Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 00:00, 18 cze 2013

AniaDS napisał(a)
A mnie się taka kordylinka na mój mini-taras marzy. Za taką cenę to bym bez mrugnięcia wzięła. Ale ja to nie mam normalnie szczęścia do takich okazji, no .

Aniu, ja też, to było całkiem wyjątkowe, aż nie mogłam uwierzyć w tę cenę przy takiej jakości rośliny.

Ta moja to Red Star.

AniaDS 00:06, 18 cze 2013

Piękna, muszę zapolować .
grembosia 02:17, 18 cze 2013

Debra, kordyliny to piękne rośliny. Ja też zakochałam się w nich i mam dwie w wysokich donicach przy wejściu do domu. Zimą zwiążę i kwatera w garażu.
Debra 12:23, 18 cze 2013

grembosia napisał(a)
Debra, kordyliny to piękne rośliny. Ja też zakochałam się w nich i mam dwie w wysokich donicach przy wejściu do domu. Zimą zwiążę i kwatera w garażu.

Zwykle u nas, w naszym klimacie wszyscy maja kordyliny w donicach na tarasie.

Zaryzykowałam grunt, tylko nie wiem jak będzie z kopaniem jej przed zimą. Jak duże ma korzenie? Ale chyba nie takie duże skoro spokojnie rośnie sobie w sumie w nie takich wielkich donicach.
Debra 20:12, 18 cze 2013

Dzisiaj nudna praca 'u podstaw'.

Cięłam moją Iwę, bo już strasznie długie miała grzywki. Ogoliłam bardzo krótko, teraz będzie rosnąć jak szalona. Kiedy ją kupiłam w ubiegłym roku miała kilka gałązek, teraz ma niezłą gęstwę.

Potem porządkowałam śliwę. Poskracałam górne, zbyt wybujałe gałęzie. Usunęłam masę wilków, obciążyłam niektóre konary, żeby nie rosły pionowo do góry.
Śliwa jest po ostrym cięciu na jesieni, była w bardzo kiepskim stanie, w tym roku nie owocuje, ale ma zdrowe liście, wygląda dobrze, może ją uratuję.

Ja mam te drzewa owocowe po poprzednikach, mają sporo ponad 20 lat, albo więcej. Dużo pracy nad nimi za mną, ale i sporo przede mną.

Jedno jest pewne - jabłek i gruszek w tym roku nie będzie. Tylko wiśnie i brzoskwinie.
barbara_kraj... 22:33, 18 cze 2013

U mnie nawet wiśni nie będzie! Drzewo w przerażającym tempie, mimo oprysków, traci liście porażone przez drobną plamistość liści Owoce nie dojrzeją!
Jabłonie 'odpoczywają' po ubiegłorocznym obfitym owocowaniu.
Śliwka miala sporo kwiatów ale zawiązki opadły.
Gruszę zarażoną rdzą wycięliśmy.
Fatalny rok, owoce będą drogie
Debra 00:11, 19 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)
U mnie nawet wiśni nie będzie! Drzewo w przerażającym tempie, mimo oprysków, traci liście porażone przez drobną plamistość liści Owoce nie dojrzeją!
Jabłonie 'odpoczywają' po ubiegłorocznym obfitym owocowaniu.
Śliwka miala sporo kwiatów ale zawiązki opadły.
Gruszę zarażoną rdzą wycięliśmy.
Fatalny rok, owoce będą drogie

Ja miałam tak ze śliwami w ubiegłym roku.Straciły liście, potem jedna uschła kompletnie, druga się zastanawia, a o trzecią walczę.

Co do jabłoni to się zgadza. Po ubiegłorocznym jabłkowo-gruszkowym szaleństwie:

w tym roku jabłonie mają jedynie liście. Na szczęście zdrowe. Na gruszy jest chyba z pięć owoców

barbara_kraj... 00:16, 19 cze 2013

Za to wino bedę robić Winorośl obrodziła nad podziw. Czego nie wykorzystam ptakom zostawię
Debra 00:19, 19 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Za to wino bedę robić Winorośl obrodziła nad podziw. Czego nie wykorzystam ptakom zostawię

O tak, masz rację, winogron będzie masa. Winko będzie oczywiście.
Przetacznik 07:29, 19 cze 2013

Co do jabłoni to się zgadza. Po ubiegłorocznym jabłkowo-gruszkowym szaleństwie:

to jest widok no...profesjonalny : ) i wspaniały bo moim zdaniem ta wymierność ogrodu pod względem owoców jest najfajniejszą sprawą i satysfakcją.U mnie także zeszłorocznie antonówka wydała ogrom jabłek a dżemy i musy - rarytas. Aktualnie nie ma chyba ani jednego. Zresztą ciekawa wegetacja w tym roku - np. koper ma ze 2 cm. a w zeszłym sezonie zbierałam już baldachy do ogórków... Moja grusza cierpi na rdzę - myślę, ze z powodu błędu jaki popełniono sadząc ją nieopodal starego jałowca -siedliska grzybni. NIby grusza nie jakaś obrzymia pień z 5cm średnicy, ale nie wiem czy mogę ją przresadzić...