Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 15:51, 24 paź 2013

ewsyg napisał(a)
Kiedy przycina się morwę ?

Sa rozmaite podejścia, ale ja tradycyjnie tnę pod koniec września, na początku października po opadnięciu liści, bo wtedy widzę co mam ciąć. Do zimy cięcia zdążą się zagoić.
Drobne gałęzie tnę na okrągło, bo ona rośnie bardzo szybko i czasem zamiata po trawniku tymi odrostami.
Tnę naprawdę radykalnie, bo chcę je utrzymać do wysokości 2-2,5 m max.
Część gałezi przyginam, by rosły w poprzek, co daje mi koronę morwy szeroką, ale nie wysoką. Powoli tworzy się gęsty parasol.
zawitka 15:56, 24 paź 2013

KrysiuPazcka poszła rano a teraz godz116 ta pojechałi mam już po kłopocie Reszta u mnie OOOO moja ławeczka cudo .Napracowałaś się aż jaśniej na działeczce coś jak u mnie Pozdrawiam
Debra 16:01, 24 paź 2013

zawitka napisał(a)
KrysiuPazcka poszła rano a teraz godz116 ta pojechałi mam już po kłopocie Reszta u mnie OOOO moja ławeczka cudo .Napracowałaś się aż jaśniej na działeczce coś jak u mnie Pozdrawiam

Oj, strasznie się cieszę, dam znać jak dojdzie.

To znaczy sosna ścięta!!!!!!

Oj napracowałam się, rwałam te korzenie, aż mnie dzisiaj kręgosłup boli, ale to chwilowe
Siedzę sobie dzisiaj w domu i się lenię

Poza tym czekam na syna, bo ma mi obejrzeć rower. Zaliczyłam wywrotkę po ciemku w liściach i mam przyblokowane koło. Może uda się bez wizyty w serwisie.

zawitka 16:36, 24 paź 2013

Zajrzyj do mnie wkleiłam liriope.To odpoczywaj sobie bo się po pracy należy Miłego odpoczynku
Milka 16:38, 24 paź 2013

Ojej, wywrotka, mam nadzieję, że nic się tobie nie stało, a wizyta syna, zawsze cieszy
Debra 18:05, 24 paź 2013

zawitka napisał(a)
Zajrzyj do mnie wkleiłam liriope.To odpoczywaj sobie bo się po pracy należy Miłego odpoczynku

Halinko, widziałam. Liriope jest piękna. Też ją sobie sprawię Daj jej zakwitnąć, ona tak pieknie kwitnie.
Debra 18:09, 24 paź 2013

irena_milek napisał(a)
Ojej, wywrotka, mam nadzieję, że nic się tobie nie stało, a wizyta syna, zawsze cieszy

Ja się już nauczyłam spadać z roweru Teraz to mi sie raczej nie zdarza, ale jak w 2011 roku po kilkunastu latach przerwy wsiadłam ponownie na rower, to cyrk był 100%
Leżałam co parę metrów. Miałam straszne problemy z utrzymaniem równowagi. No ale poćwiczyłam i wróciłam do normy.
Teraz to tylko dlatego, że ściezka była zasypana mokrymi liśćmi, do tego nie wypatrzyłam paskudnego krawężnika.

Syn ma 3 rowery, sam je serwisuje, więc chyba zaradzi.
A wizyta cieszy tym bardziej, własnie wrócił z Nepalu, a zaraz leci do Laosu
Ewa4 18:30, 24 paź 2013

Krysiu czy ta Twoja działka to jakaś gumowa jest co ja tu czytam tyle drzew owocowych masz i co chwila zmiany podziwiam Ciebie i Twoją wieeelką działkę hehe.Pozdrawiam.
AgnieszkaW 18:36, 24 paź 2013

Debro, co wybrałaś na zimozielony żywopłot?
Debra 19:29, 24 paź 2013

Ewa4 napisał(a)
Krysiu czy ta Twoja działka to jakaś gumowa jest co ja tu czytam tyle drzew owocowych masz i co chwila zmiany podziwiam Ciebie i Twoją wieeelką działkę hehe.Pozdrawiam.

Ewo, sama się dziwię )))
Poza gruszą, te moje drzewka są takie kompaktowe. Ja je sporo poobcinałam, trochę je formuję, obniżam, jakoś się mieszczą.
A zmiany - no właśnie dlatego że jest ta działeczka taka mała, to staram się powoli maksymalnie wykorzystać każdy kawałek.
Słoneczniczki z ich korzeniami na pół metra od kępy nie mają racji bytu u mnie.

Poza tym zmiany są super