Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

anna_g 16:10, 04 sty 2014

Niestety odkryłam też coś bardziej niepokojącego z czym muszę lecieć do fachowca... wszyscy wiedzą gdzie polecę Nie wiem co to i dlaczego ale nie wygląda to dobrze i nigdy tak mu się nie robiło...
anna_g 16:11, 04 sty 2014

I zdjęcie które dzisiaj zrobił mój syn a które mnie rozbawiło

"ja tylko się na chwilkę zdrzemnę"
Bogdzia 16:40, 04 sty 2014

Moim zdaniem cis na kulkę idealnie się nadaje. jak bedziesz ciąc to się zagęści i poprawi kształt i bedzie super. Co do rh to te ostatnie listki i pączki zawiązały się w okresie suszy albo były zaatakowane przez jakies owady ale raczej susza. Są niedokarmione i niestety Ci nie zakwitną . Moja rada pod koniec marca oberwij je wraz z krótkimi łodyżkami jakie przy niektórych sa , spowoduje to to ze roślina nie bedzie się wysilac by je ratowac a wypuści nowe pędy z uśpionych oczek i będzie rosla na nowo i jeśli dostanie nawóz i wodę to zawiąże nowe paczki które zakwitną dopiero w przyszlym roku niestety.Wiosną podsyp nawozem dla rh i podlewaj jak nie ma deszczu a nawet jak deszcz jest ale nie jest mocny.Pozdrawiam.
Mala_Mi 20:56, 04 sty 2014

Mogą to być też szpeciele... od nich sie robią takei liście.. wczesna wiosną na wszelki wypadek..
anna_g 21:47, 04 sty 2014

Bogdzia napisał(a)
Moim zdaniem cis na kulkę idealnie się nadaje. jak bedziesz ciąc to się zagęści i poprawi kształt i bedzie super. Co do rh to te ostatnie listki i pączki zawiązały się w okresie suszy albo były zaatakowane przez jakies owady ale raczej susza. Są niedokarmione i niestety Ci nie zakwitną . Moja rada pod koniec marca oberwij je wraz z krótkimi łodyżkami jakie przy niektórych sa , spowoduje to to ze roślina nie bedzie się wysilac by je ratowac a wypuści nowe pędy z uśpionych oczek i będzie rosla na nowo i jeśli dostanie nawóz i wodę to zawiąże nowe paczki które zakwitną dopiero w przyszlym roku niestety.Wiosną podsyp nawozem dla rh i podlewaj jak nie ma deszczu a nawet jak deszcz jest ale nie jest mocny.Pozdrawiam.

Bogdziu dziękuję Ci bardzo. Zrobię jak mówisz bo tak czy siak nie wygląda to za dobrze. Tylko że ja go w tym roku nawoziłam - wyjątkowo go nawoziłam - wg "programu nawożenia" na pudełku od nawozu granulowanego do rh (przyznaję, że nie pamiętam jaki to). Podlewany też był w okresie suszy - mamy studnię i codziennie podlewamy. W zeszlym roku wiosną kwitnął całkiem fajnie i wyjątkowo długo - najdłużej ze wszystkich rh i azalii. Niemniej zrobię jak radzisz bo mam do Cię w tej kwestii zaufanie kompletne. Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko
anna_g 21:49, 04 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Mogą to być też szpeciele... od nich sie robią takei liście.. wczesna wiosną na wszelki wypadek..

Aniu - szpetne te szpeciele czyli ze myśli że... wczesną wiosną to... harakiri... Buziol
Bogdzia 22:30, 04 sty 2014

Jeśli by to były szpeciele to oberwanie pączków jest i tak wskazane, myśle ze nawet teraz nic złego sie nie stanie , na wszelki wypadek wyrzuc daleko to co oberwiesz.Jednego jestem pewna z tych paczków nic nie bedzie i najlepiej je oberwac razem z krótkimi łodyżkami tam gdzie one sa.Na ostatnim zdjęciu widac ze juz duzy jest nowy pączek czyli roślina już sama zadecydowała ze stawia na nowe przyrosty , tego pączka nie obrywaj. Zaraz zaznaczę o który to chodzi.

gierczusia 22:32, 04 sty 2014

Tak własnie czytam o tych szpecielach.... Kurczę , to ci dopiero są paskudniki .. Ta nazwa l to chyba nie przez przypadek.... ...

Mam nadzieję ,że to jednak nie one .. Trzymam kciuki
gierczusia 22:35, 04 sty 2014

Ja się wcale nie dziwię ,ze się wystraszyłaś , bo wyglądają te listeczki paskudniście .... Ale Twój rodek jest w najlepszych rękach .... Kurczę , jak sobie pomyślę ,że zarejestrowałam się na ogrodowisku własnie przez mojego chorego rodka , to sobie myślę , ile mnie by przyjemnosci mogło ominąć w zyciu .... Z Wami .... Z Tobą

Buziaki .. Gorące
boguslawa_ma... 14:02, 07 sty 2014

Jak nie opuchlaki to szpicele i zawsze coś gnębi rosline