Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

Gosiniak 22:32, 13 kwi 2013

Gosia- ławeczka wyciągnięta, może jutro ją maźnę farbą, pięknie i ciepło ma być,
ostatnio mało czasu, bo każda wolna chwila w ogródku, tyle trzeba teraz nadgonić przez tą przydługą zimę, zaczęłam już ściągać trawnik, bo poszerzam rabaty, ale to dość mozolne i męczące zajęcie, jeszcze nic nie sadzę, Danusia ostrzegała, więc się wstrzymuję, myślę że zakupy jednak niebawem będą i na to czekam najbardziej

Agniszko - to prawda mam trochę wyniesionych rabat, ale to nie był główny powód, u mnie po prostu nie padał śnieg, kiedy w prawie całej Polsce sypał, jakimś cudem mnie ominęło

Grażynko- no ja właśnie nie wiem czym.....będę chyba nocą wyłapywać podobno ciężko je zniszczyć, poza tym dużo mam larw chrząszcza majowego, trawniczek dziś zrywałam, były te wstrętne robale.

Bożenko- podobno łagodny klimat, ale mimo tego w zeszłym roku miałam straty, rośliny młode, ale muszą sobie radzić, z roku na rok myślę że coraz mniej tych strat będzie, ogród dojrzeje a rośliny się przystosują. Z tym że ja co roku coś dosadzam i znowu mam młodziaki i tak w kółko, zastanawiam się ile można zmieścić na 1200 metrach......czy będzie kiedyś koniec igiełkowego ogródeczka.....już nawet Żon nie ma wątpliwości, że ta bajka nigdy się nie skończy

Ewelinko- na opuchlaka jest dobry środek ale u nas nie dostępny, GosiaJoasia będzie próbować sprowadzić, zobaczymy.....z dostępnych środków to głównie środki owadobójcze, ale niestety nie zawsze skuteczne, ze względu na przebiegłość naszego wroga. Na razie mam zamiar przesadzić te rodki na których są ślady, bo mają chyba dodatkowo chlorozę, więc powinno im to wyjść na dobre, jak nic nie poskutkuje, to zostaje polowanie nocne

Marzenko- to prawda, trudno mi znaleźć czas na forum teraz, bo jak go mam to lecę do ogródka, nie mam pojęcia jak ty tyle rzeczy łączysz na raz i bardzo cię podziwiam. Za to będziecie na bieżąco z łatwością

Basiu- teraz już nie trzeba siedzieć przed kompem, trzeba do ogrodu lecieć

Irenko - a jakże szaleję, dziś właściwie nie sam ogród, choć trochę też, ale wzięłam się za garażowe porządki, wyciągnęłam z Żonem mebelki, donice itd. Posadziłam bratki, rozpoczęłam ściąganie darni- poszerzam rabaty

Kasiu- najważniejszy właśnie ten środek, bo to znaczy że żyją, wypuszczą nowe śliczne listki i wrócą do formy
Gabrysia_ 22:39, 13 kwi 2013

Gosiu...chyba wszystkie się wypuściłyśmy do pracy w ogrodzie.
U mnie dziś pogoda była w kratkę,deszcz przeganiał na chwilkę do domu,a później piękne słońce wychodziło
Narobiłam się bardzo,ale jaka jestem zadowolona
...buziaki
Madzenka 00:12, 14 kwi 2013

Gosiu bardzo czekamy na Twoje zdjęcia
bociek 06:29, 14 kwi 2013

Tak, tak Gosiu, zdjecia
Edi00 07:30, 14 kwi 2013

Gosiu, poszalałaś wczoraj w ogrodzie? U mnie było cudnie -jedna burza tylko przeleciała
Welka 08:57, 14 kwi 2013

Gosiu, na all ostatnio oglądałam larvanem, który chyba m.in. Danusia polecała, ale nie wiem jak ze stosowaniem, bo niby od połowy kwietnia (czyli powiedźmy teraz), ale jak temp gleby ma być koło 14 stopni, więc na pewno nie teraz i w zależności od ich cyklu rozwojowego, więc jest to na moja główkę za skomplikowane. U mnie podejrzany był jeden rh, który wczoraj został wykopany i wyrzucony, bo i tak nie przeżył zimy, resztę będę obserwować i najwyżej też w nocy będę polować
Pozdrawiam wiosennie
ewa004 12:24, 14 kwi 2013

Właśnie gdzie zdjęcia ????? czekamy
Jestem cały czas nie nasycona tymi wiosennymi fotkami
JulkAd 20:32, 14 kwi 2013

I Ty też z opuchlakami walczysz? Czy to jakiś zmasowany atak w tym roku, czy ktoś widział tego złoczyńcę na własne oczy?
nebel 20:43, 14 kwi 2013

JulkAd napisał(a)
I Ty też z opuchlakami walczysz? Czy to jakiś zmasowany atak w tym roku, czy ktoś widział tego złoczyńcę na własne oczy?

Julito, można to 'paskudztwo' zobaczyć nawet w biały dzień( mimo, że żerują nocą), ale jak się 'objedzą ponad miarę' to nie mają siły się już ruszać i wtedy mozna je zobaczyć pod liśćmi( takie szare bardziej trójkątne niż owalne)
W zeszłym roku obgryzły cały sporej wielkości krzak bzu u moich sąsiadów.
Ale jeszcze groźniejsze są jego larwy, mi zniszczyły cały trawnik, nim się zorientowałam co jest przyczyną.
Madzenka 06:29, 15 kwi 2013

Gosiu dzisiaj zapowiada się cudowny dzień, zazdraszczam, że możesz go spędzić w ogrodzie. Ja sobie chyba dzisiaj szybciej do domu wrócę
buziam i liczę choć na jedno zdjęcie wieczorkiem z relacji z prac weekendowych