Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Gosiniak 21:08, 09 lut 2013

Ja głównie Nigry tnę, bo są wielkie, Pissardii można zdecydowanie mniej, bo ona znacznie wolniej rośnie, szkółkarze mi doradzali, że ją można przez cały sezon uszczykiwać tak jak trzmielinę na pniu i wtedy ładnie się zagęczsza jak się chce mieć kulkę
Nigra chyba? bo było napisane śliwa wiśniowa
W 2010

W 2011

W 2012

Tnę wszystko co wychodzi poza obręb owalnego kształtu i jeszcze skracam jakieś pół metra nadając ładny kształt, zależy mi żeby była bardziej smukła dlatego tnę też gałęzie boczne.
Gosiniak 21:16, 09 lut 2013

Śliwa Pissardii szczepiona na pniu ta mała kupiona w zeszłym roku na wiosnę po przekwitnięciu skrócę jej te wystające gałązki, żeby dalej była kulista

Ta też kupiona w zeszłym roku, 1/2 do skórcenia, muszę trzymać ją w ryzach- też ma być kulka
giza 21:23, 09 lut 2013

A czy ja mam Nigre czy Pissardi? To nie wiem....sprzedajaca mówiła tylko sliwa wisniowa a 2 lata temu to ja jeszcze nie pytałam o wiecej
Na pewno nie jest szczepiona na pniu, tyle wiem. ( hmmm, a ja myslałam, że sliwa wisniowa to jeden gatunek :?upsss)
Gosiniak 21:24, 09 lut 2013

monitka napisał(a)
To i ja czekam na pokaz Pissardi może się czegoś nauczę ...myślałam że szczepionej nie bedę musiała ciąć

Pissardii też potrafi pokazać spore przyrosty, zobacz na zdjęcia- pierwsze robione w sierpniu, a kolejne z przyrostami w październiku, nie cięłam jej bo chciałam żeby się zaklimatyzowała, ale w tym roku już nie ma zlituj
One nadają się na szpalery i formowane żywopłoty, po cięciu nic im nie jest, za to ładniejsze się robią.
Jak chcesz małą to śliwę dziecięcą polecam, na pniu szczepioną też widziałam, ja mam ale nie szczepione.
Gosiniak 21:28, 09 lut 2013

giza napisał(a)
A czy ja mam Nigre czy Pissardi? To nie wiem....sprzedajaca mówiła tylko sliwa wisniowa a 2 lata temu to ja jeszcze nie pytałam o wiecej
Na pewno nie jest szczepiona na pniu, tyle wiem. ( hmmm, a ja myslałam, że sliwa wisniowa to jeden gatunek :?upsss)

Gatunek jeden, ale kilka odmian występuje, ładna ta twoja
I u mnie tak było, też tych większych do końca pewna nie jestem, co to za jedne mi sprzedali...
monitka 21:30, 09 lut 2013

Gosia niesamowite jak te śliwy porosły Mam już u siebie wiosną posadzoną szczepioną Pissardi i też zaobserwowałam niezłe przyrosty po kilku miesiacach. Chyba ją ciachnę
giza 21:31, 09 lut 2013

Jedyne, co mnie niepokoi, to to, ze jeszcze nie kwitła( a tak czekałam ta te kwiatuszki!)Może za młoda była? Twoja kwitła w którym roku po wsadzeniu?Jej, no nie mogę się napatrzeć na Twoje roslinki a pomysł na ognisko jest....brak słów- superaśny - jak mawiają me córy
GosiaJoanna 08:12, 10 lut 2013

giza napisał(a)

Giza- dzięki dzięki, cieszę się, że się podoba, zwłaszcza że ja raczej z tych mało wierzących w siebie, więc noszę się zawsze ze swoimi pomysłami trochę zanim zapodam eMowi, dalsza rodzinka ogólnie krytykowała pomysł, dobrze że się nie dałam

Pewnie, grunt, to się nie dać! Po zmianach dom nabrał charakteru " dworkowatego", eleganckiego. To jak postawienie kropki nad "i". Idealnie.
Gadaniem się nie daj zwieść, ufaj intuicji, bo - jak widać- ją masz! Jak cholera! Ale Ci jej zazdroszczę, bo ja niestety....hmmm...no, noga jestem
Ale tez się nie daję ględzeniu rodziny ( przoduje w tym mój szwagier, który nigdy nie chwali, a jak widzi zmianę, to twierdzi, że " wtedy mu się podobało, teraz jest do bani". Gdybym nie widziała jego mieszkania, to bym się przejmowała a tak....śmieję sie i tyle Bo w końcu, " my home is my castle" i nikomu nic do tego. A ja kocham zmiany

Mnie też tylko rodzina M krytykuje ale później kradnie moje pomysły...
Gabrysia_ 08:25, 10 lut 2013

Gosia,witam niedzielnie
Dwa sezony i twoje śliwy to już duże drzewka,jak ja lubię takie porównania
Masz ładny i zadbany ogród...
Madziarzeszow 08:46, 10 lut 2013

Ślicznie wyglądają , też mam jedną z nich , ale niestety trochę zaszalała i nie trzymałam jej w ryzach, więc muszę ją przyciąć troszkę , tylko lepiej na wiosnę czy jesień????