź 2017

Jesiennie wiankowo

Berberyski etecta pomalutku czerwienieją