Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowe rabaty

Kolorowe rabaty

Mala_Mi 21:24, 09 gru 2012

Martek napisał(a)
Cała masa drozdów opanowała teren

A to kwiczoł Jak już się gromadnie pokazują to ani chybi zima I kwiczoł należy do drozdów ..... wiem
Bogdzia 21:58, 09 gru 2012

asc napisał(a)

A to kwiczoł Jak już się gromadnie pokazują to ani chybi zima I kwiczoł należy do drozdów ..... wiem

Bdb z odpowiedzi dla Ani.
Martek 01:33, 10 gru 2012

EPODLAS napisał(a)
Lubię przeglądać ogrodnicze pisma, na początku kupowałam dużo, teraz już od czasu do czasu. Był okres, że regularnie kupowałam Ogrody, najwięcej wiadomości o warzywnictwie jest w Działkowcu. Teraz kupuje Magnolię, ale Ania ma rację, artykuły powielają się, a to co chcemy wiedzieć znajdziemy w necie. Mam też parę książek ogrodniczych, te są z reguły bardzo drogie.

To prawda czasopisma powtarzają tematy nawet w jednym m-u pokazują się jednakowe obrazki i również te ze starych numerów.
Można by rzec,że czasopisma są dla kolejnych pokoleń i dla następczyń są to nowości .
Ja teraz za nim kupię gazetę to najpierw ją szybko przejrzę czy jest coś w niej co mnie zainteresuję .Jeśli tak to biorę.
Bardzo ważne są ogrody,sady,działki uważam,że książki i gazety powinny być w przystępnej cenie i zarażać ogrodnictwem ludzi.Wydawnictwom akurat na tym chyba najmniej zależy.Każdy bierze swoją działkę(nie ogrodową ) ,a reszta co tam
Martek 01:35, 10 gru 2012

Joku napisał(a)
Lubię czytać twoje opowieści pisane z humorystyczną nutką. We mnie też tkwi zbieracza dusza. Zbierałam tak jak ty kwietniki, Cztery kąty i różne inne. Też zaczęłam systematycznie pozbywać się zbiorów, ale i tak tu i ówdzie można natknąć się na jakiś niewielki stosik. Zauważyłam że sporo osób na forum czyta podobne gazety.
PS! pogłaskaj ode mnie twojego sznycelka.
Oj, przeoczyłam trochę wpisów. Zbieracze grono się powiększa.

Jak się cieszę,że trafiłaś do mnie Żono Marynarza
Dziękuję pogłaskałam sznycelka )))))
A powiedz zbierasz coś ?
Martek 01:45, 10 gru 2012

anemona napisał(a)
Witaj. Jestem tutaj "nowa" ale nie do końca, bo od kilku tygodni zaglądam do waszych ogrodów i po cichu jestem tutaj waszym gościem. Pozwolisz Marto, ze będę kubicować twoim działaniom w ogrodzie i szukać inspiracji do zmian w moim. U nas też z dużym zainteresowaniem spotkała się akcja zbierania makulatury na budowę studni w Czadzie. Ja mam na tę sobotę zgromadzony pełen bagażnik gazet i tektury. Zrobiłam porządny remanent "papierowy" i bez żalu oddaje na ten szczytny cel.
Bardzo podoba mi się "zimowe" drzewko na kiju i chcialabym pokazać, jesli nie masz nic przeciwko temu, moje które stoi w ciemniejszym kącie jadali i służy jako szyszkowa lampa. A idea zrobienia go jest podobna do twojego, tylko z innych materiałów.

Anemono witaj mi
Nie mam nic przeciwko,wklejaj wrzucaj nawet do 1000 stron będzie co świętować
A poważnie .Bardzo mi się podoba twoja nieprosta w wykonaniu lampa.
Sprawa warta skopiowania.
Widzę sympatyczny lampionik na parapecie okna ...Też lubię takie rzeczy

Zapraszam do mnie Anemonik kiedy tylko będziesz miała ochotę wspólnie poszukamy u siebie inspiracji

Brawo za bagażnik wypełniony, tak niezrozumiałe jest dla mnie,że bogate kraje spokojnie patrzą jak ludzie umierają z pragnienia ...
Cieszę się,że postanowiłaś się ujawnić
Pozdrawiam

Martek 01:49, 10 gru 2012

aga_k napisał(a)
O przygodach suni przeczytałam, dobrze, że wszystko się szczęśliwie skończyło
gazety też zbierałam do czasu aż okazało się, że jest ich zdecydowanie za dużo i nie już gdzie tego wszystkiego trzymać, wiec trochę rozdałam zainteresowanym trochę na makulaturę.
Instrukcja choinki świetna

Cześć Krakowianko Ago_k
Nie warto się zaśmiecać.Ja czasami też daję sąsiadkom gazety.Muszę się przyznać,że zdarzało mi się kupić dwie takie same z roztargnienia ))))

Ja tą choinkę widzę w wyobraźni.Duże,piękne gałęzie jałowca i naprawdę taka smukła,ładna "żywa" choinka nawet bez ozdób będzie pachnącym,świątecznym akcentem
Pozdrawiam serdecznie cieszę się,że się pomysł podoba
Martek 01:50, 10 gru 2012

gusiarz napisał(a)
O, a taką kulę - lampę to chyba widziałam instuktaż w Green Canoe. Fajowo wygląda

Też mi się spodobała praca Anemonki
Martek 01:55, 10 gru 2012

asc napisał(a)
Martek... fajne te choineczki Pokaż jak je ozdobisz
Ja kazałam dziś mojemu M kupić czerwone najtańsze bombki.. w tym roku też ubiorę prawdziwą choinkę przed domem... W zeszłym roku za dużo dałam zielonych bombek.. ich nie widać wcale

Tak Aniu na zielonej choince giną zielone bombki .Jeśli są w innym odcieniu, najlepiej brokatowe wtedy jeszcze coś błyszczy,ale jak dasz czerwone będzie bosko.Jak rajskie klejnoty w zimowym ogrodzie .
Więc czekam na spektakl u ciebie

A ja nie wiem co będę i gdzie ubierać w te święta Aniu
Na szczęście mam jeszcze zdjęcia z ostatnich dwóch może 3 lat ))))))
Martek 01:58, 10 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Bdb z odpowiedzi dla Ani.

Asc bdb ,szóstka

Tak Myślałam,że to kwiczą tylko mi nazwa wypadła )))))))))))
Pełno ich ,nadal są jabłka na drzewach .
Bogdziu ,a sroka ganiała dziś dość długo takiego kwiczoła .Jak myślisz co od niego chciała ?
Martek 02:11, 10 gru 2012

Choinka z szyszek modrzewia,laskowych i włoskich orzechów oraz koralików i innych szmatek

Materiały: tektura,pistolet z klejem,farba jaka chcieć w spreju,ale niekoniecznie może być pędzel oraz wszelkie ozdobniki jakie przyjdą do głowy po uprzednim oklejeniu tym co wymieniłam na początku.

Z tektury formujemy stożek sklejamy go lub upinamy zszywaczem następnie malujemy stożek ulubionym,zaplanowanym kolorem w jakim będzie pokryta choinka.To ważne bo zostają małe przestrzenie po między orzechami i szyszkami .
Jak kleić widać na tej już przesłużonej 3-ej choince.Poodklejały się już elementy widać,że brak tych "kryształków"czerwonych i na szczycie był mały aniołek .Taki na dwustronną taśmę co na prezenty się przykleja
Każda choinka może być inna,może być z samych orzechów czy samych szyszek.Ciekawsze jednak wychodzą mieszane .Pamiętać należy,że dopiero po pomalowaniu orzechów i wyschnięciu gadżetu doklejamy koraliki .Można wykorzystać zamiast szmacianych kokardek makaron kokardki uprzednio malując je na jakiś inny kolor niż choinka ,albo dać naturalne .

Choinka nie nowa,ale robiła ją moja mama dlatego tak ciężko wyrzucić