Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ewa4 09:47, 05 maj 2013

Wreszcie dotarłam do Ciebie i jestem zaskoczona jak u Ciebie bergenia już pięknie kwitnie ,floks szydlasty i powojniki jakie liście już maja nie no moja wiosna conajmiej tydzień póżniejsza od Twojej a z tym jałowcem to ciekawie wymyśliłaś.Pozdrawiam
gierczusia 18:56, 05 maj 2013

Kasiek napisał(a)
Aniu prosze: zbieram reklamowke pokrzyw(tne je na mniejsze kawalki,ubijam),dodaje 2 duze cebule,2-3 zabki czosnku,2 lyzki mydla(dobre jest szare ale takiego nie posiadam wiec uzywam takie jakie jest),zalewam woda,stawiam na sloncu.Uzywam po okolo 5 dniach( w zaleznosci od pogody i temperatury oczywiscie ) rozpoznasz po zapachu ze juz jest gotowy.Jezeli pod wplywem slonca sporo wyparuje ,dodaje letniej wody. Przelewam do spryskiwarki i dzialam Mozna proces przyspieszyc i zalac wrzatkiem,wtedy czekamy okolo 24 godzin. Zawsze bylam zadowolona z efektow,ale moze ktos ma lepszy pomysl
Wazne: spryskiwac wieczorem,unikac slonca i oczywiscie deszczu To cala filozofiaZycze sukcesow

Cóż to za fantastyczna mikstura ??.. I na co działa?... Bo jak czosnek to może na wampiry ??
gierczusia 18:58, 05 maj 2013

Aniu .,. No gdzieź ja bym śmiała sobie z Ciebie żartować , nooo nigdy w życiu ... Naprawdę świetnie Ci z tymi stronami idzie

Wybierasz się w przyszły weekend do parku kultury na tą wystawę kwiatów ??.. Daj znać .. Buziole
gierczusia 19:00, 05 maj 2013

ka1sia napisał(a)

dokladnie tak, Ela ma rację, z moimi jest to samo
a do sklepów ogrodniczych to nie powinni mnie wpuszczać zawsze coś przytargam

Ja mam nadzieję ,że w moich uczęszczanych sklepach ogrodniczych kiedyś z jakiegoś dziwnego powodu wywieszą moje zdjęcie z napisem " tej pani nie obsługujemy ".. bo jeśli nie , to pewnikiem czeka mnie bankructwo .., bo już powoli nawet na ciuchach i mandatach tyle nie oszczędzam
danuta_szwajcer 19:02, 05 maj 2013

Aniu sliczne stokrotki, bardzo zdrowe masz te klemapisy, bergenie Ci pieknie kwitna No i tekst z piwem rewelka Usmiałam sie niezle U mnie posypałam no i dzis juz pełno sladow po slimakach brrr
nebel 19:13, 05 maj 2013

Trochę się zagapiłam i chciałabym wtrącić swoje 5 groszy na temat "upijania piwem ślimaków"
To jeden z pomysłów jakie parę lat temu ktoś mi 'sprzedał'. Bardzo skuteczny nie powiem, ale u mnie skończyło się tym ,że nie miał kto wyrzucać tych pojemników. Zapach tego co się przy tej metodzie pojawia jest niesamowity
A co do ekologicznych mikstur piszcie proszę, trochę z tym więcej roboty, nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić ze względu na czas, ale chyba warto przemyśleć zastąpianie agresywnej chemii naturanymi skladnikami.
Tylko powiedzcie mi skąd mam wziąć pokrzywę, nie widziałam tej rośliny na oczy od paru lat.
Miłego wieczoru
anna_g 20:21, 05 maj 2013

nebel napisał(a)
Trochę się zagapiłam i chciałabym wtrącić swoje 5 groszy na temat "upijania piwem ślimaków"
To jeden z pomysłów jakie parę lat temu ktoś mi 'sprzedał'. Bardzo skuteczny nie powiem, ale u mnie skończyło się tym ,że nie miał kto wyrzucać tych pojemników. Zapach tego co się przy tej metodzie pojawia jest niesamowity
A co do ekologicznych mikstur piszcie proszę, trochę z tym więcej roboty, nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić ze względu na czas, ale chyba warto przemyśleć zastąpianie agresywnej chemii naturanymi skladnikami.
Tylko powiedzcie mi skąd mam wziąć pokrzywę, nie widziałam tej rośliny na oczy od paru lat.
Miłego wieczoru

Ewa - coś mi się zdaje że masz rację... co do tych ślimaków. Dzisiaj oglądałam w internecie pułapki na ślimaki... są takie które się wkopuje w rogach ogrodu (np. tutaj je widać http://sionekr.republika.pl/z_wylap.htm) wlewa do nich piwo, albo dodaje jeszcze jakieś feromony... i ... no i właśnie moja pierwszą myślą było "ciekawe kto będzie tą pułapkę czyscił i opróżniał bo na pewno nie ja" Może ze mnie marny ogrodnik ale to jest po prostu ohyda...
To ja już chyba wolę jak Kasiek Bawarski wynosić je na łąkę i tam wyrzucać... i potem czekać aż wrócą
Ostatnio się rozglądałam za pokrzywą i można ją nawet znaleźć - nie w ogrodzie, ale niedaleko mamy łączkę, albo zaniedbane działki nieogrodzone - tam owszem jest - w tym tygodniu sie wybieram na "łowy"
anna_g 20:25, 05 maj 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Aniu sliczne stokrotki, bardzo zdrowe masz te klemapisy, bergenie Ci pieknie kwitna No i tekst z piwem rewelka Usmiałam sie niezle U mnie posypałam no i dzis juz pełno sladow po slimakach brrr

Danuś - clematisy podlewałam w tym roku Previcurem- zapobiegawczo bo miewają (choć nie wszystkie) problemy - nie wiem co to może to uwiąd ale w zeszłym roku nie byłam jeszcze na forum to nie jestem pewna
A stokrotki to mój eMuś właśnie pryska Starane Nie będzie stokrotek... ale prawda jest taka że mamy ogromnie, ale to naprawde ogromnie dużo chwastów w trawniku... czasami zabieram się do wycinania ich - ale to jest syzyfowa praca Chyba byłoby lepiej cały trawnik wymienić na to jednak sie raczej nie zdecydujemy...
anna_g 20:26, 05 maj 2013

gierczusia napisał(a)

Ja mam nadzieję ,że w moich uczęszczanych sklepach ogrodniczych kiedyś z jakiegoś dziwnego powodu wywieszą moje zdjęcie z napisem " tej pani nie obsługujemy ".. bo jeśli nie , to pewnikiem czeka mnie bankructwo .., bo już powoli nawet na ciuchach i mandatach tyle nie oszczędzam

Nic z tego Eluś - każdy sklep ogrodniczy Cię chętnie zaprosi Przecież na takich wariatach jak my mają zarobek no nie? Jednak musisz skupić się na oszczędności na mandatach

anna_g 20:28, 05 maj 2013

gierczusia napisał(a)
Aniu .,. No gdzieź ja bym śmiała sobie z Ciebie żartować , nooo nigdy w życiu ... Naprawdę świetnie Ci z tymi stronami idzie

Wybierasz się w przyszły weekend do parku kultury na tą wystawę kwiatów ??.. Daj znać .. Buziole

Eluś no nie wiem ciągle...
A jeśli chodzi o Kapiasów to o której my się tam spotykamy? bo chyba się spotykamy???