Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

leon60 22:06, 17 paź 2013

Ehhh te wycinki, pozwolenia... dobrze, że mieszkam w miłej okolicy bo już bym dawno poszła siedziec a ze mną pół wioski
Lubię zdjęcia porównawcze i sama muszę zacząc takie gromadzić
malgorzata_s... 22:13, 17 paź 2013

Cudne te Twoje widoczki. Dobranoc.
makkasia 22:24, 17 paź 2013

Dobranoc
kachat 00:51, 18 paź 2013

Szkoda, że nikogo nie przekonałam... ale ja też zdania nie zmieniłam co do wycinki - starsze drzewa i krzewy stają się częścią ekosystemu, pewnej równowagi, która się długo i mozolnie tworzy. To, że gminy nie powinny zezwalać na szatkowanie terenów to już inna sprawa. Ale czy to mały ogródek na osiedlu domków jednorodzinnych, czy ogródek pod blokiem czy tereny miejskie, wszędzie powinniśmy się starać zachować jak największą różnorodność gatunkową i jak najmniej szkodzić - także przez wycinkę starszych drzew, oczyszczających powietrze i produkujących dla (m.in.) nas tlen, które już osiadły w okolicy i są z nią związane. Wycinanie drzew powinno następować tylko wtedy, gdy jest to naprawdę uzasadnione. Taki mały przykład: "100-letni buk produkuje 1200 litrów tlenu na godzinę; dopiero zasadzone 2700 młodych drzewek zrekompensuje wycięcie jednego starego drzewa." Ponadto wszystkie sąsiadujące ze sobą ogrody i ogródki tworzą pewną biologiczną całość, i nie można sobie tak kiedy się zachce drastycznie zmieniać ekosystemu, czyli np. wycinać starszych drzew (i krzewów w sumie też)... A przynajmniej się nie powinno, jeśli nie jest to niezbędne. A kupi sobie taki działkę z np. wielkim dębem i ciach, bo może... A właśnie że dzięki prawu nie może, i całe szczęście Trzeba kochani patrzeć trochę szerzej... Prawo w wielu aspektach jest durne i uprzykrzające nam życie, często nie jest respektowane jak należy, ale jeśli już jest jakiś sensowny zapis (jak z wycinką), to już jest prawie dobrze Pamiętajmy, że to nie tylko ogrody są dla nas, ale i my dla ogrodów

Dobrej nocy
kasiek 07:23, 18 paź 2013

Niedaleko pada jabłko od jabłoni
Fotki piękne - masz kawał ogrodu - zazdroszcze miejsca ale nie zazdroszczę roboty. Co innego ogarnać 10 arów a co innego 30. Ale pole do popisu jest !
Rozmowa goraca, nie będę się mieszać, ja sie cieszę jak ludzie choćby trawe sieją a nie brukuja wszystko dookoła. Brak szacunku wobec przyrody i tak odwraca się przeciwko nam, warto więc szanować chociaż swój mały kawałek ziemi.
agniecha973 07:27, 18 paź 2013

Podobała mi się ta dyskusja. Zapasów nie było, a wymiana zdań konkretna. Tak trzymać. Myślę, że tu każdy ma trochę racji i rozumiem podejście każdej z Was. Każda ma inne doświadczenia i stąd różne przemyślenia. Pozdrawiam.
Mala_Mi 09:07, 18 paź 2013

kachat - ja nie mówię o wycinaniu 100 letnich buków... czytaj uważniej co piszę..
- drzewostan musi się zostać taki jak był i jest kompletny zakaz wycinki drzew, lasów..jak już ktoś ma sie wybudować w lesie to z zakazem ograniczania powierzchni lasu..i tu muszą być pozwolenia z urzędu by bezmyślnie nie wycinać drzew które rosna od wielu lat... tu najpierw były drzewa , a potem przyszedł człowiek... jeżeli sie kupiło działkę z drzewami to niech sie zostaną, chyba że jest uzasadnienie wycinki..to wtedy decyduje urzędnik.. wiec nie jestem za tym by ciach i 100 letni dąb wyciąć..

- od zagospodarowania zielenią na osiedlu powinien zajmować sie architekt krajobrazu.. jak się projektuje osiedle, to do urzędu o pozwolenie na budowę przedstawia sie również plan zagospodarowania terenu.... i tu pretensja do urzędników.. bo dają zgodę na wycinkę drzew, na osiedla bez sensownego zagospodarowania zielenią.. ... sama widzisz co się buduje i jak sie buduje... i na to pozwolili urzędnicy!!!

- jestem za tym by na swojej przydomowej działce każdy zrobił ogród taki jak mu pasuje.. i jeżeli sie posadziło drzewka czy krzaki za gęsto.. to mam prawo je wyciąć bez zgody urzędu, nikogo nie można zmusić by miał ogród z łąką kwietną czy z babcinymi kwiatkami..

- w dyskusji pokazuję bzdurne zapisy w prawie...

nie można wyciąć u siebie krzaków... bo kara, na każdy krzak zgoda z urzędu..
nie można podciąć rozrośniętej gałęzi i na to nie ma zgody jeżeli ta gałąź nie zagraża budynkowi..to że zajmuje ci już pół ogrodu... to nieważne..jest zakaz
nie można wyciąć drzewa które sie za gęsto posadziło..bo to nie zagraża budynkowi i bezpieczeństwu..

Gdyby ludzie wiedzieli jakie kary są za przycięcie krzaka czy drzewa.. to takie przepisy doprowadzają do tego, że przestaniemy sadzić cokolwiek by nie pójść z torbami.. mała brzózka uszczuplająca budżet domowy na 5000zł.. dla niektórych jest już karą nie do zapłacenia...

Mam pretensje do władz, że wprowadzają przepisy o któych ludzie nie wiedzą i przeciętny śmiertelnik nie wie nic o takich przepisach, bo całe życie przecież podcinało sie drzewa... a nie uświadomią ludzi czym to grozi... kto czyta ustawy o ochronie środowiska.. które w dodatku co kilka lat sie zmieniają.. Moja cała wieś też powinna zostać bankrutem... poszatkowane drzewa jak leci, bo albo włażą w druty, albo zasłaniają co sie da.. wiec ludzi tną... Są środku unijne na różne propagandy bzdurnych rzeczy.... dlaczego nie ma reklam w telewizji że nie wolno przycinać drzew.. A może wystarczyłoby zrobić zapis, że nie wolno szpecić drzew!!

Bzdurne przepisy, które są martwe... a płacą tylko Ci na których sąsiad doniesie.... Może zrobić przepisy które dają sie egzekwować.

W zeszłym tygodniu wyrzuciłam berberysy.. póki nie maja 10 lat bo potem będą za stare by je usunąć.. szkoda mi ich.. ale nie mam wyjścia... usunę też niektóre drzewa... póki nie minie 10 lat.. bo normalnie bym je podcinała... ale tego mi nie wolno, bo mnie nie stać na taki wydatek, a formować ich systematycznie w koronie nie chcę..... u mnie zmaleje liczba drzew i krzewów z powodu przepisów. Bo ja znam przepisy, a 95% społeczeństwa ich nie zna...
Bogdzia 09:20, 18 paź 2013

asc napisał(a)

U mnie za sznurki nie da sie wyciągnąć koszy z liliami, bo brzeg mam zestopniowany .. i ciągnąc kosze mogę uszkodzić folię.. do oczka synuś wchodzi w piance do nurkowania.... jak jeździ na "łejka" to cały dzień siedzi w wodzie i to o tej porze.. .. woda w oczku cieplejsza i tak niż w Solinie.

Dlatego u mnie lilie nie sa w koszach tylko w workach i niczego nie uszkodzę.
Bogdzia 09:24, 18 paź 2013

kachat napisał(a)
"100-letni buk produkuje 1200 litrów tlenu na godzinę; dopiero zasadzone 2700 młodych drzewek zrekompensuje wycięcie jednego starego drzewa."

Dobrej nocy

Gdybyś Ty widziała ile takich buków wycieto w lesie za moim płotem, miały ponad sto lat a najpiękniejsze poszły na pierwszy ogień. Tną juz od ponad roku każdego dnia same wielkie i dorodne buki więc co przy tym znaczy jedno drzewo wycięte w ogródku.
Mala_Mi 09:37, 18 paź 2013

Bogdzia napisał(a)

Gdybyś Ty widziała ile takich buków wycieto w lesie za moim płotem, miały ponad sto lat a najpiękniejsze poszły na pierwszy ogień. Tną juz od ponad roku każdego dnia same wielkie i dorodne buki więc co przy tym znaczy jedno drzewo wycięte w ogródku.

I cały czas protestuję przeciwko temu..... pokazując nasze głupie przepisy, które są tylko tragedią dla nieświadomego Kowalskiego.. a taki las i to w obszarze krajobrazowym idzie na pniu... bo tu Bogiem był urzędnik... Chociaż zgodnie z przepisami nie powinno sie wycinać tego lasu w żadnym przypadku.. ale prawo nie dla każdego..