Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 19:35, 19 cze 2013

eliza3 napisał(a)

Ależ apetyczny ten Twój koszyczek Uwielbiam gruszki, ale na razie cieszmy się truskawkami
W ogrodzie zastój, bo zbyt ciepło, aby pracować, dopiero wieczorkiem podlewanie.

Koszyczek to oczywiście wspomnienie tamtego lata, obfitującego w jabłka i gruszki. W tym roku tak nie będzie

Gorąco, ale ja zaplanowałam na dzisiaj wycięcie uschniętej brzowskwini - nie mogłam juz na nia patrzec, taka bida stała. No i wycięłam, nawet wyrąbałam pozostałości pieńka, zasypałam ziemia, trawka będzie rosła.
Zraszacze były włączone przez większość dnia, to i wieczorem mniej podlewania.

A to drewno z brzoskwini ma śliczny zapach. ucięłam jeden krążek i zabrałam do samochodu. Teraz mi samochód pachnie drewnem brzoskwiniowym
Debra 20:02, 19 cze 2013

Dzisiaj odkryłam, że Przegorzan (Echinops) będzie wreszcie miał te niebieskie kule

Piszę 'wreszcie', bo cały ubiegły rok walczyłam, by w ogóle rósł. Wypuszczał liście, ale marniał.
Przesadziłam po raz kolejny i oto juz wkrótce powinny być wyczekiwane ostowe kule, które tak kochają pszczoły.

A że uwielbiam ostowate i rośliny z szaroniebieskim odcieniem to jeszcze mój Mikołajek alpejski na niebiesko

eliza3 20:04, 19 cze 2013

Miałam kiedyś brzoskwinię, ale mi wymarzła, grusza też jakaś niewyraźna, widać muszę stawiać na kwiatki a po owoce na targ
W ubiegłym roku miałam kilka gruszek i jak pojechałam na urlop osy się do nich dobrały i tyle tego dobrego
Na razie mam czerwoną porzeczkę, ale tylko troszkę, bo młodziutka Dobre i to
Debra 20:12, 19 cze 2013

eliza3 napisał(a)
Miałam kiedyś brzoskwinię, ale mi wymarzła, grusza też jakaś niewyraźna, widać muszę stawiać na kwiatki a po owoce na targ
W ubiegłym roku miałam kilka gruszek i jak pojechałam na urlop osy się do nich dobrały i tyle tego dobrego
Na razie mam czerwoną porzeczkę, ale tylko troszkę, bo młodziutka Dobre i to

Elu, drzewka owocowe to wcale nie jest taka prosta sprawa. Ciągle coś z nimi trzeba robić, a i tak nigdy nie wiadomo co je zaatakuje, co im zaszkodzi, dlaczego ni stąd, ni zowąd uschną sobie, tak jak ta moja brzoskwinia.

Mam jeszcze trzy, ale tej mi żal bardzo, bo była wyjątkowo ładna, chociaż taka rachityczna, ale one takie są.
ewsyg 21:40, 19 cze 2013

U mnie też chouje czarna porzeczka, maliny, truskawki, wiśnia, jabłoń.
Debra 21:45, 19 cze 2013

ewsyg napisał(a)
U mnie też chouje czarna porzeczka, maliny, truskawki, wiśnia, jabłoń.

A co malinom?

Szara pleśń?
ewsyg 21:50, 19 cze 2013

A jeszcze brunatną zgniliznę drzew owocowych już wcześniej dostała śliwa Ulena i czereśnie. Brzoskwinie załatwiły mszyce bo była młodziutka.
ewsyg 21:50, 19 cze 2013

Debra nie wiem, zajrzyj do mnie tam mam zdjęcia.
kitek81 22:01, 19 cze 2013

No i jestem też u Ciebie qrcze, jakie piękne owoce mialas, mniam mniam a co do ogrodow rod, to u nas też podobne obawy, przez to nie możemy sprzedać tej działki, a kaska na wykończenie domu by się przydała, tym bardziej, że czasu na tamtą działkę już nie ma i narasta tylko

Pozdrawiam i miłych spotkań życzę z udziałowcami i ogrodomaniakami
Debra 22:02, 19 cze 2013

ewsyg napisał(a)
Debra nie wiem, zajrzyj do mnie tam mam zdjęcia.

Juz idę