Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Agania 07:57, 29 lip 2015

Wazon super się wkomponował w jurajski klimat Agnieszko, ogrodu więcej nam pokazuj, bo wiesz jak lubimy Twój ogród...dzisiaj nam podlało i to sporo
kasiek 08:27, 29 lip 2015

Jak u Ciebie marazm to co gdzie indziej?
Wiesz przeciez że jest pieknie, takie połączenie ogrodu z naturalnym krajobrazem nigdy nie będzie nijakie, i chodź kocham swój ogród to mam takie same odczucia jak Mała Mi do Twojego Dobrze że nie każą mi wybierać pozdrawiam
Dorota123 11:02, 29 lip 2015

Piękne masz nasadzenia wszędzie, a te szarości roślin dodają uroku każdemu zakątkowi.
Bogdzia 19:23, 29 lip 2015

Agnieszko zaglądam systematycznie. Dzban widziałam od razu po jego wstawieniu ale rzadko pisze bo to przedłuza siedzenie na forum a moje oczy juz nie pozwalają na to.Pozdrówka serdeczne.
Zielona 09:32, 31 lip 2015

Aguś, planuję rabaty z kolumnowymi cisami i dywanem z niskich roślin pod nimi. Czy mogę zapytać, czym są Twoje zielone soliterowe "świeczki" i co według Ciebie najlepiej sprawdza się w tej roli?

PS Pokochałam marazm...
Mala_Mi 09:58, 31 lip 2015

Jaki bylinowy raj????? Krzaczory mi rabaty bylinowe wypierają....
A krzaczorów broni eMuś...

AgnieszkaW 15:11, 31 lip 2015

Agatko, dzięki, cały czas myślę, czy coś w tym wazonie posadzić, czy nie... ale chyba nie...

Kasiu, każdy ogród ma swój niepowtarzalny klimat, Twój też, wiesz o tym... Dobrze, że nie każą wybierać, kochajmy swoje ogrody

Dorotko, dzięki.

Bogdziu, dla mnie wystarczy, jak od czasu do czasu wejdziesz do mnie po cichutku... Poczuję to sercem...

Marto, te "świeczki" to jałowce, ale już jeden z nich choruje (ten najładniejszy "sentinel"), nie polecam kolumnowych jałowców. Chcę je w przyszłości wymienić na kolumnowe cisy, ale jeszcze nie w tym roku. Szukaj cisów w odmianach: "Fastigiata Robusta' lub "Virdis" - one mają odpowiedni kształt do pojedynczych nasadzeń. Ja właśnie tych będę szukała. Te drugie lepiej znoszą nasze zimy, ale Fastigiatę też mam i radzi sobie nieźle. Jest też złotoigielna odmiana cisa kolumnowego, np "David" lub "Fastigiata Aurera". "Wojtek" jest górą nieco szerszy, więc to moim zdaniem nie ten pokrój co trzeba.

Aniu, krzaczory można przyciąć, mogą "uschnąć", "przemarznąć" itp.

Zielona 15:39, 31 lip 2015

Aguś, bardzo dziękuję za odpowiedź. W ogrodzie mojej koleżanki rosną piękne smukłe jałowce. No ale... są młode i jeszcze nie zaczęły chorować. Podziwiałam też Twoje, ale skutecznie mnie do nich zniechęciłaś.

Myślałam o nich ze względu na ten niepowtarzalny kształt, który wynika z natury rośliny, a nie z umiejętnego machania sekatorem

Zdecyduję się jednak na cisy, lecz nie chcę ich ciąć, bo zależy mi na tym, by to nie było formalne założenie. Odmiany przez Ciebie wymienione będą najlepsze.

Davida mam u siebie i podoba mi się jako kolorystyczny akcent na jakimś ciemnym tle, ale rabatę, którą mam w głowie widzę jako obraz ciemnej kolumnowej zieleni, a pod nią dywany z kolorystycznych plam poprzetykanych kwitnącymi akcentami.

Na pewno wiesz o co mi chodzi

Buziak i... myślę często... regularnie często I wznoszę oczy ku niebu
marzena 21:36, 31 lip 2015

Agnieszko, pięknie - jak zawsze ! choć oczywiście co roku trochę inaczej... np nie widziałam firletek ogrodowych, ktorych w ubiegłym roku miałaś sporo...chyba, że już je usunęłaś, tak jak ja po przekwitnieciu ?
podziwiam i pozdrawiam
Astrantia 12:03, 01 sie 2015

Witaj Agnieszko, piękny masz ogród, zważywszy na to co było wcześniej i jak pięknie zmieniliście to miejsce Feeria barw jest niesamowita, widać że teraz już tylko dbasz o detale