Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródeczek jagody99

Ogródeczek jagody99

Mag 00:11, 18 gru 2013

jagoda99 napisał(a)
Witam moje Panie

Bardzo mi milo ze napisalyscie juz tak duzo do Was napisalam ale pewnie za duzo radosci we mnie i przez przypadek wszystko skasowalam wiec jeszcze raz.

Moje imie to Jadwiga ale w szkole wolano Jagoda i tak sobie jakos czasem pozwalam jagodowac. Mieszkam w okolicach Bostonu i naprawde mam te szare wiewiorki. Tylko bardzo Was prosze nie przeganiajcie mnie z tad bo i tak nie pojde, bede sie Was trzymac jak rzep psiego ogona.
Z Polski pochodze z wielkopolski pyra poznanska z okolic.

Szukalam juz wiele razy w komuterze jakiejs strony zeby bylo mozna z kims porozmawiac o kwiatach ogrodach i o takich glupotkach ale juz chyba jestem za stara jakies to wszystko za przeproszeniem nienormalne.
No a u Was czuje sie jak w domu.
W tym kraju nie mam sasiadow ,rudych wiewiorek nikogo z kim moglabym porozmawiac o kwiatach.
Choc mam rodzine wnuki za male maz nie lubi tego tematu zreszta cala rodzine doprowadzam do szalu bo ogrodek bardzo malutki tak ze pelno doniczek nie ma jak przejsc na zewnatrz i wewnatrz koniec swiata.
Nic na to nie poradze ze kocham moje wnuki ,kwiaty i teraz Was za to ze jestescie.

Pracuje na poltora etatu wiec znam duzo ludzi ale tutaj ludzie samolubni.zimni,wielotwarzowi komu sie tam chce uprawiac ogrodek i jest mi smutno bo nie mam z kim o tym porozmawiac.
Na ogrod tez nie mam za wiele czasu ale zawsze jakos tam znajde chwilke.
Narazie tyle nie bede juz Was nudzic i prosze mi pozwolic zostac z Wami przyzekam bede grzeczna
Slowo!!!!!!!

Witaj Jagodo. Mieszkalam w latach 90tych w Bostonie (South Boston) i w Bedford. A Ty gdzie? Malo jest Polakow w tamtym rejonie. Dawaj zdjecia koniecznie - New England to piekny region i warto pokazac troche tamtejszych kolorow jesieni. Wydaje mi sie jednak, ze jesli chodzi o ogrody prywatne, to sa one dosc skromne w porownaniu z wieloma z naszego Ogrodowiska. Trawniki sa, owszem, bardzo zadbane i strzyzone regularnie, ale tak wielu nasadzen raczej sie w tamtejszych ogrodach nie stosuje. Pewnie dlatego, ze ogrody nie sa ogrodzone, przez co sa narazone na niszczycielskie dzialania zwierzat. Kolezanka w Stowe skarzyla mi sie niedawno na sarny, ktore podgryzaja jej wiele roslin, krzewow. Jak moze wiesz, Stowe lezy na skraju lasu, tak zreszta jak moja dzialka w okolicach Nieborowa, z tym ze ja mam dzialke ogrodzona. Moim problemem sa niestety zajace, ktore potrafia sie wcisnac w najmniejsza szczeline w plocie czy siatce. Sarny widuje czesto za siatka - czasem pojedynczo, czasem przechadzaja sie w malych grupkach. Musze przyznac, ze to mily widok.
Z ogrodow w Massachusetts pamietam glownie hosty, impatiens (znasz polska nazwe?), klony japonskie, magnolie. Za moim oknem w Bedford rosly przepiekne dwa olbrzymie rodododendrony. Wtedy nie interesowalam sie jeszcze roslinami, wiec jakos nic wiecej mi nie utkwilo w pamieci. Rejon, w ktorym mieszkasz to jednak piekne stare drzewa - Lexington, Concord - na pewno znasz te okolice. Pamietam szpaler magnolii w centrum Bostonu (chyba na Boylston Street). Porob troche zdjec - mysle, ze bedzie to b. ciekawe dla innych forumowiczy. Mozesz napisac wiadomosc prywatna do mnie jesli wolisz - moze doszukamy sie wspolnych znajomych. Koniecznie napisz gdzie mieszkasz. Serdecznie pozdrawiam.
Mag 00:14, 18 gru 2013

Witaj Jagodo. Mieszkalam w latach 90tych w Bostonie (South Boston) i w Bedford. A Ty gdzie? Malo jest Polakow w tamtym rejonie. Dawaj zdjecia koniecznie - New England to piekny region i warto pokazac troche tamtejszych kolorow jesieni. Wydaje mi sie jednak, ze jesli chodzi o ogrody prywatne, to sa one dosc skromne w porownaniu z wieloma z naszego Ogrodowiska. Trawniki sa, owszem, bardzo zadbane i strzyzone regularnie, ale tak wielu nasadzen raczej sie w tamtejszych ogrodach nie stosuje. Pewnie dlatego, ze ogrody nie sa ogrodzone, przez co sa narazone na niszczycielskie dzialania zwierzat. Kolezanka w Stowe skarzyla mi sie niedawno na sarny, ktore podgryzaja jej wiele roslin, krzewow. Jak moze wiesz, Stowe lezy na skraju lasu, tak zreszta jak moja dzialka w okolicach Nieborowa, z tym ze ja mam dzialke ogrodzona. Moim problemem sa niestety zajace, ktore potrafia sie wcisnac w najmniejsza szczeline w plocie czy siatce. Sarny widuje czesto za siatka - czasem pojedynczo, czasem przechadzaja sie w malych grupkach. Musze przyznac, ze to mily widok.
Z ogrodow w Massachusetts pamietam glownie hosty, impatiens (znasz polska nazwe?), klony japonskie, magnolie. Za moim oknem w Bedford rosly przepiekne dwa olbrzymie rodododendrony. Wtedy nie interesowalam sie jeszcze roslinami, wiec jakos nic wiecej mi nie utkwilo w pamieci. Rejon, w ktorym mieszkasz to jednak piekne stare drzewa - Lexington, Concord - na pewno znasz te okolice. Pamietam szpaler magnolii w centrum Bostonu (chyba na Boylston Street). Porob troche zdjec - mysle, ze bedzie to b. ciekawe dla innych forumowiczy. Mozesz napisac wiadomosc prywatna do mnie jesli wolisz - moze doszukamy sie wspolnych znajomych. Koniecznie napisz gdzie mieszkasz. Serdecznie pozdrawiam.
Ania74 10:30, 18 gru 2013

Odpowiadam na powitanie na Twoim wątku
Z daleka jesteś, ale na szczęście świat w tej chwili to globalna wioska, więc można swobodnie rozmawiać z kazdego zakątka Ziemi.
U nas na święta zjeżdżają goście, właściwie najbliższa rodzina, ale i tak w rozrachunku będzie nas na wieczerzy 12 luda i 1 ludek (nasz 1,5 roczniak). Także będzie wesoło, bo z racji tego, że mieszkamy daleko, to wszyscy przyjeżdżają na dłużej (kilka dni). Kroi się niezła impreza 6-cioro dorosłych i 7-mioro dzieci. Na szczęście chałupa duża, więc się pomieścimy
Życzę i Tobie wszystkiego dobrego!
dajana 11:42, 20 gru 2013

Dziękuje Jagódko ze odwiedzasz mój wątek ,choc ogrodu w nim jeszcze nie ma i nie jest zbyt ciekawy to zaglądasz bardzo mi miło z tego powodu .Gdzies w poblizu ciebie są teraz moje dzieci polecieli na swięta jak kazdego roku.W przyszłym roku leca na stałe bede i ja miała okazje do odwiedzin kraju którego nie znam .Moze kiedys i my sie spotkamy ,choc wydaje sie to mało prawdopodobne nigdy nie mów nigdy! Serdczenie cie pozdrawiam i zycze wspaniałych Świąt
jagoda99 20:08, 21 gru 2013

Mag napisał(a)

Witam Cie moja droga
Prawda jest ze ogrodow tutaj praktycznie nie ma posadzone co nie co przy domach I to wszysto
Trawniki tez rozne wszystko to sie umywa do pieknych zadbanych domow ogrodow obejsc domowych w Polsce ktore sa przepiekne
Amerykanie sa za leniwi na ogrody potrzeba wlozyc duzo pracy a oni I tak juz pracuja wiele godzin a I koszta utrzymania ogrodu sa drogie woda srodki ochrony roslin
Na zdjecia musicie jeszcze poczekc bo jakos nie mam czasu przepraszam
pozdrowiam
Mala_Mi 20:12, 21 gru 2013

Jagódko... wesołych świat
Bogdzia 20:20, 21 gru 2013

Jagódko pozdrówka slę.
Mag 22:14, 21 gru 2013

jagoda99 napisał(a)

Witam Cie moja droga
Prawda jest ze ogrodow tutaj praktycznie nie ma posadzone co nie co przy domach I to wszysto
Trawniki tez rozne wszystko to sie umywa do pieknych zadbanych domow ogrodow obejsc domowych w Polsce ktore sa przepiekne
Amerykanie sa za leniwi na ogrody potrzeba wlozyc duzo pracy a oni I tak juz pracuja wiele godzin a I koszta utrzymania ogrodu sa drogie woda srodki ochrony roslin
Na zdjecia musicie jeszcze poczekc bo jakos nie mam czasu przepraszam
pozdrowiam

Jagodko, wiem co nieco o braku czasu. Masz racje, to zycie w USA jest szalone i czesto nie ma czasu na hobby czy rozwijanie zainteresowan. Ciekawa jestem czy macie juz duzo sniegu w MA. U nas na razie zima lagodna. Nastroje swiateczne, choc domy na zewnatrz nie sa tak fantastycznie oswietlone jak tam. Jednak Ogrodomaniacy przepieknie ozdabiaja swoje domy, rosliny, robia urocze wianki. Zajrzyj do Zielonej (Zielone marzenie o Zielonym Ogrodzie - chyba tak) czy Ewy (Moja pierwsza hortensja...). Jako minimalistyka zachwycam sie dekoracjami Zielonej i oryginalnoscia stroikow Ewy. Nie wspomne o przecudnych wiankach Danusi, bo te pewnie widzialas. A Ty dekorujesz swoj domek, szykujesz polskie potrawy? W Wigilie zapewne pracujesz normalnie, bo przeciez Amerykanie obchodza jedynie pierwszy dzien swiat, Zycze Ci zdrowych, radosnych i pachnacych przysmakami Swiat! Dziekuje za wiadomosc na priv. Znam i lubie Twoja dzielnice (choc to wlasciwie odrebne miasto). Odpisze dokladniej kiedy indziej. Przejrzalam pozniej dokladnie Twoj watek - masz bardzo duzo kwiatow kolo domu! Slicznosci. Serdecznie sciskam i pozdrawiam z Polski.
makkasia 23:13, 21 gru 2013

Jagódko poczytałam Twoje wspomnienia Świąt Bożego narodzenia i łezka zakręciła mi się w oku ...
Usiadłam po pędzącym dniu i co ....Stoch dostał żółtą koszulkę lidera w skokach narciarskich, Justyna Kowalczyk wygrała sprint, ja umyłam 10 okien, przygotowałam podkłady pod wianki i sprzątnęłam wszystkie zapomniane zakątki mojego domku, finiszuję. Bardzo się cieszę na te Święta i mam nadzieję, że Ty też już niedługo zwolnisz i odpoczniesz. Życzę Ci ciepłych, radosnych, Świąt i wielu prezentów oraz spełnienia wszystkich marzeń. Ściskam bardzo mocno i bardzo ciepło Kasia z Kociewia
U nas też zawsze jest 12 potraw
jagoda99 02:41, 22 gru 2013

Dziekuje za odwiedziny wszystkim Wam odpisuje na Waszych stronach ale musze I tu a wiec:

Aniu74 super takie rodzinne swieta duzo ludzi gwarno I wesolo

Dajana tak nigdy nie mow nigdy

Ania Mala_mi badz szczesliwa moje dziecko

Bogdzia dziekuje za pozdrowka samych radosci dla calej Twojej rodziny

Mag pozdrawiam tak szykuje wigiline potrawy mimo ze pracuje dom dekoruje bardzo skromnie nie lubie tej przesady masz racje jeden dzien swiat szybko zleci

Makkasia zawsze sobie mowie ze moje nastepne zycie bedzie inne ha ha ha

pozdrawim