Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Kindzia 09:20, 12 sty 2014

Aniu i eMusiu...dziękujemy
Bogdzia 09:43, 12 sty 2014

Miłej niedzieli Aniu.
anna_g 12:12, 12 sty 2014

Ja również miłej niedzieli życzę
anna_g 12:42, 12 sty 2014

Bogdzia napisał(a)
To najpierw napiszę o tych opuchlakach . Po pierwsze uważam że panika jest mocno przesadzona , to tak jakbyśmy chcieli wybic wszystkie np gąsienice bo zjadaja nam roślinki. Fakt że zjadaja ale jak rośliny sa mocne to i tak sobie poradza. Oprócz opuchlaków mamy jeszcze kilka gatunków podgryzających korzenia np najbardziej znany chrabąszcz majowy . Najwieksze zagrozenie jest tam gdzie jest duże skupisko roślin które one lubia np tak jak u mnie albo u kogoś u kogo są rh , truskawki i żurawki czyli ich ulubione rosliny. Rododendrony najbardziej sa atakowane gdy rosną w głębokim cieniu.Ja podlewam i opryskuje krzaki wiosną. Dotad opryskiwalam różnie w różnych latach ale w użyciu były , Fastac 100EC, Calypso 480SC, Pyrinex, a teraz ważne wiadomości wyczytane z publikacji naukowych. Oni każą opryskiwac przed kwitnieniem truskawek (rh w tym samym terminie) preparatem Calypso 480 SC , skutecznośc tego preparatu w tym własnie czasie wynosi aż 80%. Jeśli ktoś woli opryskac później to po owocowaniu truskawek preparatem Regent 200SC . Calypso też może byc ale w tym czasie jego skutecznośc jest już mniejsza i wynosi tylko 50% podczas gdy Regent w tym czasie ma skutecznosc 90%.. Dobrymi preparatami są też Actara 25 WG_-skutecznośc 86% , Mospilan 20SP podczas gdy Dursban ma skutecznośc 70%. Opryski dwukrotne co 14 dni. Ja najczęsciej opryskuje raz a i tak nie widze u siebie żadnej inwazji robali. Pozdrawiam.

Przekopiowałam sobie "ku pamięci"
eliza3 13:21, 12 sty 2014

Witaj Aniu, ja też chyba sobie przekopiuję dobre rady Bogdzi, bo moje rh też coś podgryza. Zresztą te co kupiłam w ubiegłym sezonie wyglądają jak dwa nieszczęścia, nie wiem co im jest. Trzeba sfocić i do Bogdzi lecieć, może coś poradzi...

Miłej niedzieli życzę i uśmiechy posyłam

danuta_szwajcer 17:52, 12 sty 2014

Aniu ciesze sie, ze miałas tak udane spotkanie i troszeczke Ci zazdroszcze bo to fajnie sie tak zrelaksowac w miłym towarzystwie jak sie ma wspólne tematy no ale mysle, że wszystko przed nami Szkoda, ze zdjec nie macie. U nas dzis tez tak wieje a ja wiatrow bardzo nie lubie. Sloneczko jednak cieszylo promieniami Pogoda wiosenna to i w sercu wiosna juz i tak by juz cos sie poszlo popracowac troche do ogrodu. Teraz to u mnie krety bardzo intensywnie pracują i niszcza moj trawniczek Pozdrawiam serdecznie i zycze udanego tygodnia. Juz coraz dluzej jest jasno a to juz optymistycznie sie zaraz robi
gierczusia 14:01, 13 sty 2014

Aneczko .. Przekopiowałam sobie radę Bogdzi , mam nadzieję ,że się nie pogniewacie... To jest fakt co Bogdzia pisze ,że mocne rodki sobie i tak poradzą.. U mnie są dwa obok siebie , jednakowego gatunku.. Jeden rośnie ledwo , a drugi jest zdrowy... I ten pierwszy bardziej cierpi przez te opuchlaki .....

Aaa.... Jeszcze czytałam o opaskach zabezpieczających .. Takie przylepce na paskudy na łodygę

Buziaki
anna_g 15:47, 13 sty 2014

gierczusia napisał(a)
Aneczko .. Przekopiowałam sobie radę Bogdzi , mam nadzieję ,że się nie pogniewacie... To jest fakt co Bogdzia pisze ,że mocne rodki sobie i tak poradzą.. U mnie są dwa obok siebie , jednakowego gatunku.. Jeden rośnie ledwo , a drugi jest zdrowy... I ten pierwszy bardziej cierpi przez te opuchlaki .....

Aaa.... Jeszcze czytałam o opaskach zabezpieczających .. Takie przylepce na paskudy na łodygę

Buziaki

Bogdzia się na mnie nie pogniewała za kopiowanie swojej porady to i mnie nie wypada... chiba że tak ino ciut ciut jak myślisz Buziolki
ps. u mnie w domu też sobie rośnie obok siebie dwóch chłopaków jednakowego gatunku - jeden chorowity od dziecka a drugi od dziecka zdrowy... aż do teraz... teraz nadrabia z nawiązką... Z ludźmi jak z rodkami najwyraźniej
Kindzia 18:33, 13 sty 2014

Ja też te porady Bogdzi zapisane mam Mój jeden roduś taki poogryzany jest...ale to ten ratowany, przesadzany...słaby jeszcze. Wiosną szałerek dostanie

Buziolek
AniaDS 21:25, 14 sty 2014

Aniu, już roczek na forum, brawo .
Ależ zleciało .