Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 11:58, 22 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)
Tak mysle co Ty jeszcze w swoim ogrodzie wykombinujesz? Może Tatry zbudujesz?Siądz choc na chwilę i naciesz sie tym co masz.A ja myśle od wczoraj tylko o tym co będziesz miała.Buziaki.

Bogdzia.. mój skalniak ma 2 szczyty.. jeden to Rysy, a drugi to Giewont.... jakby zburzył płot do sąsiadki, to może i jaki wyciąg narciarki by powstał

Tu w L by było rabaty liliowcowe... niby wystawa południowa, ale to sad, wiec słońce by było dość ograniczone, ale liliowce dadzą radę

A to przesadzone... wydawałoby się mało... a przewiozłam kilka pełnych taczek.. liście w większości usunęłam, aby się nie męczyły ich utrzymaniem.. Jeszcze dosadzę na skraju cebulowe.. ale mi tu wejdzie dobra Ponad tysiąc jak złoto

Mala_Mi 12:04, 22 wrz 2013

Borbetka napisał(a)
Ania, idziesz jak torpeda. Daj no mi radę, co z tymi ślimakami bez domków zrobić. Chyba jak je przecinam na pół sekatorem to ich nie rozmnażam co ?
Wczoraj wieczorem zrobiłam sobie dekorację w kuchni z wrzosów, clematisów i kapusty. Mój chłop wrócił w nocy, a ja rano patrzę, gdzie moja dekoracja? A on mówi, że to wyniósł, bo ślimaki łaziły po blacie, blee.
A ja tak dokładnie obejrzałam te doniczki, żeby nic nie łaziło. Siedzą gnojki w ziemi.
To znaczy, że nie można już mieć kwiata w domu?

Te gnojki siedzą w ziemi i to głębiej niż pół metra.. ja też je rozmnażam przez podział
Ale skuteczne są tylko granulki.. bardzo skuteczne... Ale trzeba uważać na psy i dzieci..by nie ruszyły tego.. ja sypię tam gdzie pies nie depcze (by łapek potem nie oblizywał czyszcząc je), bo jeść tego nie jje.. mój pies to wybredny smakosz.. .
Te cholery pakowały mi sie do domu po ścianie, po tarasie.. bleee...... jak sobie jeszcze przypomnę, to mnie ciary po plecach przechodzą... na szczęście to wspomnienie... ale walka na pograniczy trwa cały czas... stan wojenny nieodwołany

Muszę za rok pogrupować moje zawilce, z krzaków powyciągać kupę dobra... ależ mam bałagan na pograniczu.... masakra..

Mala_Mi 12:06, 22 wrz 2013

GorAna napisał(a)
Aniu, Ty Struś Pędziwiatr jesteś..... (już sobie wyobraziłam jak ci nóżki tak szybciutko chodzą) przekopujesz, wykopujesz, przenosisz, rozmnażasz, zarażasz (uśmiechem) co by to Kobieto było na tym forum bez Ciebie....pojabłonkowe widoki super...teraz otworzyło się okno na ogród
Pozdrawiam

Ha... okno na świat
Za rok muszę naprodukować wysokich podpór do roślin... wszytko mi leży.. masakra..
Piękne chryzantemy co roku powalone od ciężaru kwiatów...

Mala_Mi 12:17, 22 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Zawsze bedziesz zmieniać z flanki na flankę ten charakter tak już ma
I za każdym razem będzie jeszcze piękniej

Jak mówimy już o flance.. to ..było tak (przejrzałam zdjecia z kilku miesięcy innych niż czas kwitnienia liliowców.. i tylko jedno foto znalazłam, a to znak, że coś z tym trzeba zrobić bo jest tu brzydko i nieciekawie.. )

Wykopałam liliowce .. i jest tak... nawet fajnie, przestronnie.. chociaż bałagan wykopaliskowy straszny

Mala_Mi 12:20, 22 wrz 2013

I dalej to samo miejsce...... liliowce jednak idą stąd d osadu.. a tu? ... pomyślę co Liliowce są śliczne, ale tylko latem... za krótko jak na to miejsce widoczne z tarasu..
A co Wy o tym sądzicie??

Mala_Mi 12:24, 22 wrz 2013

A to panorama kawałka jednej strony ogrodu.. od lewa do prawa.. tzn panoramy nie widać bo co chila coś zasłania widok To jest ponad 60 metrów długości..
Wrzosowisko i rabata z rh.. i aleja Konstancji z klonami

Tu będzie hostowisko..... pod wierzbą.. może da sie to pogodzić..

Nie wiedząc o ogrodowisku posadziłam sobie bukszpany.. ale pod wpływem forum przycięłam je w kulki

Potem jest ciurkadełko z kamieniami

Mala_Mi 12:28, 22 wrz 2013

I alejka z brzózką i byłymi liliowcami za skalniakiem...

I dalej misz masz... żurawki maja uporządkować przestrzeń.. ale to z moich sadzonek wiec jeszcze małe ..

Dalej rabata z jeżówkami i liliowce.. ale to już na drugim boku....
Dziękuję za spacer wzdłuż jednej rabatki..
kachat 12:33, 22 wrz 2013

Bez liliowców rzeczywiście sporo lepiej... A musi tam koniecznie coś rosnąć w przyszłości..? Mnie się tak podoba, tylko jeszcze wysypać żwirkiem Ale może coś srebrnego by tam pasowało, aby rozświetlić ten kącik? Czyściec, albo przywrotnik - tworzyłby razem z tym fioletowym czymś co tam rośnie na skalniaku fajne zestawienie żółto-fioletowe. Albo trawki - kostrzewa o pasiastych liściach, w niej czosnki..?
Madzenka 12:57, 22 wrz 2013

Ja lubię liliowce ale rzeczywiście zastanawiam się jak je podsadzić aby było ładniej... Łyse placki zimą a teraz zamierajace też nie zdobią ogrodu...
Wpadnę wieczorem aby obejrzeć dylematy
MarekW 13:07, 22 wrz 2013

Aniu niesamowite zmiany - zresztą jak zwykle Dawno nie zaglądałem i nie nadrobię już zaległości, ale dzieje się wiele. Liliowce będą śliczne i tak sobie patrząc na to co wyprawiasz i ja nabieram chęci do zmian i pracy ogrodowej, bo ostatnio się zaniedbałem trochę. Dzięki za energię i inspiracje nieustanne.