Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

danuta_szwajcer 19:35, 11 mar 2013

U Ciebie Aniu juz tez tak zimno?? a Twoja kawa była pyszna uwielbiam kawę hihihi oprocz kwiatkow to jedyny moj nałóg pozdrawiam cieplutko
Jabeska 20:51, 11 mar 2013

Ja też dziękuję za kawkę Wypiłam ja sobie z przyjemnością zaraz po spacerze w "czechowickim lesie" z moimi wyżełkami.
anna_g 22:18, 11 mar 2013

Niedawno wróciłam do domku - jest chlodno, no nawet zimnawo, ale bezwietrznie i nie pada... W sumie nie jest tak źle - tylko oczywiście chciałoby się już czego innego
Cieszę się że Wam kawka smakowała
Kasiek 22:32, 11 mar 2013

Aniu milego wieczoru zycze
P.s kawka byla wysmienita
anna_g 23:16, 11 mar 2013

Muszę się poradzić Mam takie miejsce:

to ostatnie zdjęcie pokazuje inną rabatkę ale dokładnie na przeciwko - tylko ten chodniczek z kostki dzieli te dwie rabatki a potem już wiata na samochod sąsiada i dom. Pokazuję to po to bo to jest południowa strona, ale słońca nie jest tam bardzo wiele, bo osłonięte jest domem sąsiada. Do południa jest trochę i potem po poludniu. W tym miejscu jest też ciut przeciągu.
Jak widać szału na rabatce nie ma, ale i tak jestem z niej dumna bo w zeszłym roku było tam strasznie - moje dziecko twierdziło, że straszyły połamane krzaczory i kamienie. Udało mi się wszystko wykopać, przerobić i coś tam posadzić ale ja jak to ja uznałam że lepiej mniej niż za dużo I może i dobrze bo... jak widac wypadł tam jeden krzaczek (cokolwiek to bylo) i zastanawiam się czy mogłabym w tym miejscu posadzić hortensję bukietową - niekoniecznie jedną - mogę to ciut przerobić - bo jakby tam hortensja była to mi ten jałowiec płożący nie pasuje... W każdym razie - musiałaby byc raczej zwarta i niekoniecznie ogromna. Szukałam, czytalam, znalazłam - wybrałam takie: Limelight (trochę chyba za duża), Pinky Winky, Magical fire,Silver dolar (do 1,5m -ładna), Sundae Fraise (nieduża) To są właściwie te które mi się najbardziej spodobały przy przeszukiwaniu - właściwie żadnej nie wyróżniam z nich "tak na oko" wszystkie mi się podobają. I pytanie do was kochani moi - co sądzicie i co radzicie??? Hortensje tutaj to rośliny z pierwszych miejsc więc wierzę, że doradzicie Plissssss
Urszulla 14:29, 12 mar 2013

Limelight to dobry pomysł...możesz 2 razem posadzić do jednego dołka i na środku posadzić. Szybko się rozrośnie i możesz ją tak przycinać aby zajęła rabatę na długości, w takie jakby schodki po obu stronach (nie miem tego wytłumaczyć w tekście). i czymś drobnym podsadzisz. Będzie tylko wymagała obfitego podlewania.
anna_g 15:09, 12 mar 2013

Dzięki Ula.
Przyznaję, że mnie zauroczyły dwie najbardziej - bo się jeszcze ich od wczoraj naoglądałam - Pinky Winky, i Sundae Fraise. Ze względu na kolor - bardzo mi się podoba no i stosunkowo mniejszy wzrost. Czy ktoś je ma i mógłby mi coś o nich powiedzieć???? Nigdy nie miałam hortensji bukietowej.
Kondzio 15:12, 12 mar 2013

anna_g napisał(a)
Dzięki Ula.
Przyznaję, że mnie zauroczyły dwie najbardziej - bo się jeszcze ich od wczoraj naoglądałam - Pinky Winky, i Sundae Fraise. Ze względu na kolor - bardzo mi się podoba no i stosunkowo mniejszy wzrost. Czy ktoś je ma i mógłby mi coś o nich powiedzieć???? Nigdy nie miałam hortensji bukietowej.
są nie kłopotliwe hi hi hi mam chyba jakieś 6 rodzai hortensji bukietowych i nie mam żadnych problemów
anna_g 15:14, 12 mar 2013

Kondzio - dzięki A co sądzisz o tych o które pytałam? Masz którąś z nich?
gierczusia 17:40, 12 mar 2013

Aneczko .. Ja w kwestii hortek niestety nie doradzę bo mam tylko jedną i to dębolistną.. Ale Zbyszek z Działki prawie w górach Tucholskich ma chyba wszystkie hortki.. Jak masz czas to przyjrzyj Jego wątek ( tam jest masa fajnych roślin )... A jak nie , to zapytaj wprost ... Zbyszek pomoże chętnie , to świetny Jegomość