Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

ewalm 09:43, 19 cze 2013

Weroniko, przesadzenie gruszy w obrębie działki nie pomoże. Takie odległości to dla zarodników żadna różnica.

Debro, plony miałaś piękne. I tak porządnie zaprezentowane Bardzo fajna półeczka pod ścianą, ta z koszykiem. I kosz z jabłakami taki klasyczny ..
Przetacznik 10:13, 19 cze 2013

Dobrze, że mi to powiedziałaś Ewalm, myślałąm że odstęp z 5 metrów pomoże. Widzisz Debro u Ciebie załatwiłam sprawę ; )
Ola54 10:53, 19 cze 2013

Czy ta rdza tylko cisy atakuje?
Wiem, że malwy trzeba sadzić daleko od róż ale o gruszy nie słyszałam...
Debra 10:59, 19 cze 2013

Rdza powstaje przede wszystkim na jałowcach, ale jest też przenoszona na odległość kilkuset metrów z np. innych gruszy.
Na wiosnę niestety chemia - oprysk Miedzianem i po sprawie
Poza tym, nawet jeśli rdza sie pojawi - jak u mnie w ubiegłym roku - to nie ma wielkiego wpływu na owocowanie.
Gruszek parę skrzynek było, co widać

A ta prezentacja - specjlanie łaziłam po Cerrefourze i wypraszałam takie same skrzynki po owocach, żeby zbiory ładnie wyglądały ))) No tak już mam. Porządek musi być!

A co do koszyczków, to taki jeden dla mojego syna wiozłam:

Debra 11:07, 19 cze 2013

Przetacznik napisał(a)
..... Widzisz Debro u Ciebie załatwiłam sprawę ; )

Bardzo mi miło z tego powodu

A z gruszy usuwaj teraz w miarę możliwości chore liście, a na wiosnę - jak tylko temperatura będzie powyżej 4 stopni na plusie - zrób oprysk Miedzianem, powinno byc OK.
Ja miałam rdzę w ubiegłym roku, w tym ani śladu.
Debra 11:09, 19 cze 2013

ewalm napisał(a)

Debro, plony miałaś piękne. I tak porządnie zaprezentowane Bardzo fajna półeczka pod ścianą, ta z koszykiem. I kosz z jabłakami taki klasyczny ..

Tak, plony były niesamowite w ubiegłym roku.

Ta półeczka to właściwie stolik, który stał sobie gdzieś w kącie u mnie, jakoś się tam dobrze wpasował.
Debra 11:12, 19 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

......moim zdaniem ta wymierność ogrodu pod względem owoców jest najfajniejszą sprawą i satysfakcją.U mnie także zeszłorocznie antonówka wydała ogrom jabłek a dżemy i musy - rarytas. Aktualnie nie ma chyba ani jednego.

Zresztą ciekawa wegetacja w tym roku - np. koper ma ze 2 cm. a w zeszłym sezonie zbierałam już baldachy do ogórków... Moja grusza cierpi na rdzę - myślę, ze z powodu błędu jaki popełniono sadząc ją nieopodal starego jałowca -siedliska grzybni. NIby grusza nie jakaś obrzymia pień z 5cm średnicy, ale nie wiem czy mogę ją przresadzić...

Masz rację! Spłachetek ziemi,a ile z niego mozna zebrać. Ja byłam w szoku zbierając te jabłka i gruszki. To co na zdjęciu, to i tak tylko część. A jeszcze były winogrona, maliny, agrest....

O gruszy napisałam w poście o rdzy.
Przetacznik 11:13, 19 cze 2013

Prysnęłam miedzianem Debro i rzeczywiście w porównaniu do zeszłego sezonu rdza mniejsza, ale drobne plamki są. Za to po kilku kwiatach owoców wcale nie ma. Wiadomość, że rdza nie ma wpływu na owocowanie jest moją radością. Co do skrzynek... żebyś wiedziała jaie ja mam w markecie upatrzone.... mmmm ale raczej ich nie dostanę... są po winach takie porządne... mebel jakiś ciekawy bym z nich zrobiła... nawet za sklep zaglądałam czy tam czasem nie wyrzucają takich cennych skrzynek : )

Z takiego kosza pełnego dobroci cieszyłabym się bardziej niż z innego prezentu, mniam : )
Debra 11:27, 19 cze 2013

Weroniko, brakiem owoców na gruszy się nie przejmuj - mało kto ma ich wiele. U mnie jest chyba kilka sztuk.

Co do skrzynek po winach, szczególnie tych starych, to ja stale szukam okazji by takie wydębić, ale nie jest łatwo, niestety.
Są absolutnie cudne, takie z wypalonymi napisami z nazwami winnic np.
eliza3 18:21, 19 cze 2013

Debra napisał(a)

A co do koszyczków, to taki jeden dla mojego syna wiozłam:

Ależ apetyczny ten Twój koszyczek Uwielbiam gruszki, ale na razie cieszmy się truskawkami
W ogrodzie zastój, bo zbyt ciepło, aby pracować, dopiero wieczorkiem podlewanie.