Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Iwk4 00:10, 14 sty 2015

Maluszek fajny. Niech rośnie zdrowo.

Aniu, pisałaś u mnie - cytuję:
Mala_Mi napisał(a)
Sorki ale tylko rabatę eMusiową obejrzałam.... ile trzeba się przełamywać by rozstać sie z czymś co jest ładne..brakuje jednak temu czegoś......dużo łatwiej zrobić nowy ogród niż poprawić istniejący.

Aniu, nie do końca rozumiem. Mam coś poprawić? Masz jakieś sugestie?
Masz tyle mądrych rad, że gotowa jestem posłuchać też
Iwk4 07:47, 14 sty 2015

Aniu, jak masz czas, zajrzyj do mnie. Potrzebna mi twoja rada od strony 335
Teraz biegne do pracy.
Madziarzeszow 09:28, 14 sty 2015

pogoda iście wiosenna , gdyby tylko tego wietrzyska nie było
pozdrawiam i uściski dla solenizanta
Mala_Mi 15:00, 14 sty 2015

Iwk4 napisał(a)
Maluszek fajny. Niech rośnie zdrowo.

Aniu, pisałaś u mnie - cytuję:

Aniu, nie do końca rozumiem. Mam coś poprawić? Masz jakieś sugestie?
Masz tyle mądrych rad, że gotowa jestem posłuchać też

Głównie podziwiałam odwagę do rewolucyjnych zmian.. nie analizowałam za bardzo doboru roślin.. oglądałam czy faktycznie murek krzywy... pierwsze wrażenie że będzie bardziej przestronnie i estetycznie, chociaż kwitnących krzewów było mi żal.. to chyba była kolkwicja.. Byliny to coś takiego, że nawet jak się źle skomponuje, to zawsze można łopatą poprawić Wiec doktoratu z tego nie robiłam. Już rośnie wiec co się mam wtrącać Ale do nowego już się wtrąciłam..zresztą będąc zaproszona do tego
Dziś zrobiłam dla ciebie foto kuklika.. jak wygląda o tej porze.

I bylinówkę, że nie musi nawet zimą wyglądać beznadziejnie.. szału nie ma, ale pusta a nie jest.

Mala_Mi 15:02, 14 sty 2015

Madziarzeszow napisał(a)
pogoda iście wiosenna , gdyby tylko tego wietrzyska nie było
pozdrawiam i uściski dla solenizanta

Wiatru już nie ma.. ale i słońca też... ta część ogrodu to już jak wiosną, początek marca jak nic

Mala_Mi 15:04, 14 sty 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Anek autko nie chciało wychamować i tyle Nic na drodze nie było więc się dobrze skończyło.Sprawozdań nie ma bo i niewiele się dzieje
U Pszczółki zakwitł przebiśnieg u Bogdzi rannik. Luki planuje rabatkę z różami. Niektórzy nasionka kupują
inni już plany zakupowe na wiosnę czynią. Irenka i Iza i kilka innych osób przepadło znowu
Buziaczki

U mnie cebulowe zachowują się normalnie.. żadnych anomalii.... ale rozgrzebałam spod liści ciemierniki i Nigerki już całe w pąkach kwiatowych.. zagrzebałam ponownie... niech śpi.

Mala_Mi 15:15, 14 sty 2015

ana_art napisał(a)

niezmordowana Bestia

Niezmordowany... jako, że szczoteczki elektryczne polecają od 3 roku życia...zakupiłam wielką pakę dużych kloców..... teraz już się zabiję na nich.. i będzie co sprzątać..... sobie na biedę kupiłam..
Fajne foty pokazałaś... bardzo mi sie podobały.. wszystkich zapraszam do Twego ogrodu na przegląd rabat.. szczęki sztuczne koniecznie wcześniej wyjąć..

Raport z ogrodu.. mam focha na żurawki...wszystkie wygadają beznadziejnie.. szukam zamienników.. i to nie opuchlaki... jesienią zaczęły marnieć, testwow wygrzebałąm kilka..

Za żurawką mam bodziszka... liście fajne do tej pory, jesienią się wybarwia, pięknie kwitnie... tu na pewno zastąpi żurawki... słabe foty, ale jest piękny tylko nazwy nie znam Może ktoś rozpozna co to jest za odmiana.
Kwiaty

Jesień

Mala_Mi 15:21, 14 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)

Aneczko moja kochana, u Ciebie wszystko rosnie jakby było GMO !!! Nawet ciemeirniki wielkie , wypasione, aż w oczy kłują

Zanim Ci zadałam pytanie przeczytałam artykuly Danusi o ciemiernikach (są dwa), blogi i wszelkie art w necie. Potem dopiero pytam W tych artykulach jest wszystko dokladnie napisane, kiedy i czy w ogóle przesadzać, jak i co obcinać, jakie warunki glebowe , cień, woda, etc. Ale wiem, ze wiele osob pyta bo tak latwiej, szybciej i Tyś kopalnia wiedzy bylinowa!
Tak przygotowana teoretycznie poczynilam zakupy pelnych ciemiernikow bo nigra czyli z czarnymi kłączami mam juz duzo, a jeszcze 4 szt zakupione w Lidlu przed Bozym Nardzoeniem stoja sobie w ogrodzie zimowym i kwitna na calego

Ja chyba poczekam ciepliwie nawet ze dwa lata na te pelne ciemierniki, bo boskie SOM
Trzymam dawke kompostu dla moich nowych nabytkow, bo o dziwo moje ciemierniki daja rade w nogach magnoli, w lekko kwasnej glebie.... Ale latem maja lekki cien i mokro.

Melduję, że moje wszystkie ciemiernik kupowane w zeszłym roku (pełne i inne) żyją, mają nowe pąki Jedynie u korsykańskiego pomarzły liście i pąki kwiatowe.. pospieszył się biedak.. ale może coś nowego wypuści.

Zimę widać tylko na telewizyjnej.. i w oczku. Reszta jak wczesna wiosna.. w połowie stycznia!!
Telewizyjna (jest na północy i mało słońca)

Niektóre wrzosy jak jesienią..

Mala_Mi 15:24, 14 sty 2015

beata_m napisał(a)

Ania Ty to masz pędzący wątek Ile razy nie zerkałam do Twojego ogrodu to własnie mi się taki wydawał ... a mankamenty pewnie tylko Tobie dostrzegalne i bardzo potrzebne bo co by robić z nadejściem nowego sezonu
p.s. pogoda szaleje w zeszłym tyg -12 a dziś 10 na plusie!!!

Moja zima styczniowa.. i uciekam..

Zamarznięta kałuża

Rozmarznięta przerębel, bo chodzi napowietrzanie i ozdobne kwiatostany babki, żal było wyciąć

Ozdobne owoce róży błotnej

Pałki też mi było żal wyciąć..

Kasya 15:29, 14 sty 2015

Mala_Mi napisał(a)

Raport z ogrodu.. mam focha na żurawki...wszystkie wygadają beznadziejnie.. szukam zamienników.. i to nie opuchlaki... jesienią zaczęły marnieć, testwow wygrzebałąm kilka..

Za żurawką mam bodziszka... liście fajne do tej pory, jesienią się wybarwia, pięknie kwitnie... tu na pewno zastąpi żurawki... słabe foty, ale jest piękny tylko nazwy nie znam Może ktoś rozpozna co to jest za odmiana.

a to zurawki nie wyglądają tak normalnie w zimie ?
a bodziszka to Ania Monte rozpozna napewno