Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

agniecha973 09:47, 18 paź 2013

Ludzi trzeba zmienić a nie przepisy, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Szkoda, że niemożliwe.
kachat 09:58, 18 paź 2013

Bogdzia napisał(a)
Gdybyś Ty widziała ile takich buków wycieto w lesie za moim płotem, miały ponad sto lat a najpiękniejsze poszły na pierwszy ogień.
A dlaczego tną te buki? Gmina tnie? Jeśli robi to bez ważnego powodu, to możecie to zgłosić gdzie trzeba - gminy też durnoty niezgodne z prawem często robią.

Bogdzia napisał(a)
Tną juz od ponad roku każdego dnia same wielkie i dorodne buki więc co przy tym znaczy jedno drzewo wycięte w ogródku.

Tylko że to jedno drzewo u ciebie, jedno u sąsiada, jedno u kolejnego siąsiada itd. to już nie jedno drzewo, ale tysiące czy miliony... Jeśli wycięcie jakiegoś drzewa jest zasadne, to urzędnik wyrazi na to zgodę (choć często wyrazi niestety też wtedy, gdy nie jest zasadne ) Tu nie chodzi o to, by mnie, Ani czy tobie Bogdziu utrudniać życie, tylko aby utrudniać komuś, kto chce zrobić coś naprawdę durnego, oraz aby zapobiec sytuacji, gdy np. nastanie moda na 100% trawnika w ogródku i nagle wszyscy ludzie w kraju wyciachują swoje drzewa Sytuacja dość absurdalna, ale możliwa - a strata dla środowiska związana z wycięciem wszystkich starszych drzew w ogródkach gigantyczna. Można porównać to do zrywania liści z drzew - jak zerwę listek, to się nic nie stanie. Ale jak tak samo pomyśli każdy kolejny przechodzący obok, to wkrótce drzewo zostanie bez jednego liścia.

Dobra, nie wiem, jak mam was dalej przekonywać, więc kończę

Ania, dziś mi się śniłaś Kurcze, robię odwyk od twojego wątku, bo to się już robi niezdrowe Dziś mi się śniło, że jestem u ciebie w domu i mi pokazujesz mały pokoik, w których prowadzisz hodowlę pająków i różnych różniastych innych robali. Pełno pudełek z jajkami robali tam było, dopiero co pocztą przyjechały do rozmnażania. Boję się, co mi się jutro przyśni, więc znikam na razie
agniecha973 10:08, 18 paź 2013

Kachat, mądrze piszesz, myślę, że nie trzeba nikogo do końca przekonywać, bo to jasne, ale dziewczyny patrzą z innego punktu. Może kiedyś jak znajdziesz się w syt. gdzie nie pozwolą Ci wyciąć drzewa a Tobie wyda się to absurdalne, to pójdziesz ich torem myślenia. Tylko tyle. I tak wszystkie mądrze myślicie i prawicie, oby takich było więcej.
popcorn 10:08, 18 paź 2013

o fuj, Ania hoduje pająki? brr

ja się cieszę z widoku przez okno, cudnie przebarwione klony, liście lecą - cóż, ich prawo

mam nadzieję że długo nie będzie łyso, byłoby bardzo smutno i wietrznie

miłego dnia!!
Mala_Mi 10:44, 18 paź 2013

Pająków nie hoduję ,ale faktem jest , że mam ich w domu dużo i codziennie jakieś eksmituję na zewnątrz.. a jak nie che mi sie ruszyć to tylko im mówię, że następnym razem i tak Cię złapię i wyniosę Nie lubię pająków .brrr brzydzę sie ich..... ale nie zabijam....

U mnie leje deszcz i lecą liście z drzew...

Ludzi trzeba zmienić a nie przepisy, to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Bardzo mądre stwierdzenie.....
To tak jak z ograniczaniem prędkości... ograniczanie niewiele daje, bo i tak wypadki robią Ci co za szybko do umiejętności jadą... i dla takich ile by nie postawił na zakazie to i tak zrobią po swojemu.

kachat - dlaczego nie zostawisz w takim razie u siebie wszystkich drzew. W lesie one same sobie regulują które sie maja zostać a które zostaną zagłuszone... przyroda sama sobie zrobi selekcję..... i do tego nie potrzebny jest urzędnik... Dbasz o ekosystem.. to dlaczego wprowadzasz do swojej działki rośliny które nie pasują do ekosystemu... Czy ktoś widział żurawki w lesie??? Czy ktoś widział szlachetne róże? Wprowadzasz bo chcesz mieć ogród.. a nie tylko dziki las... i wcale Ci się nie dziwię..... I Ty nie powinnaś sie dziwić , że ktoś chce ogród z topiarów i trawki..
Z tym ekosystemem nie jest też do końca tak źle... kiedyś nasze tereny łącznie z Bieszczadami były terenami rolnymi.. do dziś na Połoninach można znaleźć stare fundamenty po osadach ludzkich. Całe nasze okoliczne tereny to były pola orne, orany był każdy kawałek ziemi, to byłą biedna Galicja.. Teraz nikomu się nie chce, nie opłaca.. całe hektary pól ornych są teraz nieużytkami które zarastają i stanowią ostoję zwierzyny... U mnie w "mieście" spotkać lisa, łasicę , sarnę dzika to żadne dziwowisko.. jak wracam wieczorem to muszę dobrze patrzeć na drogę co mi wyskakuje. Koło miast zagęszcza sie zabudowa, a na wsi coraz więcej nieużytków..

Tym kończę temat............ miłego dnia.. dziś pijątek... kończy się chorobowe... jeszcze nie do końca sie wykurowałam, ale na zwolnienie już nie pójdę.. bo od tego siedzenia nabieram czarnego humoru.

A teraz o szyby deszcz dzwoni......

Mala_Mi 10:47, 18 paź 2013

Kfiotki domowe...
ponad 30 letnia kliwia... po rozdzieleniu i przesadzeniu rośnie

Skrzydłokwat

"Zbereżnik"

Domowe kwiatki też ograniczam, bo nie wyrabiam z podlewaniem.. który odmawia współpracy to idzie out..

Mala_Mi 10:48, 18 paź 2013

I storczyki.. Wanda nadal kwitnie..

I takie tam kwitnce.. 2 felki i 2 dendrobium..
Pszczelarnia 11:23, 18 paź 2013

Ania, śniłaś mi się też, tej nocy. Z Maćkiem wpadliście do mnie a ja Was usadziłam przy stole i zastanawiałam się jak Was ugościć i tak to trwało i trwało (a Wy penie głodni), bo lodówka pusta, bo nieporządek po remoncie, bo nic się nie zdąży rozmrozić a dywany nie rozłożone (nie mam dywanów przecież).
- czy to jest normalne?
.
agata19762 11:24, 18 paź 2013

witaj Aniu u mnie tez pogoda do bani !!!!!!!!!!!

humor też podobny .........
wczoraj robiłam rydze na trzy sposoby....

mój M duuuuuuużo nazbierał......
poszłam spać za 15 druga .......mam dość !!!

chyba utnę sobie drzemkę po obiedzie.....
kachat 11:37, 18 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, śniłaś mi się też, tej nocy.
No tak, kiedy nas Ania w naszych wątkach nie odwiedza, to nocą po snach łazi i nadrabia