Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 20:42, 21 wrz 2013

edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
jej odwiedziłam i buźiaki przesyłam ale się napracowałas

Edytko, to prawda, pracy z tymi darami natury mnóstwo
Prawie mnie nie ma na O.

Pozdrawiam Dzieki, ża zagladasz.
Debra 20:44, 21 wrz 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Masz chyba Debro niesamowitą frajdę, robiąc konfitury czy też winko ze swoich własnych owoców. Fajne uczucie, prawda? Fotki z dekoracjami jesiennymi przeurocze. Pozdrowienia zostawiam

Agnieszko, pracy sporo, ale fakt, te własne owoce to takie specjalne owoce nie potrafię pomysleć, że mogłyby się zmarnować.
Dziekuję, zawsze jesteś taka miła
Debra 20:47, 21 wrz 2013

Przetacznik napisał(a)
No to jest nagroda ogrodnika : ) Wino będzie przednie, przede mną też ta radość, czas zrywać winogrona, ale najpierw muszę zakończyć prace z pigwą, pozdrowienia od całej rodzinki : )

Dziekuję za pozdrowienia od uroczej rodzinki i wzajemnie.
Ja juz obrobilam brzoskwinie, teraz czas na winko ....
marzena 00:05, 22 wrz 2013

ale piękne fotki z własnymi zbiorami, ta z koszykami winogron ma wielki urok

ale zastanawiam się, czy ten dymion, w ktorym umieściłaś owoce na wino nie jest zbyt przepełniony ? jak zacznie się ostra fermentacja, może wysadzić korek...a części owoców na ścianie sie znajdą, piszę o tym, bo miałam takie zdarzenie jakiś czas temu...
zawitka 08:19, 22 wrz 2013

Krysiu -jak spojrzałam na ten gąsiorek to też pomysłałam jak marzenka .też tak miałam ----- skończyło sie na scianach Pozdrawiam i martwię się bo mimo atybiotyku kaszel nie przechodziPozdrówka i jak tylko się wykuruję --dzwonię do Ciebie.
Debra 11:44, 22 wrz 2013

marzena napisał(a)
ale piękne fotki z własnymi zbiorami, ta z koszykami winogron ma wielki urok

ale zastanawiam się, czy ten dymion, w ktorym umieściłaś owoce na wino nie jest zbyt przepełniony ? jak zacznie się ostra fermentacja, może wysadzić korek...a części owoców na ścianie sie znajdą, piszę o tym, bo miałam takie zdarzenie jakiś czas temu...

Marzenko, własne zbiory cieszą ogromnie, pomimo że to głównie zasługa natury.

Winko pod kontrolą Jak się zaczyna burzliwa fermentacja zamieniam korek z rurką na korek z waty. Zbieram pianę i część przefermentowanych owoców od góry. Później, jak fermentacja staje się spokojna, wróci korek z rurką. Tp juz trzeci rok produkcji wina....
Debra 11:46, 22 wrz 2013

zawitka napisał(a)
Krysiu -jak spojrzałam na ten gąsiorek to też pomysłałam jak marzenka .też tak miałam ----- skończyło sie na scianach Pozdrawiam i martwię się bo mimo atybiotyku kaszel nie przechodziPozdrówka i jak tylko się wykuruję --dzwonię do Ciebie.

No u mnie jeszcze nic na ścianach nie było Trzeci rok z rzędu jest OK. Mam to pod kontrolą.

Halinko, od jutra zaczynam podwójny remont - na dwa mieszkania, do tego nadal zbiór winogron, cięcie drzewek, obawiam się że chwilowo musimy odłożyć nasze spotkanie. Szkoda, że tak ta choroba Ci wypadła, piątek był taki piekny...

Pozdrawiam
Debra 17:56, 22 wrz 2013

Teraz każdego dnia trzeba poświęcić sporo czasu na sprzątanie liści. Bardzo nie lubie ogrodu zasypanego liśćmi. Zresztą przy okazji trawnik zyskuje po przegrabieniu. Sporo sianka się wydrapuje

Potem sadzenie cebul. Za długo nie powinny leżeć, wysychają, tracą siły
Zdołałam posadzić krokusy, tulipany, szafirki, narcyze i hiacynty.
Została mi jeszcze setka czosnków, ale juz nie miałam ochoty, tak na siłę tego robić.

Poza tym pąki na różach - w tym trzecie kwitninie na pnącej, która miała być Flammentanz
Hibiskus w pełnym rozkwicie. Astry niemal też.

Jesiennie, ale bardzo mi sie to podoba

Debra 18:01, 22 wrz 2013

Przyznam szczerze, że ciągle zaglądam do Irenkowego wątku z nadzieją, że cos tam dobrego znajdę, a tu nadal cisza. Już nie mam jakoś sumienia pisać nic w Jej wątku, ale ten brak wiadomości jednak jest niepokojący.
Nadal wierzę, że wszystko zakończy się dobrze, tylko ile to cierpienia po drodze, nerwów. Biedna Irenka, naprawdę okropna historia.
AgnieszkaW 18:04, 22 wrz 2013

Debro, ja też zaglądam do Irenki i martwię się tak długim brakiem wiadomości. Mam nadzieję, że wszystko OK