Witaj Asiu
Dziękuję w imieniu Edenek.. .i reszty. Nie wiedziałam, ze te róże tak długo kwitną kiedy je sądziłam. Zaczęły w czerwcu i nadal cieszą oczy kwiatami
Rośliny czują dobrą rękę i odwdzięczają się swoją urodą Poleciłaś mi derenie Ivory halo. Widzę, że u ciebie to piękne białe kuleczki. Czy faktycznie tak wolno rosną? Dereń był jednym z pierwszych krzewów, które posadziłam. Lubię bardzo jego liście. Niestety rósł mimo cięcia jak szalony i już go nie mam w tym miejscu.
Derenie mam od zeszłego roku. Jak je kupiłam to wysokość miały prawie taką samą jak w tym roku. Wiosną obcięłam dosłownie na 10 cm od ziemi, aż miałam żal do siebie , że je pewnie zmarnowałam. Wypuściły pięknie i tylko są o wiele gęściejsze niż rok temu. Nie wiem co za rok? A miałaś tę odmianę czy inną?
Wiunia hacone teraz kupowałaś? Bardzo ładnie u Ciebie wygląda.
Widziałam ją teraz w kilku szkółkach i ogrodniczych różne odmiany, ale jakieś brzydkie były z brązowymi plamami Nie kupiłam, bo nie wiem czy to jakaś choroba grzyb, rdza?
Tak teraz kupowałam. Wydaje mi się, że jeśli widziałaś z plamami to pewnie dopadło je coś niepożądanego jednak. Prawdopodobnie to objaw nadmiaru wody po tych deszczach w tym roku.Moja znajoma kupiła też gdzieś jedną sztukę i faktycznie teraz widzę, ze ma takie brzydkie brązowe plamy na liściach jej roślina.
Moze to zależeć od tego, gdzie rośliny stały w szkółce. Z reguły doniczki stoją pod gołym niebem Ale w niektórych przypadkach są pod dachem. Tam gdzie ja kupowałam wszystkie trawy, carexy, miskanty też pod chmurką, a hakone pod dachem. Mam w ogrodzie starsze hakonki i jutro muszę na nie spojrzeć Ale ostatnio podczas obchodu nie zauważyłam na nich żadnych plam.
Bogdziu mój 6 - letni rh ma w tym roku dużo takich przebarwionych liści w czerwieni i żółci. Czy coś zaniedbałam czy to normalny objaw? Jest najstarszym rododendronem w moim ogrodzie, więc nie wiem, czy może tak się z nimi dzieje jak są starsze?