Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 20:10, 02 sie 2013

Irenko, dla Ciebie dzisiejsze zdjęcie Julianae

Teraz jest żółta, no w sumie nie wygląda teraz źle, ale jest mała. Inne berberysy urosły dwa razy tyle.
A i dla Ciebie zdjęcie Wietlicy samiczej, tej paproci o której pisała Danusia. Od 22 lipca urosła chyba z pięc cm !

Moje Stella d'Oro

I nowa rabata po-nawłociowa - do obsadzenia

Debra 20:12, 02 sie 2013

Pierwszy kwiat na Dębolistnej tuż tuż

agata_chrosc... 20:21, 02 sie 2013

Witaj Debra
masz nową rabatę to będę podglądac co tam posadzisz Ja tej JUlianny też nie polecam - ma ogromne kolce i łysieje kiedy się rozrośnie. Trzeba ją ciąć radykalnie. Ja wycięłam wielki krzak ok.3m wysykości - na dole był cały łysy i tylko końce tych badyli miała ulistnione. No i te kolce! Zdecydowanie nie!
U mnie tawułki też poschły. One w sumie bardzo krótko kwitną, ale ładnie za to pozdrowienia
barbara_kraj... 23:05, 02 sie 2013

Nigdzie nie jestem na bieżąco, bo przy dwóch małych urwisach pracy sporo. Całe szczęście, że na działkę chętnie jeździli, a ja razem z nimi i coś zawsze zrobić zdołałam. Jutro wyjeżdżają i ja również. Na dwa tygodnie! Moja działka na pastwę losu zostawiona będzie!
Jak byś miała chęć, to w ogrodzie mojej córki kilka odmian berberysów możesz pooglądać I siewka niejednego się znajdzie
Doczytałam w biegu, że nawłoć wywaliłaś. I dobrze zrobiłaś!
Debra 11:28, 03 sie 2013

agata_chroscicka napisał(a)
Witaj Debra
masz nową rabatę to będę podglądac co tam posadzisz Ja tej JUlianny też nie polecam - ma ogromne kolce i łysieje kiedy się rozrośnie. Trzeba ją ciąć radykalnie. Ja wycięłam wielki krzak ok.3m wysykości - na dole był cały łysy i tylko końce tych badyli miała ulistnione. No i te kolce! Zdecydowanie nie!
U mnie tawułki też poschły. One w sumie bardzo krótko kwitną, ale ładnie za to pozdrowienia

No szkoda z tym berberysem, bo go reklamuja jako taki piekny, a w realu u nikogo sie nie sprawdza.Ja kupowałam swoje w listopadzie, było szaro, po październikowym śniegu i ataku zimy jesienią 2012 ogród był dość smętny.
Te jej płomienne czerwone liście mnie urzekły. No i całą zimę zdobiła ogród. A kolce, jak widać, potężne
To jest zdjęcie z grudnia 2012.

I z marca 2013

Debra 11:31, 03 sie 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Nigdzie nie jestem na bieżąco, bo przy dwóch małych urwisach pracy sporo. Całe szczęście, że na działkę chętnie jeździli, a ja razem z nimi i coś zawsze zrobić zdołałam. Jutro wyjeżdżają i ja również. Na dwa tygodnie! Moja działka na pastwę losu zostawiona będzie!
Jak byś miała chęć, to w ogrodzie mojej córki kilka odmian berberysów możesz pooglądać I siewka niejednego się znajdzie
Doczytałam w biegu, że nawłoć wywaliłaś. I dobrze zrobiłaś!

Miłego wyjazdu, a ogród jakoś przetrwa,jednak to sierpień i nawet te upały nie sa takie straszliwe teraz. Poranki chłodniejsze, rośliny jakoś dadzą radę.

Nawłoć - no cóż, kobieta zmienną jest a ona, ta nawłoć mnie wnerwiła, bo schła i wyglądała jak drapaki. No to nie wygląda, będa brązowe krzewuszki
Debra 12:10, 03 sie 2013

Artykuł o jeżówkach, znalazłam link na FB

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach

Przyda się teraz
Mirka 12:11, 03 sie 2013

Ukorzeniaj bezposrednio do ziemi lepszy efekt niż w wodzie czy w donicy ja właściwie ich nawet nie podlewam i zobacz ze się udaje.Maczj w ukorzeniaczu i głęboko do ziemi tak żeby oczka były tuż nad ziemią :a co do bukszpanów to teraz rób sadzonki tnij 15cm sadzonkę w ukorzeniacz i do ziemi moje tak zimowały i 90%się ukorzeniłopowodzenia
nieszka 12:12, 03 sie 2013

A liście mojej tawułki jeszcze zupełnie zielone. Nigdy mi tak nie padały żeby całkiem usychać... Może moje jakieś inne Albo to że tylko rano mają troszkę słońca..?
Debra 19:23, 03 sie 2013

Mirka napisał(a)
Ukorzeniaj bezposrednio do ziemi lepszy efekt niż w wodzie czy w donicy ja właściwie ich nawet nie podlewam i zobacz ze się udaje.Maczj w ukorzeniaczu i głęboko do ziemi tak żeby oczka były tuż nad ziemią :a co do bukszpanów to teraz rób sadzonki tnij 15cm sadzonkę w ukorzeniacz i do ziemi moje tak zimowały i 90%się ukorzeniłopowodzenia

Mirka, dzieki, tak zrobię z pęcherznicą. Bukszpanów na razie nie mam