Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 19:55, 17 cze 2013

madzielena napisał(a)
Znam tą stronę, którą podałaś - bardzo wyczerpująca i przystępna

A co do sposobu w jaki sadzisz rośliny, to wydaje mi się, że "w tym szaleństwie jest metoda" - Twoja działka to takie perpetuum mobile. Rośliny w ciągłym ruchu, ich Właścicielka także

Magdo, fajnie że też tam zagladasz. Sporo takich osobistych opisów, z własnego doświadczenia.

No ja w ruchu jestem z przyjemnością, chociaż muszę się przyznać, że od wczoraj z tym gorzej. Walczę z jakimś lumbago , chodze zgięta w pół, ale się nie przejmuję. Już kiedyś było i minęło, to i teraz minie.
Debra 19:58, 17 cze 2013

zawitka napisał(a)
Debro Nie wiem czy u Ciebie byłam ale dziś pospacerowałam sobie ,cudo z zaroślaka zrobiłaś .Fajnie że jesteś z W-wy coraz więcej nas jest .Działeczka pięknieje i tak trzymać .A czy bedziesz w sobotę u Danusi bo ja tak to się spotkamy Pozdrawiam cieplutlo

Dziekuję Halino
Będę w sobote, więc się spotkamy, bardzo się cieszę.
Juz teraz też zapraszam Cię na wrzesniowe spotkanie Ogrodowiczan w Domu Działkowca dla odmiany

Szczegóły w moim drugim wątku.
Ola54 20:00, 17 cze 2013

Debra napisał(a)

I właśnie takie spontaniczne komponowanie sprawia najwiekszą przyjemność.

Sporo przy tym pracy, bo niektóre rośliny przesadzam już chyba trzeci, czy czwarty raz, ale jak zauważyłam, po każdym przesadzeniu tylko lepiej rosną

Mało tego, żadne zasady łączenia roślin mi nie w głowie, robię to na oko, zaspakajając własny zmysł estetyczny i potrzebę takiego, a nie innego ładu przestrzennego.
Jednym słowem wielki bałagan ogrodniczy?

Oj jak się cieszę,że nie tylko ja tak robię.Ja zawsze mówię w tym szaleństwie jest metoda.Większość jest kupowana ....bo
Debra 20:06, 17 cze 2013

Znacie Kordylinę?
O tę:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/314-kordylina-australijska-doskonala-roslina-nie-tylko-na-taras

Dzisiaj natrafiłam na nią przypadkiem. Taki o to okaz prosto z Holandii

Wprawdzie ona głównie do donic, ale ja posadziłam ją na rabacie z kannami, a te też na zimę będę wykopywac, to i Kordylinę wykopię

Debra 20:10, 17 cze 2013

Michalina napisał(a)

Oj jak się cieszę,że nie tylko ja tak robię.Ja zawsze mówię w tym szaleństwie jest metoda.Większość jest kupowana ....bo

Olu, ja też się cieszę, że nie jestem odosobniona w tym roślinnym bałaganieniu, ale w domu robie to samo - tzn, ciągle przestawiam meble, cos zmieniam, wieszam nowe zasłony, to samo w ogrodzie - rosliny rosna zmieniają się, nie pasuja do siebie....
Przesadzamy... przesadzamy...

A to mój dzisiejszy Liliowiec ŻÓŁTY wielkokwiatowy

Ola54 20:14, 17 cze 2013

W domu to tylko mebli nie przestawiam bo za ciężkie.Robię ciągle zmiany w wystroju.Na wstępie w wątku napisałam,ze ogród jest jak ja zmienny i ciągle w ruchu.Ale cieszę sie bo jak czytam i ogladam u innych - zdyscyplinowanych to mam wyrzuty. Okazuje się, że niepotrzebnie
Debra 20:21, 17 cze 2013

A i specjalnie dla Ewy zrobiłam dzisiaj zdjęcia moich Róż pomarszczonych. Pisałam, że były posadzone w marcu 2012, jako mała patyczki, ledwo co nad ziemią. Dzisiaj są takie

Jak widać nawet mają słońce po południu, dlaczego zatem nie kwitną?

I moje posadzone wczoraj róże wielkokwiatowe.

Debra 20:23, 17 cze 2013

Michalina napisał(a)
W domu to tylko mebli nie przestawiam bo za ciężkie.Robię ciągle zmiany w wystroju.Na wstępie w wątku napisałam,ze ogród jest jak ja zmienny i ciągle w ruchu.Ale cieszę sie bo jak czytam i ogladam u innych - zdyscyplinowanych to mam wyrzuty. Okazuje się, że niepotrzebnie

Zaraz pójdę zwiedzać wirtualnie Twój ogród Bardzo mnie zachęciłaś.
My jesteśmy zdyscyplinowane, tylko inaczej )))
Debra 20:25, 17 cze 2013

I jeszcze tylko Tawułki kochane ))))

Tez przesadzane cztery razy! W pierwszym miejscu zmarniały, jakby uschły. Przesadzone odżyły, ale nadal były słabe. A teraz
ewsyg 21:27, 17 cze 2013

Debro, dziękuje za zdjęcia róż. Nie mam pojęcia dlaczego Ci nie kwitną. Jeżeli chodzi o jagodę kamczacką to mam 3 krzaczki. Dwa z nich posadziłam trzy lata temu jesienią. Owocowały już w tamtym roku tylko trochę podmarzły. W tym jest mniej owoców. Ja mam polskie i rosyjską. Ta rosyjska faktycznie nie jest zbyt smaczna- wyczuwalna gorycz. Natomiast polska jest smaczna przypomina jagodę leśną. Ja mam Duet a w tym roku dokupiłam Wojtka, ale jeszcze nie owocował. Rosyjską zostawię, nie będę wykopywać, będzie dla ptaków.