Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

wiunia 22:42, 01 cze 2015

Jolu na pv. wszystko już wyczytałam W tym roku jak znajdę wrotycz w mojej wsi to cały zagarnę i nasuszę W zeszłym roku znalazłam taką spora kepke niedaleko domu więc wykorzystałam ile się dało ale na ususzenie już zabrakło.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i gratuluję superanckich zakupów
Bogdzia 06:01, 02 cze 2015

jolka napisał(a)

Bożenko kochana!! Moje czosnki i róże to zaledwie ułamek Twojego raju na ziemi
Ale cieszę się z nich, dziękuję że zajrzałaś i za miłe słówka również dziękuję

Bożenko, błagam Cię o mądrą radę, bo ja mając w głowie Twój ogród rajski, popełniłam dzisiaj zakup niekontrolowany Zaczęło się całkiem niewinne, zajrzałam do takiej szkółki, co mam ją po drodze do domu, żeby zapytać o cenę kory. Mieli samo dziadostwo i to w kosmicznych cenach. Ale .. skoro już tam byłam, to się troszkę rozejrzałam dookoła. Patrzę.. a tu piękne krzaczki Percy Wiseman (który już mi od jakiegoś czasu po głowie chodził), po 19 zł. No i mi się na to nałożył cukierkowo-pudrowy wiseman, cały pokryty kwieciem w Twoim ogrodzie, puste miejsce w moim .. no i wyszliśmy w czwórkę: ja i 3 wisemany!!

No i żeby nie było, że jestem tak całkiem nieprzygotowana:

Bogdziu czy one sobie poradzą od strony południowo-zachodniej. Po południu byłyby cieniowane tujami, ale wcześniej sporo słońca. Na etykiecie były narysowane dwa słoneczka, jedno pełne i jedno w połowie zacienione

Będę Ci bardzo wdzięczna za pomoc. Jeśli powiesz, że sobie poradzą to gotowa jestem jutro jeszcze dwa dokupić, bo jak poprzymierzałam to stwierdziłam, że 5 by mi weszło wzdłuż ścieżki

To tanio je kupiłas. Na pewno sobie poradza w tym miejscu. Martwi mnie tylko ten torf bo wygląda na taki sprasowany , a więc może miec odsączona wode i wtedy bedzie za suchy i nie bedzie trzymał wody a i ph moze miec za wysokie.. Dobrze by było żebys kupiła taki nasypany do worka ale nie sprasowany o ph 3,5-4,5.Ja zawsze kupuję w takim punkcie sprzedajacym rośliny , nigdy w markecie. Wymieszaj ziemię z ogrodu z torfem i posadz na tym samym poziomie co w doniczce lub nieco wyżej . Nalej wody do dołka bo są upały i nie zapominaj o podlewaniu.I nie dawaj zadnych nawozów w tym roku.
jolka 07:28, 02 cze 2015

Bogdzia napisał(a)

To tanio je kupiłas. Na pewno sobie poradza w tym miejscu. Martwi mnie tylko ten torf bo wygląda na taki sprasowany , a więc może miec odsączona wode i wtedy bedzie za suchy i nie bedzie trzymał wody a i ph moze miec za wysokie.. Dobrze by było żebys kupiła taki nasypany do worka ale nie sprasowany o ph 3,5-4,5.Ja zawsze kupuję w takim punkcie sprzedajacym rośliny , nigdy w markecie. Wymieszaj ziemię z ogrodu z torfem i posadz na tym samym poziomie co w doniczce lub nieco wyżej . Nalej wody do dołka bo są upały i nie zapominaj o podlewaniu.I nie dawaj zadnych nawozów w tym roku.

A, no to luzik .. jak sobie poradzą Cieszy mnie to niezmiernie. Bogdziu dziękuję!!
A torf jest na 100% sprasowany i jest kupiony w sklepie ogrodniczym. Już go dawno kupiłam, no miał iść pod borówki, a że z borówkami trochę pokombinowałam (jak zwykle), no to leży. Spróbuję dziś jeszcze dokupić taki nie sprasowany i pomieszać te torfy + normalna ziemia + piasek + kompost. Mam taki średnio przerobiony, chyba troszkę go użyję po raz pierwszy Bogdziu, jeszcze raz dziękuję!!

jolka 07:40, 02 cze 2015

Zostawiam trochę zielonego, na dobry początek dnia

Larissa w tym roku daje czadu, jeszcze nie kwitnie a już mi się podoba.
Wielka się zrobiła jak nie wiem co

Miłego dnia!!!

omelka1 08:16, 02 cze 2015

Pięknie się prezentują czosnki w tych bukszpanach...mus sadzić jesienią u siebie.
Kawa 08:18, 02 cze 2015

no hej laseczki

dzięi że mnie ustawiłyście człowiek chciałby niejedno i czasem niedocenia tego co ma

dzięki

Jolcia czy jeździsz do tej szkólki Akacja bo wyczytałam że casem coś u nich kupowałaś (nawet nie wiedziałm ze taka szkółka jest i pewnie przepłacałam za nie jedno)

lawenda piękna
a moje co w tym roku takie "ladace"
07_Rene 08:24, 02 cze 2015

Też ostatnio stałam się szczęśliwą posiadacza rh percy w czekam właśnie na kwiaty, bo moje jakieś spóźnione są.
Bardzo przyjemnie u Ciebie. Róże wybujaly zaglądam czasami ale rzadko piszę. Pozdrawiam
AnnaCh 08:58, 02 cze 2015

No..., jaki miły początek dnia z zielonym
Pozdrawiam.
KasiaW76 09:12, 02 cze 2015

Jeju jak u Ciebie pięknie. Moja larissa sztuk dwie to jedna ma juz listki a druga startuje bidulka Podoba mi się u Ciebie. Czy na obwodkce różnej to lawenda?
jolka 21:37, 02 cze 2015

omelka1 napisał(a)
Pięknie się prezentują czosnki w tych bukszpanach...mus sadzić jesienią u siebie.

Agatka, tylko w miarę głęboko wsadź. Ja chyba za płytko wsadziłam i się wywracają.
Trochę też winy przypisuję wiatrom, które jednak u mnie dają w kość
Pozdrówka