Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

JoannA 22:38, 11 lis 2013

Może to będzie to Haniu
http://www.graszoden.nl/pl/chorobytraw/
Anabell 12:49, 12 lis 2013

Joanno - dziękuję, w podesłanym linku rozpoznałam larwy identyczne jak na moich zdjęciach.
To jednak są Larwy komarnic.

Ja wcześniej szukałam w necie ale nie byłam pewna określenie znalazłam larwa sosnowa. wielkości do 2 cm. te u mnie znalezione też maja taką długość.

popcorn 13:16, 12 lis 2013

Wydaje mi się że to larwy chrząszcza majowego? może zbyt szare, ale w końcu zimno jest?

pozdrawiam, Haniu!
Mirka 20:30, 14 lis 2013

Dzięki dzięki dzięki będę czekała i też macham
AgnieszkaBK 10:10, 15 lis 2013

Haniu, odwiedziłam Twój ogród i prześledziłam cały wątek. Jestem pod wielkim wrażeniem zarówno Twojego ogrodu jak i wiedzy jaką posiadasz. Wielkie uznanie z mojej strony Będę do Ciebie zaglądać Pozdrawiam serdecznie
Milka 10:33, 15 lis 2013

Anabell napisał(a)
Joanno - dziękuję, w podesłanym linku rozpoznałam larwy identyczne jak na moich zdjęciach.
To jednak są Larwy komarnic.

Ja wcześniej szukałam w necie ale nie byłam pewna określenie znalazłam larwa sosnowa. wielkości do 2 cm. te u mnie znalezione też maja taką długość.

i co robią te szkodniki, mają coś ulubionego?
Anabell 12:45, 15 lis 2013

Karola - jednak to larwy komarnic. Zaczęłam zwracać uwagę na szkodniki w ziemi po walkach naszych koleżanek.
Udzieliło się to mojej córce i zauważyła trawnik słabo rośnie, teren ma gliniasty.
Ja twierdziłam były duże opady to jest słaby. Zaczęła odkopywać, sprawdzać i w moment wybrała na dużą podstawkę od donicy typowe pędraki.

U siebie nie znalazłam pędraka.

Irenko - to co przeczytałam o komarnicach siedzą w trawniku i podgryzają korzenie.
Lubią siedzieć na terenie gdzie dużo kompostu nie przerobionego.
to sie zgadza, bo na tym miejscu rozrzucony był mój kompost więcej jak 40m sześciennych . miałam taki wał 40 m długi 1m wysoki i wiecej jak 1 m szer.. rozciągnięty został na rabacie i poszła glebogryzarka.

Będę czuja na wiosnę, już od lata rosną na tym miejscu żurawki , chodzę oglądać.

AgnieszkoBK - miło mi Cię gościć, to jednak telepatie są, niedawno oglądałam Twój ogród ale mam tak mało czasu by jeszcze coś pisać. Mam nadzieje zimą wszystko nadrobię. Pozdrawiam WAS serdecznie i wszystkich zaglądających.
ewa004 15:12, 15 lis 2013

Haniu jak dawno tu nie zaglądałam ,nie wiem dlaczego tak
Ale dzisiaj jestem buziam i pozdrawiam
JoannA 01:00, 22 lis 2013

Dobranoc Haniu
Tess 21:11, 22 lis 2013

Haniu, jeszcze coś działasz w ogrodzie, czy już sezon zakończony?
Buziaki zostawiam