Gosiu jak fajnie, że jesteś i odwiedziłaś mój wątek. Dziękuję Ci, że o mnie pamiętasz
No cóż i znowu to samo - zachwytu mojego dla Twojego ogrodu nie ma końca, wszystko piękne, zadbane, przycięte ohhhhh i ahhhhhhh
A teraz kilka pytań:
Nie wiedziałam, że te bordowe w lawendzie to są czosnki, a bardzo mi się podobają. Czy one już rozkwitły czy właśnie tak wyglądają kwitnąc? To są rośliny cebulowe? Jakaś konkretna odmiana?
Myślałam, że czosnki to te, które są wiosną fioletowe
Na trzecim zdjęciu to cięte w kulke to bukszpan i co jeszcze jakaś tawuła? Podoba mi się, bym chciała skopiować
To jest czosnek główkowaty, cebulki są bardzo malusieńkie i warto sadzić wręcz setkami żeby był efekt, niestety w kolejnych latach kwitną bardzo słabo, albo wcale, ale mimo to warto je sadzić, cebulki są bardzo tanie, więc co roku daję nowe i nie wykopuję starych. Na zdjęciu w fazie najładniejszej, kwitną późno jak na czosnki bo już latem i to też dla mnie jest ich atut, są znacznie mniejsze od tych wiosennych ale w większej grupie robią wrażenie i co ważne przyciągają całą masę motyli, bąków itp.
Na trzecim zdjęciu jest tawuła cięta na płaską kulę, wiele osób na ogrodowisku je tak prowadzi, po kwitnieniu ciacham i na przedwiośniu- marzec.