Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 23:09, 29 lip 2017

frezja napisał(a)
Ależ te Twoje rabaty dają pokaz niesamowicie to wygląda.

Dzięki Ewusia
jolka 23:11, 29 lip 2017

BasiaLT napisał(a)
Jakie cudne widoczki... jak przestrzeń... super jest to połączenie hortek i rozchodników. Chyba zgapię

Basia, zgapiaj, jeśli Ci się podoba Zastanawiam się tylko co posadzić jako najniższe piętro, przed rozchodnikami. Coś by tam spokojnie mogło się znaleźć, ale jeszcze nie wiem co.
jolka 23:12, 29 lip 2017

Gosialuk napisał(a)
A ja już zgapiłam. Wprawdzie hortensje tylko dwie, a rozchodnik jeden, ale widząc takie efekty już w planach mam powiększenie. Ślicznie to wygląda.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku, a każda rabata od pierwszej rośliny Rozchodnika z czasem spokojnie sobie rozmnożysz, hortek dokupisz i będzie pięknie

Dziękuję za miłe słówka

jolka 23:24, 29 lip 2017

A u mnie ogólnie sezon ogórkowy i klęska urodzaju Heh, w ogóle się nie przygotowałam logistycznie na przetworzenie i odpowiednie zagospodarowanie tego co porosło. Ogóry rosną jak zwariowane, porozdawałam wszystkim dookoła i jeszcze mam pełno. Nie do końca umiem robić te wszystkie przetwory, jakoś się nie dokształciłam. Póki co je kiszę, a czy się będą trzymać - zobaczymy.

Porzeczka też mi się zepsuła częściowo, zasypałam cukrem, ale nim się zdecydowałam zlać sok, to już było prawie wino Część skończyła, jako nalewka.

Gałęzie pomidorowe się łamią pod ciężarem większych z każdym dniem pomidorów. Dziś rano wielka gałąź oblepiona wielkimi kulami (w sensie pomidorami) leżała odłamana na ziemi. Kurczę, muszę je do bambusów przyczepić, bo na samym sznurku na pewno się nie utrzymają.

Poza tym zrobiłam wykopki cebuli i czosnku. Czosnek rewelacja, chyba z 70 główek mamy, są naprawdę dorodne, obecnie schną pod balkonem. Buraczki ćwikłowe też wielkie, już by można coś z nich zrobić. Kalafiora nie zdążyliśmy zjeść, bo całkiem przerósł. Ech ...

Ale OK, nie marudzę więcej Z rzeczy pozytywnych: wreszcie mam skrzynie warzywne obsypane żwirkiem granitowym, a eM. mi dziś machnął nową ścieżkę granitowo-gnejsową Będę miała znów myślenie, czym ją obsadzić

Dobrej nocy wszystkim i dziękuje, że zaglądacie
dominika_ 07:45, 30 lip 2017

To lepiej mieć klęskę urodzaju niż odwrotnie
Elinka 09:04, 30 lip 2017

No wlasnie nie narzekaj kobieto bo ja w tym roku z warzywniaka to tylko chwasty mam dorodne . Nie wiem gdzie popelnilam blad ale napewno bo poprzednie dwa lata bez szalu ale roslo teraz wyobrazcie sobie buraki jak wzeszly i listki na 10 cm maja tak stoja nic ńie urosly , salata sie nie zwiazala jakies innego koloru liscie ma koperek tez . Cos tam cukinia i fasolka daje rade , masakra . Powiem co zrobilam moze ktos wpadnie na pomysl jesienia zlalam chemia starane obficie bo jak wrocilam z urlopu skrzyp byl polmetrowy.mwiem wiem chemia ale.... Na wiosne dalam wapno i nawoz yara mila przekopalam i po paru dniach zasialam.
Wiem wapno jesienia ale ńie pomyslalam . Ziemia wyszla na mierniku kwasna ale chyba wlasńie salata czy cos tam kwasna lubi a i tak nie urosla.
Co zrobilam zle.
Jola podziel sie tajemnica Twojego sukcesu.
Kawa 09:05, 30 lip 2017

Potwierdzam ze u Joli wszystko rośnie jak szalone.
A buraki to juz w ogóle o porzeczkach i jezynach nie wspomnę
Luki 10:28, 30 lip 2017

Od przybytku głowa nie boli co najwyżej roboty jest za dużo. Nigdy urodzaju w warzywniku nie miałem, więc nie wiem jak to jest.
Widoczkami ogrodowymi jak zwykle jestem zachwycony
gosika67 12:10, 30 lip 2017

Jestem dzisiaj Jolka. Wczoraj od rana zakupy, szykowanie, miałam gości.
Jeżówki w połączeniu z trawami ładnie wyglądają , rabata bardzo mi się podoba.
Co do trawnika, to też nawoziliśmy i dawaliśmy środek na chwasty dwuliścienne.
Przyznam ,że chodzę nad trawnikiem. Teraz będę do Ciebie zaglądać i będziemy obie chodzić nad nim. U mnie hortensje też kwitną, mam pierwszy rok, zawsze się ich bałam, że trudne, kapryśne,że nie poradzę sobie z nimi.Jeszcze raz uznanie dla rabaty z jeżwókami i i trawami.
alis 14:22, 30 lip 2017

jolka napisał(a)

No coś TY?? Jeszcze Ci jeżówki nie kwitną?? Aż dziwne..
A vanilki, tak jak już pisałam, dosyć fajne są w tym roku. Już takie dosyć spore, widoczne nad rozchodnikami. Nie najlepsze zdjęcie, pstryknięte na szybko, ale co tam .. niech będzie poglądowo

Nadzwyczaj pięknie Jola u Ciebie.
To są może te rozchodniki, które od Ciebie dostałam? Bardzo ładnie rosną u mnie i będą nawet kwitły