Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 22:54, 30 wrz 2017

Bogdzia 08:44, 01 paź 2017

wiunia napisał(a)
Bogdziu mój 6 - letni rh ma w tym roku dużo takich przebarwionych liści w czerwieni i żółci. Czy coś zaniedbałam czy to normalny objaw? Jest najstarszym rododendronem w moim ogrodzie, więc nie wiem, czy może tak się z nimi dzieje jak są starsze?

Nie martw sie rododendronem , to normalne zjawisko. Rh tez zrzucaja liscie jak zreszta wszystkie rośliny. Na ogól spadaja trzyletnie ale czasem i dwuletnie. Tak więc wszystko w porządku.Na wiosne daj mu nawóz dla rh i utworzy nowe piękne liscie.
wiunia 11:28, 01 paź 2017

Bogdzia napisał(a)

Nie martw sie rododendronem , to normalne zjawisko. Rh tez zrzucaja liscie jak zreszta wszystkie rośliny. Na ogól spadaja trzyletnie ale czasem i dwuletnie. Tak więc wszystko w porządku.Na wiosne daj mu nawóz dla rh i utworzy nowe piękne liscie.

Dziękuję Bogdziu za odpowiedź. To mój najładniejszy okaz i byłoby mi szkoda , gdyby coś mu się przytrafiło
MartaKozak 13:22, 01 paź 2017

wiunia napisał(a)
Róże eden Rose ponownie kwitną

W tym roku kupilam 2wie edenki jako pnace. Ile latek maja twoje?
Sliczne sa ale widze ze nie ida bardzo w gore.
Zstanawiam sie czy dobry wybor zrobilam...
wiunia 16:11, 01 paź 2017

MartaKozak napisał(a)

W tym roku kupilam 2wie edenki jako pnace. Ile latek maja twoje?
Sliczne sa ale widze ze je ida bardzo w gore.
Zstanawiam sie czy dobry wybor zrobilam...

Witaj Marto!
Swoje Edenki posadziłam w czerwcu 2015 (3 szt. ok 20 cm)
To prawda idą w górę ale warto je przycinać w poziomie do podpór wtedy bardzo obficie kwitną.
Są piękne i warto je mieć
MirellaB 17:01, 04 paź 2017

Wiunia co masz za odmianę rozchodnika? To chyba nie te co Ci dałam, bo dużo ładniejsze

Róże u Ciebie oszalały z kwitnieniem.

Moje rh też gubią liście
wiunia 18:06, 04 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Wiunia co masz za odmianę rozchodnika? To chyba nie te co Ci dałam, bo dużo ładniejsze

Róże u Ciebie oszalały z kwitnieniem.

Moje rh też gubią liście

A wiesz, to dobre pytanie jaka to odmiana? Nie wiem, posadziłam je w zeszłym roku wiosną i dałabym głowę, że w zeszłym roku były jasnoróżowe? Gdzieś, od kogoś miałam zaszczepki chyba takie NN.
Poszukam w zeszyciku może zapisałam skąd je mam I z ciekawości fotki poszukam może mam z zeszłego roku. Wiem,że obok dosadziłam te białe co mi kupiłaś na DP i teraz te sadzonki od Ciebie ale one są o wiele jaśniejsze (a tak nawiasem to jaka to odmiana?)

Róże w tym roku faktycznie były śliczne ale też już coraz bardziej jesiennie wyglądają. Czerwone na pniu dają jeszcze czadu!
MirellaB 21:41, 04 paź 2017

Czyli jakie są ciemniejsze te co Ci dałam czy te co masz NN?

Białe rozchodniki zaczynają mnie denerwować. Zaczyna się jesień, a one już przekwitły. U Ciebie też tak jest?

Gdzieś miałam zapisaną odmianę rozchodnikiów. Jak znajdę to Ci napiszę
wiunia 22:31, 04 paź 2017

MirellaB napisał(a)
Czyli jakie są ciemniejsze te co Ci dałam czy te co masz NN?

Białe rozchodniki zaczynają mnie denerwować. Zaczyna się jesień, a one już przekwitły. U Ciebie też tak jest?

Gdzieś miałam zapisaną odmianę rozchodnikiów. Jak znajdę to Ci napiszę

Ciemniejsze są te co mam NN są takie bordowe, od Ciebie są takie bardziej różowe. Moje białe też są na wylocie (choć biały kolor w ogrodzie uwielbiam) ale te rozchodniki są jakieś nietrafione. Może to taka specyficzna odmiana?
MirellaB 22:47, 08 paź 2017

Tak to taka odmiana. Wcześnie zakwita i tym samym szybciej przekwita.
U innych na wątkach też czytam, że już przekwitnięte. A tak szalałam za nimi

Wiunia u Any czytałam, że pytałaś o wiek i wielkość hacone. Ty sadziłaś co 60 cm, a ja po dwie do jednego dołka ha ha
Będziemy porównywały jak u nad wyglądają