Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

grazyna 22:21, 08 mar 2013

Moja zajoma "szalona" ogrodniczka zawsze dużo sieje nasion Kobei, bo twierdzi, że 3/4 nasion nie wschodzi

Nieważne czy człowiek wyspany czy nie byle był szczęśliwy Aniu, dobrej nocki
Jabeska 22:38, 08 mar 2013

Widzę, że szalejesz z zakupami U mnie to oznaka zimowego zmęczenia organizmu. Moje funkie, które spędziły zimę w donicach mają już całkiem spore liście, ale one raczej nie będą przesadzane do gruntu, bo to odmiana taka mała, że bez donicy sa słabo widoczne.
anna_g 22:39, 08 mar 2013

A dziękuję Grażynko - i muszę Ci powiedzieć, że właśnie dzisiaj oznajmiłam znajomemu że mam teraz okres w którym często bywam szczęśliwa i pełna entuzjazmu A to wszystko dzięki Wam i nadchodzącej wiośnie. Chociaż przyznaję że wyspać też się lubię
Kobea posiana w święto musi wyjść Nie dopuszczam innej możliwości Bo jak nie to straci możliwość upiększenia mojego ogródka i zamiast niej będzie wilec.
Grażynko a ten cyklamen to siedzi w gruncie czy w doniczce? Można go do gruntu?
anna_g 22:40, 08 mar 2013

Jabeska napisał(a)
Widzę, że szalejesz z zakupami U mnie to oznaka zimowego zmęczenia organizmu. Moje funkie, które spędziły zimę w donicach mają już całkiem spore liście, ale one raczej nie będą przesadzane do gruntu, bo to odmiana taka mała, że bez donicy sa słabo widoczne.

Poszalałam Asiu - fakt - ale po prostu musiałam, rozumiesz... wszystko jednak wiem gdzie chcę i na wszystko mam miejsce. A czuję się po tych zakupach... łał - superowo No i oczywiście to jest "wiosny-czarowanie"
anna_g 22:45, 08 mar 2013

Anabell napisał(a)
Aniu !!!!! przyszłam Ci podziękować i samych uśmiechów życzę przez wszystkie dni
Już widziałam donice podziwiam ,
są super,poszalałaś roślinowo. Lilię Novona białą taką samą kupiłam .
Ja pierwszy raz siałam w domu , tak samo wzięło i mnie. W auchan pakują pączki w pojemniczki zakrywane, kiedyś specjalnie kupiłam 3 opakowania , wyglądają jak mini szklarenki i posiałam nasionka. Hosty posadź do doniczek i nich stoją w zimnym miejscu,a jak będzie można kopać to do gruntu. więcej nie kupuj , poczekaj teraz jest duży wybór w początku maja i widać jakie są. One wychodzą z ziemi w końcu kwietnia.

Haniu - bardzo dziękuję za życzenia. Poszalałam fakt. Już nie będę kupowała na razie - nie mogłam się oprzeć tym hostom bo pomyślałam że jak już je będę miała to naprawdę zrobię tą rabatkę i nie będą to tylko takie tam plany Ale teraz już poczekam i za jakiś czas wybiorę się do Kapiasów - tym bardziej że ostatnio do nich pisałam w sprawie choiny kanadyjskiej i nawet mi fajnie doradzali (tak sądzę)
Jabeska 22:49, 08 mar 2013

Dobrze jest mieć pomysł, gdzie posadzić roslinkę. Ja planuję cała zimę, a jak przychodzi do sadzenia to zawsze coś nieoczekiwanie staje na drodze realizacji. Często czegś po prostu nie przewidzę. Ale ja niestety tak mam. Np. ostatnio kupiłam białe lilie do posadzenia w przedogródku, ale potem sobie przypomniała, że tam jest cień. Fajnie, że tobie się udaje, już jestem ciekawa efektów.
anna_g 23:15, 08 mar 2013

Asia no jeszcze mi się nie udało, ale wierzę że się uda. Pierwszy raz w życiu tak planuję w ogrodzie jak teraz. Jedną rabatkę zaplanowałam na jednoroczne we wszystkich kolorach - tzn. ja właściwie zaplanowałam w różu i bieli, ale mój młodszy syn który mi często pomaga w ogrodzie uparł się na aksamitki - ja osobiście za nimi nie przepadam, ale fakt że są niezawodne No różowych aksamitek jeszcze nie widziałam W związku z czym - plany się zmieniły - bo skoro młody chce to niech sieje - i teraz jest plan kolorowego misz-maszu dlatego jednoroczne że jak nas oczy zabolą to tylko przez jedno lato I tak jest z moim planami. Są jednak często modyfikowane Poza tym powiem Ci, że ja z kolei nie mam"ogrodowej wyobraźni i intuicji" o wszystkim muszę najpierw poczytać, przetworzyć, przemielić Bywa to męczące i czasochłonne Ale fajne.
Białe lilie też kupiłam - wsadzę między te jednoroczne - bo tak słoneczko mam - i one już zostaną na dłużej... Tobie też sie wszystko uda - jak nie na jeden sposób to na drugi. No bo dlaczegóż by nie. Masz bardzo ładnie w ogrodzie.
Jabeska 23:24, 08 mar 2013

Wiele jeszcze zostało w nim do zrobienia a sił i środków ciągle za mało. Chciałabym w tym roku zrobić coś z ta czescią, o którą pytam w planowaniu w Wyżełkowie. Moim marzeniem jest doprowadzenie ogrodu do takiego stanu, żeby prace ogrodowe były juz tylko jego konserwacją i wylegiwaniem się w hamaku
KasiaBialofi... 08:39, 09 mar 2013

Ja kobeę dziś wsadzam do ziemi a nasion było 6. szt.
gierczusia 13:44, 09 mar 2013

anna_g napisał(a)

To siejemy Kobitko siejemy bo tu poganiają

... Ja Was nie poganaim broń Boże... Ale chcecie mieć chyba kwiaty latem a nie dopiero koniec września ??