Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek

wiunia 15:17, 26 wrz 2017

asiak napisał(a)
Ślicznie Ci kwitną Edenki, cała reszta też śliczna

Witaj Asiu
Dziękuję w imieniu Edenek.. .i reszty. Nie wiedziałam, ze te róże tak długo kwitną kiedy je sądziłam. Zaczęły w czerwcu i nadal cieszą oczy kwiatami
Iwonka 08:29, 27 wrz 2017

wiunia napisał(a)

Ojej jak miło mi Cię gościć!
Powiem szczerze, że moje roślinki nie widzą żadnych cudotwórczych nawozów. Nawet mam wyrzuty sumienia jak czytam o podlewaniu przez forumowiczów florowitem czy innym nawozem. Jedynie stosuję nawóz do róż i na początek sazonu hortki podkarmiam. Kiedyś ktoś polecał fusy po kawie do kwaśnolubnych, więc od czasu do czasu poczęstuję moje roślinki. Lubię mój ogród i choć nie jest idealny to bardzo lubię w nim przebywać jak tylko mam czas nie będę oryginalna jak napiszę, że rozmawiam z roślinami, bo my ogrodomaniacy raczej wszyscy tak mamy
O przepraszam....jakies dwa czy trzy lata temu sypnęłam pod liściaste Yara mila takie zielone granulki
Dziękuję za miłe słowa....i porady co do cięcia magnolii.

Rośliny czują dobrą rękę i odwdzięczają się swoją urodą Poleciłaś mi derenie Ivory halo. Widzę, że u ciebie to piękne białe kuleczki. Czy faktycznie tak wolno rosną? Dereń był jednym z pierwszych krzewów, które posadziłam. Lubię bardzo jego liście. Niestety rósł mimo cięcia jak szalony i już go nie mam w tym miejscu.
wiunia 18:08, 27 wrz 2017

Iwonka napisał(a)

Rośliny czują dobrą rękę i odwdzięczają się swoją urodą Poleciłaś mi derenie Ivory halo. Widzę, że u ciebie to piękne białe kuleczki. Czy faktycznie tak wolno rosną? Dereń był jednym z pierwszych krzewów, które posadziłam. Lubię bardzo jego liście. Niestety rósł mimo cięcia jak szalony i już go nie mam w tym miejscu.

Derenie mam od zeszłego roku. Jak je kupiłam to wysokość miały prawie taką samą jak w tym roku. Wiosną obcięłam dosłownie na 10 cm od ziemi, aż miałam żal do siebie , że je pewnie zmarnowałam. Wypuściły pięknie i tylko są o wiele gęściejsze niż rok temu. Nie wiem co za rok? A miałaś tę odmianę czy inną?
MirellaB 08:39, 29 wrz 2017

Wiunia hacone teraz kupowałaś? Bardzo ładnie u Ciebie wygląda.
Widziałam ją teraz w kilku szkółkach i ogrodniczych różne odmiany, ale jakieś brzydkie były z brązowymi plamami Nie kupiłam, bo nie wiem czy to jakaś choroba grzyb, rdza?
wiunia 23:31, 29 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
Wiunia hacone teraz kupowałaś? Bardzo ładnie u Ciebie wygląda.
Widziałam ją teraz w kilku szkółkach i ogrodniczych różne odmiany, ale jakieś brzydkie były z brązowymi plamami Nie kupiłam, bo nie wiem czy to jakaś choroba grzyb, rdza?

Tak teraz kupowałam. Wydaje mi się, że jeśli widziałaś z plamami to pewnie dopadło je coś niepożądanego jednak. Prawdopodobnie to objaw nadmiaru wody po tych deszczach w tym roku.Moja znajoma kupiła też gdzieś jedną sztukę i faktycznie teraz widzę, ze ma takie brzydkie brązowe plamy na liściach jej roślina.
Moze to zależeć od tego, gdzie rośliny stały w szkółce. Z reguły doniczki stoją pod gołym niebem Ale w niektórych przypadkach są pod dachem. Tam gdzie ja kupowałam wszystkie trawy, carexy, miskanty też pod chmurką, a hakone pod dachem. Mam w ogrodzie starsze hakonki i jutro muszę na nie spojrzeć Ale ostatnio podczas obchodu nie zauważyłam na nich żadnych plam.
MirellaB 03:02, 30 wrz 2017

Wiunia, a gdzie kupowałaś i za ile?
wiunia 09:10, 30 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
Wiunia, a gdzie kupowałaś i za ile?

Zaraz Ci napiszę.
wiunia 22:29, 30 wrz 2017

Bogdziu mój 6 - letni rh ma w tym roku dużo takich przebarwionych liści w czerwieni i żółci. Czy coś zaniedbałam czy to normalny objaw? Jest najstarszym rododendronem w moim ogrodzie, więc nie wiem, czy może tak się z nimi dzieje jak są starsze?
wiunia 22:31, 30 wrz 2017

wiunia 22:49, 30 wrz 2017

A tak ogólnie to dzisiaj był bardzo ładny dzień i trochę w ogrodzie udało się popracować i pooglądać