Instrukcja do zrobienia choinki na piku
Na zdjęciu są dwie choinki ze sztucznego materiału, wyższa i mniejsza mają dawać efekt choinek z lasu .
Ja zaproponuję zrobienie podobnej tyle,że z wykorzystaniem uciętych gałązek jałowca.
Po pierwsze prosimy męża o ładny,gruby,prosty kij najlepiej metrowy. Jeśli nie mamy takiej możliwości może być to grubszy kij bambusowy ze sklepu ,a nawet drewniany trzonek do szczotki .Ucinamy co najmniej 6 ładnych gałęzi jałowca,dobrze mieć gąbkę do roślin sztucznych,ale im wyższa choinka egzamin może zdać tylko cement ,gips ,silikon i odpowiedniej wielkości doniczka.
Dlaczego jałowiec?
Ponieważ ma piękne,zielone gałązki,które nie sypią się po ucięciu tylko wolno wysychają i mają potrzebny pokrój do uzyskania kształtnego,iglastego drzewka .Na górze mają krótkie gałązki,a idąc ku dołowi są coraz dłuższe.
Do kija mocujemy jedną obok drugiej gałązki wzdłuż pnia naszej choinki mocując je drutem lub sznurkiem .Następnie kij umieszczamy w doniczce i zalewamy ją cementem lub pianką poli... czy innym podobnym szybko schnącym materiałem budowlanym.
Można dzień wcześniej zamocować kij w donicy i dopiero wiązać gałązki (rękawiczki bo kuje)
Jak doniczka nie jest ładna można jej zrobić ubranko tak jak tu przykładowo zakryto brzydkie części lnianym materiałem.
Ja takie małe choinki ubieram.Można z jednego boku przybrać małym stroiczkiem gotowym,albo powiesić mini bombeczki lub jak mnie się zdarzyło wykonać mini łańcuch z koralików świecących czy perełek i oplątać choinkę .
Jest jeszcze możliwość wykorzystania starej ,sztucznej choinki ,a właściwie jej górnej części ,która zwykle jest gęsta i ładna .Wtedy przyda się już o wiele grubsza gałąź do której wbijamy lub wkręcamy sztuczne drzewko po uprzednim umyciu i osuszeniu będzie jak nowe.
Może coś nie jest jasne to wytłumaczę .