Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 17:48, 10 paź 2013

ewsyg napisał(a)
Wkleję później u mnie zdjęcia z tegorocznego pobytu w Bieszczadach, zobaczysz w jakim kierunku idą zmiany. Przypomniało mi się piękne, greckie miasteczko, w którym chcąc się budować i mieszkać musisz zachować jego pierwotny styl. Zrobiło na mnie ogromne wrażenie.

No właśnie o to mi chodzi. Nasz polskie wsie zniknęły z powierzchni ziemi. Zostały jedynie resztki w skansenach. W Anglii np. w Oxfordshire, są wsie, które wyglądaja jakby czas nie mijał, a że te strzechą kryte domki sa nowoczesne w środku - to nikomu nie przeszkadza.
Chętnie obejrzę zdjęcia z BIeszczad. Tam nadal są piekne i nieskażone czlowiekiem rejony
Debra 17:50, 10 paź 2013

irena_milek napisał(a)
Krysiu, zgadzam się z Tobą, w Anglii dbałość o styl, historię jest ogromny, to mnie urzekło
Wrócę tam za rok, znowu podładuję akumulatory

Jak tylko będę mogła ruszyć się z Warszawy, to chyba na pół roku w zimie pojadę. No bo w lecie działka, a tak od listopada do marca będę mogła korzystać z angielksiej pogody

Jak ja wielbię ten kraj, to trudno to sobie wyobrazić. Tylko tam czuję się jak w domu
Debra 17:52, 10 paź 2013

eda napisał(a)
A ja patrzę a u Ciebie Debruś żywa akcja będzie więcej światła pozdrówka

Edytko, to były stare drzewa owocowe, niestety chore, już nie wowocowały jedynie produkowały chore liście. Prześwietlenie gruszy i jabłoni nadal mnie czeka, ale tu sekator wystarczy
Debra 17:55, 10 paź 2013

eliza3 napisał(a)
Poczytałam u Ciebie o morwie... Pamiętam ten smak z dzieciństwa, u moich rodziców rósł wysoki naturalny żywopłot z morwy. Były dwie odmiany, żółta i bordowa, bardzo lubiłam jej owoce, pamiętam że były bardzo słodkie... ciekawe czy dzisiaj by mi smakowały?

Czytałam sporo o morwie. Natrafiłam na taki bardzo stary tekst

http://rcin.org.pl/Content/19160/WA058_36122_K2350_O-hodowaniu-morw.pdf

wklejam link, bo tekst jest jedyny w swoim rodzaju. Tam jest m. in. o łączeniu gałązek kolejnych drzewek, tak by powstawał gęsty żywopłot. To ciekawe jak popularne kiedyś było to drzewo, a teraz prawi jest w zaniku.

Smak jest dobry, nawet bardzo, myślę że by Ci smakowały Jak sie tak złozy, że będziesz w stolicy w porze owocowania morw - zapraszam
Debra 18:03, 10 paź 2013

A dzisiaj znowu nie było czasu na rękodzieło
Z gruszy opadły takie masy liści, że sprzątanie zajęło większość dnia. Jest to o tyle skomplikowane, że grusza jest nad rabatkami i kawałkami ogrodu wysypanymi kamieniami. No ręcznie trzeba wybierać te liście.
Dławisz też się sypie, też na rabatki, no koronkowa robota z wybieraniem tego wszystkiego
kitek81 20:44, 10 paź 2013

ale miałam sporo do nadrobienia, a wydawało mi się, że u Ciebie jestem na bieżąco
no powiem Ci, że poszalałaś z piłą, na szczęście nic Ci się nie stało! ja we wtorek dowiedziałam się, że mój znajomy miał wypadek i jest w kiepskim stanie i teraz chyba troszkę przewrażliwiona jestem! uważajcie na siebie!

a jutro już piątek jeny jak się cieszę

buziaki Kochana :*
Debra 21:41, 10 paź 2013

kitek81 napisał(a)
ale miałam sporo do nadrobienia, a wydawało mi się, że u Ciebie jestem na bieżąco
no powiem Ci, że poszalałaś z piłą, na szczęście nic Ci się nie stało! ja we wtorek dowiedziałam się, że mój znajomy miał wypadek i jest w kiepskim stanie i teraz chyba troszkę przewrażliwiona jestem! uważajcie na siebie!

a jutro już piątek jeny jak się cieszę

buziaki Kochana :*

Kasiu, czasem te strony jakoś szybciej lecą
Oj, uważam, bo wiem że to jednak straszne narzędzie. Na szczęście na ten rok koniec zabaw z piłą

Udanego domowego weekendu Ci życzę
Debra 19:08, 11 paź 2013

Sztuczny trawnik w angielskim ogrodzie ??
Natrafiłam dzisiaj na tekst o plastikowej trawie .... w Anglii!
Wprawdzie tekst jest napisany ze sporym dystansem, co nie zmienia faktu, że zdjęcia mówią same za siebie

Autor ma plastikowy trawnik! I czyści go odkurzaczem, zobaczcie sami !

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2453364/Robert-Hardman-thinks-new-plastic-garden-leave-green-envy.html

W tekście jest zdanie, które mówi wiele - ' .. nikt, tak jak Homo Britannicus nie skosi trawnika w pasy w niedzielne popołudnie...' (No one does a stripey lawn like Homo Britannicus on a Sunday afternoon).

zawitka 19:17, 11 paź 2013

Hej Krysiu ---sosna jeszcze stoi chyba postoi ze 2 tygodnie bo Panowie nie mają czasu .ja dziś dzień spędziłam na badaniach i poprawiłam sobie humor kupnem cisa na stożek i berberysa czerwonego Admirała ha ha
eda 21:40, 11 paź 2013

dobre z tym trawnikiem a facet jaki zadowolony i mrówek nie będzie miał ha ha