Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

anna_g 13:18, 04 maj 2013

Kasiek napisał(a)
Widze ze temat na czasie,slimaki...brrrr..u mnie wielkie kolosy bez skorupek,pomaranczowe,czarne ,brazowe...Fujjj.Tam gdzie pies nie ma dostepu sypie srodkiem ,tam gdzie ma dostep (ze strachu zeby sie nie zatrul) sypie popiolem z kominka. Piwo u mnie nie zdalo rezultatu,polowa zjadla pol ogrodu zanim sie do piwa z calej wioski zleciala,potem sobie popila...i kilka sztuk dalej zylo(?) -nie wiem,nie powinny przeciez,ale moze ja mam jakies mutanty(?) Z popiolu jestem w miare zadowolona , a reszte chodze i zbieram i zbieram i zbie........I tak pewnie bedzie do ..hm..wiecie dokad

Kasiek - zrobiłaś balangę dla ślimaków? Zapiły się na śmierć ? Te co przeżyły to pewnie jakieś nałogowce przyzwyczajone Nie słyszałam o piwie w walce ze ślimakami (mój Żon by chyba zemdlał jakby zobaczył że ślimaki piwem częstuję ) Popiół z kominka mówisz? I co tak po prostu nim sypiesz wokół? Pozdrawiam
AgataBC 13:30, 04 maj 2013

Jaka pogoda dziś u Ciebie? tu słoneczko i ciepło się robi
Kasiek 13:56, 04 maj 2013

anna_g napisał(a)

Kasiek - zrobiłaś balangę dla ślimaków? Zapiły się na śmierć ? Te co przeżyły to pewnie jakieś nałogowce przyzwyczajone Nie słyszałam o piwie w walce ze ślimakami (mój Żon by chyba zemdlał jakby zobaczył że ślimaki piwem częstuję ) Popiół z kominka mówisz? I co tak po prostu nim sypiesz wokół? Pozdrawiam

Moj Zon jak uslyszal ze ma kupic mi piwo w sklepie ,to az usiadl z wrazenia...,,Piwoooo?? chcesz piwooo?stalo sie cos? ...Jestesmy oboje niepijacy,ewentualnie lampka dobrego wina,ale nie piwo Ot i taki z mojego Zona Bawarczyk Czytalam wypowiedzi ludzi,ktorzy stosuja te metode i sa zadowoleni,ja przychylam sie do popiolu i ewentualnie skorupek jaj (razem polaczonych).I nawoz swietny i slimakow jest mniej.Nie powinno sie stosowac popiolu do rh. Naokolo warzywniaka wysypuje ,,zapore´´ ,wkolo roslin np host rowniez,skraplam woda i tyle.Co chwile podsypuje,bo mam tego sporo. W miejscach gdzie wiemy ze nie liznie nam pies ,mozna zmieszac srodki chemiczne z popiolem.
P.s widzialas kiedys latajace slimaki? Ja widzialam...lecialy szerokim lukiem i ladowaly w moim ogrodzie...Dopoty tak se lataly,dopoki sasiedzi nie sprzedali domu i wprowadzili sie nowi,sympatyczni ludzie ktorzy ,,swoich´´slimakow nie przerzucali przez ogrodzenie do mnie Widok niezapomniany ale nie polecam takich sasiadow
anna_g 14:21, 04 maj 2013

debora_abc napisał(a)
Jaka pogoda dziś u Ciebie? tu słoneczko i ciepło się robi

No niestety U mnie zimno i mokro. Na razie jednak nie pada. Czekam na słoneczko
Bardzo Ci dziękuję za zdjęcia Właśnie w tej chwili odebrałam Buziolki
anna_g 14:28, 04 maj 2013

Kasiek napisał(a)

Moj Zon jak uslyszal ze ma kupic mi piwo w sklepie ,to az usiadl z wrazenia...,,Piwoooo?? chcesz piwooo?stalo sie cos? ...Jestesmy oboje niepijacy,ewentualnie lampka dobrego wina,ale nie piwo Ot i taki z mojego Zona Bawarczyk Czytalam wypowiedzi ludzi,ktorzy stosuja te metode i sa zadowoleni,ja przychylam sie do popiolu i ewentualnie skorupek jaj (razem polaczonych).I nawoz swietny i slimakow jest mniej.Nie powinno sie stosowac popiolu do rh. Naokolo warzywniaka wysypuje ,,zapore´´ ,wkolo roslin np host rowniez,skraplam woda i tyle.Co chwile podsypuje,bo mam tego sporo. W miejscach gdzie wiemy ze nie liznie nam pies ,mozna zmieszac srodki chemiczne z popiolem.
P.s widzialas kiedys latajace slimaki? Ja widzialam...lecialy szerokim lukiem i ladowaly w moim ogrodzie...Dopoty tak se lataly,dopoki sasiedzi nie sprzedali domu i wprowadzili sie nowi,sympatyczni ludzie ktorzy ,,swoich´´slimakow nie przerzucali przez ogrodzenie do mnie Widok niezapomniany ale nie polecam takich sasiadow

To mój Żon "lepszy Bawarczyk" jest bo piwo lubi bardzo Nigdy nie stosowałam na ślimaki - jedynie na nacieranie liści kwiatów domowych - ładnie się błyszczały. Mąż sobie do szklaneczki a mnie do miseczki
Spróbuję z tym popiołem, nie zaszkodzi na pewno. Właśnie czytałam o ślimakach i metodzie "na piwo" - to ci kurcze małe ochlaptusy no i wyczytałam że liście funkii bardzo lubią... kurcze muszę lecieć zobaczyć czy czasem nie zaczęły ucztować... Uśmiałam się z latających ślimaków... - choc nie bylo to zbyt miłe ze strony sąsiadów - sposób na "przerzucanie do sąsiada"
anna_g 17:20, 04 maj 2013

Byłam, sprawdziłam ślimaków ni ma jeszcze I bardzo dobrze... Przy okazji posadziłam niezapominajki i hortensję Great Star - ale mokro okropnie i nie bylo to przyjemne zajęcie. Pozostałe zakupy w donicach nadal stoją. Cyknęlam kilka fotek z mokrego ogrodu. Jakby ktoś miał ochotę to proszę bardzo
Jabłonie mają piękne kwiaty

bergenia też niczego sobie kwitnie
anna_g 17:27, 04 maj 2013

Floks szydlasty zaczyna kwitnąć

czy ktos może mi powiedzieć co to? (czy to jest żagwin???)

anna_g 17:35, 04 maj 2013

Konwalie - jeszcze tak niedawno nie było ich wcale:

a tutaj sobie robię z płożącego jałowca takie coś - pewnie lata to zajmie, no ale czy mnie się gdzieś spieszy? puściłam dwie gałązki na patyczek i teraz je splatam i przycinam - żeby był dół płożący a nad nim forma na kiju Będę to bardziej przycinać do pewnej wysokości a potem zostawię i uformuję, albo "spłynie" w dół

posadzona Great Star

powojniki są już duże - te dwa największe - niestety nie wiem jakie jak rozkwitną poproszę o identyfikację
anna_g 17:41, 04 maj 2013

A teraz te tępione i niechciane bo w trawie, ale przecież też ładne

zadziwiające ile cudów można znaleźć w ogrodzie nawet w taki słotny i pochmurny dzień. Zaczynam uwielbiać to łażenie z aparatem
gierczusia 21:54, 04 maj 2013

Looo matko jedyna .. Czy Ty Kobitko litości dla nas bidoków nie masz ... ??... No tyle nadrabiania ??.. Któż to widział ??

Czytam o cebulach marketowych , coby nie kupować i że u Danusi można się wypłakać ...., lecę dalej czytać