Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Margarete 15:39, 15 paź 2013

I ja też, ja też..
A najciekawiej prezentuje sie ten zestaw kolorów na rokitniku... sina zieleń poprzetykana brazem, pomaranczowym oraz żółtym kolorem
Pozdrawiam
eliza3 18:08, 15 paź 2013

Debro, ale piękna ta róża, szukam u siebie miejsca na taką różę, bo jeżeli tylko będę gotowa to dostanę ją od sąsiadki.
Obserwuję ją i widzę, że pięknie kwitnie, nie choruje i jeszcze ma ładne owoce, idealna ? Może tak, tylko, że potrzebuje trochę miejsca... a u Ciebie na jakim stanowisku rośnie?
Debra 19:02, 15 paź 2013

irena_milek napisał(a)
Zdecydowanie masz jesień, złoto i burgund, liści sporo, zatem jeszcze się namachasz w ogródku z grabiami

Irenko, ja już powoli nie mogę patrzeć na grabie )))))

Codziennie dwie godziny 'liściomanii'. Ja mam cztery drzewka owocowe, a liści jakby miala cały sad.
Te listeczki na krzewikach to przy tych liściach z drzew, to sama przyjemność
Do tego ja codziennie wybieram te liście z kamieni, z rabatek.....

No ale wygląda na to, że po moim dzisiejszym 'potrząsaniu' drzewami, już wkrótce będzie koniec.
Debra 19:07, 15 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Ja też tu widzę kolorową jesień

Dziękuję Agnieszko, ja tak trochę z przekory, bo u Was takie cudne jesienne krajobrazy, a ja te parę krzaczków, no ale coś tam jest.

Agnieszko popatrzyłam na Twoje iglakowe sugestie - śliczne, ale to są raczej odmiany małe, a ja szukam czegoś o na to miejsce :

Te słoneczniczki chcę wykopać, rozchodniki by zostały, bo przed nimi jest głóg, reszta sobie pójdzie precz. Tak więc potrzebuję jednak iglastych żywopłotowych.

Debra 19:09, 15 paź 2013

Margarete napisał(a)
I ja też, ja też..
A najciekawiej prezentuje sie ten zestaw kolorów na rokitniku... sina zieleń poprzetykana brazem, pomaranczowym oraz żółtym kolorem
Pozdrawiam

Też tak uważam, że ten Rokitnik to jednak w tym roku został gwiazdą
AgnieszkaW 19:10, 15 paź 2013

No to kolumnowe odmiany cisa, bo nie ma tam dużo miejsca.
marzena 19:10, 15 paź 2013

Debra, no wszystkie/ -scy widzimy jesień u Ciebie, piękną spokojną a Ty też zauważyłaś ?
Debra 19:13, 15 paź 2013

eliza3 napisał(a)
Debro, ale piękna ta róża, szukam u siebie miejsca na taką różę, bo jeżeli tylko będę gotowa to dostanę ją od sąsiadki.
Obserwuję ją i widzę, że pięknie kwitnie, nie choruje i jeszcze ma ładne owoce, idealna ? Może tak, tylko, że potrzebuje trochę miejsca... a u Ciebie na jakim stanowisku rośnie?

To jest roślina 'żelazna'. Jej nic nie rusza
Moja rośnie w niewielkim półcieniu, ale jednak pod drzewem, słońce ma kilka godzin dziennie, co powoduje, że słabo kwitnie. Zaleta tego miejsca jest to, że nie zasycha. Obserwowałam Róże pomarszczone rosnące w pełnym słońcu i zauważyłam, jak schną im dolne liście. Ja nie mam tego problemu.

Dodam, że wbrew obiegowym opiniom, wcale nie jest tak strasznie ekspansywna. Owszem wypuszcza rozłogi, ale jest ich parę w roku, bardzo łatwo je odciąć, ja na razie nawet ich nie wycinam, bo chcę mieć ich więcej.
Debra 19:15, 15 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
No to kolumnowe odmiany cisa, bo nie ma tam dużo miejsca.

No własnie Agnieszko Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu...)))
Co bym nie kombinowała, to wychodzi na cisy. A że ja je lubię, tak jak berberysy, to chyba nie ma wyjścia. Będą cisy!
Debra 19:19, 15 paź 2013

marzena napisał(a)
Debra, no wszystkie/ -scy widzimy jesień u Ciebie, piękną spokojną a Ty też zauważyłaś ?

Marzenko, czasem jest tak, że się chce, by inni tez widzieli to, co i my widzimy ))
no to tak było trochę wedle angielskiego 'fishing for compliments'
Ja nie znam dobrego polskiego odpowiednika tego doskonałego idiomu - coś jak 'prosić się o pochwały' ))