Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nostalgiczny ogródek shabby chic

Nostalgiczny ogródek shabby chic

beata0109 09:20, 14 mar 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Witaj Beatko, widzę, że też jesteś "kociarą" jak ja. My mamy dwa i pół kota, tzn. dwie kotki są całkowicie nasze, a jedna kotka ich mama to kotka dzika, którą zimą dokarmialiśmy, a w podzięce przyniosła nam w zeszłym roku "na zajączka - tak, tak! - podczas śniadania wielkanocnego! - 5 kociąt. Zostały z nich dwie kotki, które są z nami, a ich mamę dalej dokarmiamy zimą i dajemy jej tabletki, coby prezent się nie powtórzył....
Pozdrawiam serdecznie

Witaj Agnieszko ta na ostanim zdjęciu to nasza podrzucona koteczka i moja ulbunienica dziewczyny z sarkazmem nazywaja ją mamusi cukiereczek. Łącznie mamy trzy kotki też mogę powiedzie że mamy trzy i pół kota bo przychodzi kot którego dokarmiamy . Nie wszyscy lubia koty ale ja uważam że to mądre i ciepłe zwierzęta dokładnie wyczuwaja nastrój właściela . Dziękuję za odwiedzinki
anna_g 09:39, 14 mar 2013

beata0109 napisał(a)
Kupiłam dwa lata temu te zielone mieczyki ale wyrosły żółte ,koleżanka kupowała w innym ogrodniczym i miała takie jasno zielone bardzo ładne. Nie mam jeszcze tych roślin które teraz kupiłam na allegro wysyłka w większości po 15 marca. Z Rosarium cześć róż dostanę dopiero w maju. Na razię wlaczę z castoramowymi nasionami . Zawsze odradzno mi zakupy w takich marketach ale o dziwo bardzo szybko wzeszły są mikroskopijne ale jednak

Ja też kupowałam nasiona w marketach - i to dokładnie też w castoramie - wszystkie wzeszły (znaczy wszystkie roślinki a nie wszystkie nasiona ) Widzę że siałas gipsówkę - ja również tylko białą - (kurcze ale nie wiem czy wytworną - ale chyba tak tylko białą (sprawdzę jeszcze w domu) i wykiełkowały mi po 3 dniach tylko takie cienkie i dłuuuuuugie się zrobiły - inaczej niż u innych siewek - też tak masz??? Nie wiem może za wcześnie posiałam i za mało światła mają??? fakt że u nas zupełnie bezsłonecznie i pochmurnie W domku cyknę jej zdjęcie to pokażę - może masz taką samą...
Wyczytałam też że Klarkia - którą widzę u Ciebie to inaczej Godecja - którą to ja mam ale jeszcze nie siałam - napisz jak Ci wzejdzie i pokaż zdjątka dobrze???
Pozdrawiam zimowo niestety...
mira 10:05, 14 mar 2013

witaj!
wpadłam do Ciebie jak zwykle przez przypadek - i zaznaczam sobie wątek bo jest bardzo ciekawy - ogrodniczka, ogród i otoczenie - będe zaglądać a w wolnym czasie poczytam od początku - historia koni mnie całkiem już zdominowała

pozdrawiam serdecznie
beata0109 09:49, 15 mar 2013

Witaj Miro dziękuję za miłe słowa i zapraszam
beata0109 10:05, 15 mar 2013

anna_g napisał(a)

Ja też kupowałam nasiona w marketach - i to dokładnie też w castoramie - wszystkie wzeszły (znaczy wszystkie roślinki a nie wszystkie nasiona ) Widzę że siałas gipsówkę - ja również tylko białą - (kurcze ale nie wiem czy wytworną - ale chyba tak tylko białą (sprawdzę jeszcze w domu) i wykiełkowały mi po 3 dniach tylko takie cienkie i dłuuuuuugie się zrobiły - inaczej niż u innych siewek - też tak masz??? Nie wiem może za wcześnie posiałam i za mało światła mają??? fakt że u nas zupełnie bezsłonecznie i pochmurnie W domku cyknę jej zdjęcie to pokażę - może masz taką samą...
Wyczytałam też że Klarkia - którą widzę u Ciebie to inaczej Godecja - którą to ja mam ale jeszcze nie siałam - napisz jak Ci wzejdzie i pokaż zdjątka dobrze???
Pozdrawiam zimowo niestety...

Aniu moja gipsówka też rośnie ekspresowo i chyba będzie wybujała nie wiem czy to tak powinno być bo pierwszy raz ją posiałam. Klarkia wzeszła nierówno dopiero kilka siewek nie wiem czy to nie zielsko.Znowu nie mogę wrzucić tu zdjęcia mam coś nie tak z ustawieniami
beata0109 10:30, 15 mar 2013

Post ekonomiczno finansowy
Ponieważ to mój pierwszy rok eksperymentowania kolorem w ogrodzie już zaliczyłam juz falstart finansowy. Myślałam że kilka paczek nasion z castoramy za 20 zł załatwi problem i będę posiadaczką wymarzonego ogródka nostalgiczno romantycznego.Ogrodowisko jednak całkowicie przewartościowało moje zamierzenia i do tej pory wydałam na rośliny 400zł a końca nie widać. Pocieszam się że większośc roślin jest wieloletnia a cebule może uda się przezimować ( znając moją rękę do kwiatów będą jednoroczne). Przy planowaniu finansów mojej rodziny budżet tego nie przewidział ,więc musiałam pozyskać środki . Wpadłam na pomysł przewietrzenia szafy i zrobienia kilku aukcji i tak "zarobiłam" 120 zł zawsze coś. Znajoma zaproponowała mi zrobienie preznetu dla jej córki więć kolejne 40zł wpadnie.Kolejnym chyba najgenialniejszym pomysłem było obcięcie wierzby ozdobnej i powiazanie jej w pęczki następnie wcisnęłam je szwagierce do Niemiec i sprzedała mi je za 150 euro więc jestem na plusie. Kilka dni pracy ale się opłaciło. Gdyby nie ogrodowisko i chęć posiadania kolorowych rabatek nie wpadłabym na taki pomysł a wierzba rośnie u mnie od 7 lat
Edi00 11:02, 15 mar 2013

Beatko, strasznie przypominasz mi moja najlepsza przyjaciółkę ,z tą bezwarunkową miłością do zwierząt, zdolnościami plastycznymi, ekologicznym stylem życia i tym cudownym luzem, którego ja się nie potrafię nauczyć....
Zdjęcia córek są urocze- to bardzo szczęsliwe dzieci
Jesteś klimatyczna, odważna i masz ogromne serce
Konie to moja niespełniona miłość i zadroszcze Ci tego, że masz warunki, by je ratować a miłość do tatuaży to coś co nas łączy
Będe Cie odwiedzać i chłonąć tą magiczną atmosferę, która tworzysz
renatamama3 11:23, 15 mar 2013

Witam u Ciebie.Fajny duży teren .Zwierzyniec też cudny ,konie uwielbiam z córą ,lubimy patrzeć jak galopują pięknie wtedy wyglądają ,też mam kota który przyszedł do nas z lasu jeszcze w trakcje budowy .Fajnie ,że tak super wymyśliłaś kaskę na roślinki .
anna_g 11:58, 15 mar 2013

beata0109 napisał(a)

Aniu moja gipsówka też rośnie ekspresowo i chyba będzie wybujała nie wiem czy to tak powinno być bo pierwszy raz ją posiałam. Klarkia wzeszła nierówno dopiero kilka siewek nie wiem czy to nie zielsko.Znowu nie mogę wrzucić tu zdjęcia mam coś nie tak z ustawieniami

Beatko w moim wątku zamieściłam zdjęcia mej "cudnej" gipsówki Docelowo ma być bardzo ładna w każdym razie - siałam Gipsówkę Covent Garden - więc coś innego niż Ty ale gipsówka to gipsówka chyba no nie Zajrzyj sobie i porównaj Pozdrawiam serdecznie i gratuluję fantastycznej przedsiębiorczości
beata0109 17:32, 17 mar 2013

Edi00 napisał(a)
Beatko, strasznie przypominasz mi moja najlepsza przyjaciółkę ,z tą bezwarunkową miłością do zwierząt, zdolnościami plastycznymi, ekologicznym stylem życia i tym cudownym luzem, którego ja się nie potrafię nauczyć....
Zdjęcia córek są urocze- to bardzo szczęsliwe dzieci
Jesteś klimatyczna, odważna i masz ogromne serce
Konie to moja niespełniona miłość i zadroszcze Ci tego, że masz warunki, by je ratować a miłość do tatuaży to coś co nas łączy
Będe Cie odwiedzać i chłonąć tą magiczną atmosferę, która tworzysz

Dziękuję kochana za ciepły post. Luzu w życiu uczyłam się wiele lat ale zrozumiałam że nic nie jest idealne i nigdy nie sprostam oczekiwaniom wszystkich. Wtedy moje życie nabrało sensu i radości .Każdy kolorek w moich tatuażach daje mi motywacje i kopa a miłość do dzieci zwierzaków i siebie samej spawia że czuję sie spełniona