Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:08, 04 lip 2015

anbu napisał(a)

No, trzymam za słowo i czekam Buziak

Anusia, jakbym miała powiedzieć, co mi się dziś najbardziej w ogrodzie podobało, to bym wybrała miskanta Morning Light.
Zatem dla Ciebie właśnie on, w kilku odsłonach Może być??

Na początku tylko podlewałam i miałam nic nie robić dziś w ogrodzie, ale w końcu ciachnęłam kulki w hortensjowej, robię limkom odpowiednią oprawę
jolka 21:15, 04 lip 2015

Jak już jestem w temacie kulkowania rabaty wschodniej hortensjowej, to jeszcze słoneczka trzmielinkowe ciachnęłam Jakieś takie spodki mi wyszły bardziej, niż kule Ogólnie robi mi się mały kogel-mogel na tej hortensjowej. Ciężko tam wejść. Limki, pomimo że je na wiosnę ciachnęłam bardzo nisko, pożerają mi słoneczka!!

jolka 21:33, 04 lip 2015

Ogólnie to miałam dziś prac ziemnych c.d. Nie wiem jak ten w Pan w koparce dawał radę, w powietrzu było ponad 30 stopni, a w tej jego kabince to chyba ze 40 Ogród już coraz bardziej wyrównany, choć oczywiście dziś znów padło stwierdzenie, że JESZCZE JEDNO AUTO ZIEMI BY WESZŁO!! No i w pn ma być kolejny, OSTATNI transport ziemi A dziś sprawa wyglądała tak oto

I tu już prawie ładnie

Wykańczające są te roboty ziemne, ale już dużo nie zostało. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będzie definitywny koniec. Potem by się przydało ze dwa, trzy tygodnie chłodniejsze i z deszczem, na sianie trawy.
Marzenaka 22:30, 04 lip 2015

Jolka - fju fju jakie szaleństwa u ciebie z tymi pracami! Powiedz mi, trgo miskanta ML co widać na zdjęciu - taka kępa przed trzmielinami na pniu - to miałaś wsadzone z jednej doniczki i tak się rozrósł? Czy wsadzałaś na przykład z 2-3 doniczek obok siebie? Ostatnio jeżdżę za tymi miskantami i udało mi się aż jednego kupić a ze 3 na bidę by mi się przydały i tak ciężko go dostać...
jolka 22:39, 04 lip 2015

Marzenaka napisał(a)
Jolka - fju fju jakie szaleństwa u ciebie z tymi pracami! Powiedz mi, trgo miskanta ML co widać na zdjęciu - taka kępa przed trzmielinami na pniu - to miałaś wsadzone z jednej doniczki i tak się rozrósł? Czy wsadzałaś na przykład z 2-3 doniczek obok siebie? Ostatnio jeżdżę za tymi miskantami i udało mi się aż jednego kupić a ze 3 na bidę by mi się przydały i tak ciężko go dostać...

Marzenka, ja nigdy nie robię z trzech jednego, ale raczej na odwrót Z jednego kilka. Tak też było i tutaj, jedną doniczkę kupiłam i pociachałam na małe A ten Twój się nie da podzielić?

Z tymi ziemnymi robotami, to masakra jakaś! Ale koniec już widać, więc zadowolona jestem
Dla Ciebie różyczki ... larissa coraz bardziej

Przynajmniej zakończymy dzień kolorowo, a nie ogrodową pustynią
Atena 12:53, 05 lip 2015

jolka napisał(a)

Anusia, jakbym miała powiedzieć, co mi się dziś najbardziej w ogrodzie podobało, to bym wybrała miskanta Morning Light.
Zatem dla Ciebie właśnie on, w kilku odsłonach Może być??

Na początku tylko podlewałam i miałam nic nie robić dziś w ogrodzie, ale w końcu ciachnęłam kulki w hortensjowej, robię limkom odpowiednią oprawę

Witaj Jolu

Ślicznie u Ciebie.
Wszystko takie przemyślane i konsekwentnie sadzone.
Widoki masz obłędne !
Jak się wprowadzicie to nic tylko siedzieć na tarasie i upajać się krajobrazami.
Co byś nie zrobiła i tak będzie pięknie w takim klimacie

I u Ciebie to wszystko tak szybko rośnie....
Powiesz mi co to za roślina w nóżkach kulek bukszpanowych ?

nicol21 13:07, 05 lip 2015

ML cudne są i nic nie poradzimy - tylko sadzić!
a te Twoje jeżówki nadal takie pogmatwane? Bo moje wczoraj były pogmatwane, ale to ubiegłoroczne więc wiem jakie, i nawet myślałam że dziś zrobię im zdjęcie, ale dizś już proste są . Nie wiem czemu tak się poskręcały, były sztywne, pozatym podlewam więc na pewno nie była to susza. Dziś sztywno-proste

Prace ziemne - wow!
tak się zastanawiałam luźno... czy tam na końcu działki planujesz jakiś mały lasek/gaik? wiem że widok cudny, że dopiero co pisałyśmy o choinach jako żywopłocie, ale tak pomyślałam że przy takiej powierzchni to może tam parę drzew posadzisz? Jak coś to będzie cień żeby tam posiedzieć i żeby nie cały trawnik był patelnią? Chciałaś gaik brzowowy koło wjazdu, może parę brzóz powtorzyć tam na końcu?
No ale jak mówię - luźne myślenie na hamaku mnie napadło
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
jolka 17:25, 05 lip 2015

Atena napisał(a)

Witaj Jolu Ślicznie u Ciebie. Wszystko takie przemyślane i konsekwentnie sadzone.
Widoki masz obłędne! Jak się wprowadzicie to nic tylko siedzieć na tarasie i upajać się krajobrazami. Co byś nie zrobiła i tak będzie pięknie w takim klimacie
I u Ciebie to wszystko tak szybko rośnie.... Powiesz mi co to za roślina w nóżkach kulek bukszpanowych ?

Hej Atenka Dzięki za dobre słowo. Z tą konsekwencją i przemyśleniem to u mnie różnie bywa, nieraz wsadzam i wysadzam po parę razy A co do widoków .. u Ciebie też piękne. O murkach nie wspomnę, rewelacyjne macie!! A my nie musimy na taras wychodzić, bo wielkie okno z salonu jest właśnie na Tatry i na panoramę NS Wg mnie najlepiej to wygląda zimą A w nóżkach bukszpanowych kulek jest runianka Pozdrawiam i dorzucam coś takiego chłodniejszego ... na dzisiejsze upały

jolka 17:41, 05 lip 2015

nicol21 napisał(a)

Ewelina, co do tych jeżówek, to u mnie też takie powykręcane, nie wiem o co im chodzi, ale mam nadzieję, że się sprostują , jak u Ciebie I sucho nie mają, też sprawdzałam.

Co do drzew... owszem, brzozowy gaj ma być. Kiedyś próbowałam to jakoś zwizualizować
Stare zdjęcie, ale wiadomo o co chodzi mniej więcej.

Szczerze mówiąc nie myślałam o lasku w ramach działki, bo do prawdziwego mam 10 minut przez pole Tam za tymi drzewami co je powyżej widać w tle, w lewo i już jest las Ale... hmm.. jakby się nad tym głębiej zastanowić. I tak chce posadzić 10 serbów na dole, od grabów poczynając. Może to więc być początek. Zobaczymy

Właśnie a'propos bliskości lasu - masz zająca Wczoraj do mnie przylazł

Widzisz go?? Zlewa się z podłożem, tylko uszy wystają

Kawa 14:16, 06 lip 2015

heloł
nu zajec nu pagadi

uważaj bo zeżre co napotka

masz niezły kawałek do obrobienia a ja stękami nad moimi skrawkami