Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Edi00 19:03, 21 sty 2013

Gosiu...szczęka mi opadła na blat biurka i się odbiła...Łoł, ale ogród...Przepiękny...Wlałaś nadzieję w me serce, że może i mi się uda stworzyć coś takiego cudnego...soczysta zieleń, piękne linie...ach...
Jak tylko się nauczę jak się to robi, to dodam sobie Twój ogród do obserwowanych
Gosiniak 19:04, 21 sty 2013

Kindzia napisał(a)
Piękny Twój powojnik, moje w tamtym roku posadzone, ciekawe czy przezimują.

Róża piękna, tylko napisz czy pachnąca?

A jakże, pięknie pachnie i podobno płatki na przetwory się nadają, ale ja nie robię.
Wiele osób na innym forum ją chwaliło, a ja zakochałam się w niej jak zobaczyłam to zdjęcie:

Zdjęcie pochodzi ze strony: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=16850
kasik778 19:29, 21 sty 2013

Ja mam trzy powojniki, ale rosły u mnie beznadziejnie, przesadziłam je, dostały dolomitu i teraz czekam na efekty, twój Sikorski piękny jest
Gosiniak 19:39, 21 sty 2013

Mój dopiero roczek pierwszy, mam nadzieję, że pokaże w tym roku na co go stać i nie przemarznie bo to by była najgorsza opcja.
wlasneniebo 20:34, 21 sty 2013

Popatrzyłam sobie na wizytókę- CUDOWNA

Ale też bardzow okomiwpadło, czy na tych rabatach kołopaleniska i koło tarasu na skarpiemasz róże okrywowe?? I ta trawa koło paleniska z kotkamico to za trawa ?? Szybko rośnie ??
Gosiniak 20:53, 21 sty 2013

Marto- przy tarasie mam róże czerwone okrywowe- dokładnie to są Fairy Dance, na rabatach przy ognisku mam róże Chopin- kremowobiałe i Bonica- jasny róż, oby dwie polecane, bo trochę się naczytałam zanim je wybrałam. Trawa o którą pytasz to rozplenica japońska odmiany Hameln, rabaty gdzie rośnie były zakładane rok temu, więc to jej postać w pierwszym roku. Rośnie bardzo szybko, bo kupiłam, jak były dwa listki- na serio- ponieważ wcześniej nie miałam traw, no oprócz jednej kostrzewy, to myślałam, że nic z nich nie będzie, a one wielkie urosły. Zobaczymy jak przezimują, podobno zależy od zimy, trzeba wiązać je na zimę, wiosną przyciąć i powinny ruszyć. Tylko że one dopiero w maju dają znaki życia, trzeba to uwzględnić przy projektowaniu, żeby łyso nie było, ale za to potem im dalej tym ładniejsze i cieszą do wiosny przyszłego roku, zanim ich znów nie zetniesz i tak w kółko.
Pozdrawiam
wlasneniebo 21:15, 21 sty 2013

dzięki Gosia, róże okrywowe są piękene i pasowały by mi na rabatkę do przodu
Co ile je sadziłaś?? Szybko rosną??
No właśnie te dwa źdźbła trawy mnie przerażają ale skoro w rok się tak rozrastają jest super
Kupowałaś trawy w szkółce czy może gdzieś przez internet ??
Sorki że zamęczam
Gosiniak 21:32, 21 sty 2013

Na trawy się napaliłam i w maju chciałam mieć koniecznie, koło mnie nie było, bo podobno poprzedni rok był dla traw bezlitosny, więc zamówiłam przez internet, ale z zakupu nie byłam zadowolona, bo strasznie długo czekałam, a później jeszcze przyszły takie liche, jedna padła, dopiero pod koniec lata uzupełniłam jej brak jak już były na miejscu. Ale wiem, że dziewczyny jakiś sklep polecały z trawami, musiałabyś przejrzeć ten wątek, przychodziły śliczne trawki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/902-zakupy-przez-internet
Róże okrywowe, te które mam co około 40-60 cm, czyli 5-6 szt./m2. Tak podają w katalogu roślin i ja tak sadziłam. Szybko rosną, nie ma z nimi problemów, kwitną z małymi przerwami do jesieni, aż żal patrzeć, jak przychodzi mróz bo one zawsze jeszcze w pełni kwitnienia i pączki nowe mają.
I nie zamęczasz, cieszę się że coś tam mogę pomóc
wlasneniebo 21:41, 21 sty 2013

dzięki
Właśnie ja mam etap "napalenia się na trawy" muszę je mieć
Więc będę inwestować

Różę dużo ich na metr2,pamiętasz może ile płaciłaś za sadzonkę??
Gosiniak 22:03, 21 sty 2013

Nie pamiętam już niestety, wiem że najpierw przez allegro się skusiłam, a potem kilka jeszcze dokupiłam w szkółce, różnica była kolosalna, te ze szkółki ze trzy razy takie jak z allegro, wypuściły grube pędy i pięknie kwitły, te z allegro dopiero na drugi rok były takie.