Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 11:15, 17 cze 2013

Robertop napisał(a)

Dokładnie tak jak piszesz. W końcu rośliny mają sprawiać nam przyjemność

I właśnie takie spontaniczne komponowanie sprawia najwiekszą przyjemność.

Sporo przy tym pracy, bo niektóre rośliny przesadzam już chyba trzeci, czy czwarty raz, ale jak zauważyłam, po każdym przesadzeniu tylko lepiej rosną

Mało tego, żadne zasady łączenia roślin mi nie w głowie, robię to na oko, zaspakajając własny zmysł estetyczny i potrzebę takiego, a nie innego ładu przestrzennego.
Jednym słowem wielki bałagan ogrodniczy?
Debra 11:18, 17 cze 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Jak zakwitnie to wrzuć kilka zdjęć do wątku - identyfikacja odmian róż. Ania DS tam pierwsze skrzypce gra
https://www.ogrodowisko.pl/watek/99-identyfikacja-odmian-roz

Juz tam nawet zaglądałam, ale widzę, że podobnie jak z hostami żurawkami to rozpoznawanie to nie jest prosta sprawa.
Myślę, że jest taka liczba odmian, do tego sporo różnych 'mutantów', że nawet jak kupisz daną odmianę, to tez niekoniecznie będzie to co na etykiecie

Dlatego kupiłam egzemplarze z wyraźnym kolorem kwiatów - bo za nic nie chciałabym rózu róż
Debra 11:20, 17 cze 2013

EwaG napisał(a)

Kolor zapowiada się piękny.

Ewo, dziękuję. I tak jak piszę w odpowiedzi do Basi, kolor mam zagwarantowany , bo go widać na malutkich pąkach.

Róże w takim off white kolorze to dla mnie czysta poezja, nieważne jak się nazywają.

A może to Chopin?
jotka 11:21, 17 cze 2013

Debra napisał(a)

I właśnie takie spontaniczne komponowanie sprawia najwiekszą przyjemność.

Sporo przy tym pracy, bo niektóre rośliny przesadzam już chyba trzeci, czy czwarty raz, ale jak zauważyłam, po każdym przesadzeniu tylko lepiej rosną

Mało tego, żadne zasady łączenia roślin mi nie w głowie, robię to na oko, zaspakajając własny zmysł estetyczny i potrzebę takiego, a nie innego ładu przestrzennego.
Jednym słowem wielki bałagan ogrodniczy?

No właśnie - ma być przyjemnie dla nas, właścicieli mniejszych i większych areałów

Nie można dać się w 100% podporządkować modzie w każdej dziedzinie. Nigdy nie chciałam mieć ogródka dla Barbi z gotowych elementów
Debra 11:34, 17 cze 2013

jotka napisał(a)

No właśnie - ma być przyjemnie dla nas, właścicieli mniejszych i większych areałów

Nie można dać się w 100% podporządkować modzie w każdej dziedzinie. Nigdy nie chciałam mieć ogródka dla Barbi z gotowych elementów

Jolu, fajnie to określiłaś 'z gotowych elementów'

No właśnie, bo powtarzając już przyjęte rozwiąznia kompozycyjne, nie tworzymy własnego miejsca, to tak jak wstawic do domu meblościankę, albo jeszcze gorzej gotowy zestaw salonowy.
U mnie każdy mebel jest z innej bajki, ba, nawet z innej epoki!
jotka 11:54, 17 cze 2013

Debra napisał(a)

Jolu, fajnie to określiłaś 'z gotowych elementów'

No właśnie, bo powtarzając już przyjęte rozwiąznia kompozycyjne, nie tworzymy własnego miejsca, to tak jak wstawic do domu meblościankę, albo jeszcze gorzej gotowy zestaw salonowy.
U mnie każdy mebel jest z innej bajki, ba, nawet z innej epoki!

Ile nas, tyle gustów Pozwólmy sobie nawzajem realizować nasze wizje Zacytuje więc: "Nie to ładne co ładne, ale co komu się podoba"
Debra 12:03, 17 cze 2013

jotka napisał(a)

Ile nas, tyle gustów Pozwólmy sobie nawzajem realizować nasze wizje Zacytuje więc: "Nie to ładne co ładne, ale co komu się podoba"

Jak najbardziej. Nie chodziło mi w żadnym przypadku o ocenę, a jedynie o ilustrację koncepcji.
Każdy realizuje własną, to oczywiste, tak jak z Twoim porównaniem do ogródka Barbie
Debra 12:34, 17 cze 2013

Po obejrzeniu jarzmianek u Roberta mam na nie straszliwą chęć.

Zobaczcie jakie mogą być ładne:

http://zojalitwin.wordpress.com/2010/12/05/jarzmianka-wieksza/

To w ogóle bardzo pozyteczna encyklopedia roslin z takim osobistym opisem
Ta 'Star of Babilon' cudna w kolorze.
madzielena 17:12, 17 cze 2013

Znam tą stronę, którą podałaś - bardzo wyczerpująca i przystępna

A co do sposobu w jaki sadzisz rośliny, to wydaje mi się, że "w tym szaleństwie jest metoda" - Twoja działka to takie perpetuum mobile. Rośliny w ciągłym ruchu, ich Właścicielka także
zawitka 17:37, 17 cze 2013

Debro Nie wiem czy u Ciebie byłam ale dziś pospacerowałam sobie ,cudo z zaroślaka zrobiłaś .Fajnie że jesteś z W-wy coraz więcej nas jest .Działeczka pięknieje i tak trzymać .A czy bedziesz w sobotę u Danusi bo ja tak to się spotkamy Pozdrawiam cieplutlo ;DKwiatuch dla Ciebie