Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

Toszka 12:18, 06 maj 2016

i cały czas mówimy o sadzeniu drzewa na rogu domu? tak?
To od razu pendule odpadają, bo po kilku latach będa mieć kilka metrów średnicy korony.
KasiaW 12:23, 06 maj 2016

Toszko,

Niekoniecznie na rogu domu. Tam widziałam małego modrzewia pendula, ale nie upieram się.

Drzewa chcę posadzić na rabatach, które planuję zrobić na tle szmaragdów.

W przedogródku nie wiem co dać. Myślałam o zimozielonym iglaku, ale te co mi się podobają to rosną wysokie, te małe są niepolecane.

Tak sobie myslę, jeśli dam zimozielony żywopłot i wypełniacze - niższe piętro, to drzewo bez liści też może ładnie wyglądać, można je też zimą "ubrać" w lampki

Pendule można by posadzić na rabacie na przeciwko tarasu, która powiększy się za jakieś 2 lata

KasiaW 12:27, 06 maj 2016

Toszka napisał(a)

To od razu pendule odpadają, bo po kilku latach będa mieć kilka metrów średnicy korony.

Kurczę, nie wiedziałam, że one tak się rozrastają.

I jeszcze klony palmowe/japońskie mi się podobają
Toszka 12:32, 06 maj 2016

Klony japońskie niezaprzeczalnie są piękne, ale wymagaja starannie osłoniętych od wiatrów ogrodów.

KasiaW 12:36, 06 maj 2016

A reszta moich chciejstw? Da się z tego coś ładnego skomponować?

Cały czas chodzę i oglądam mój ogród, oglądam piękne Wasze ogrody (Toszko a gdzie Twój?) i nie mam kiedy przysiąść nad własnym planem...
KasiaW 13:24, 09 maj 2016

Dalej oglądam ... i myślę intensywnie ...
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających
KasiaW 21:10, 09 maj 2016

Dziewczyny ... no nie wytrzymałam ...
Wiem, że bez planu ... i wogóle ...
Ale normalnie nie mogłam się powstrzymać ...
Takie oto coś popełniłam

Do samotnych 4 krzaczków lawendy dokupiłam kolejne 9 do towarzystwa

To tak na pocieszenie. Wszyscy tworzą, sądzą, ciężko pracują ... tylko u mnie cisza, nie ruszam z miejsca

A teraz mi troszkę lepiej i chyba takie troszkę ogrodowiskowe te moje zakupy. I ilość odpowiedznia może nie będziecie mocno na mnie krzyczeć
KasiaW 21:23, 09 maj 2016

I jeszcze jedna fotka:

Teraz się głęboko zastanawiam nad kształtem rabat. Zrobilam linie proste bo nijak mi fala nie pasowała. Nie wiem czy nie powinnam jednak iść w tym kierunku. Wszystko w sumie mamy "kanciate". Tylko ścieżka od furtki idzie po łuku.
??? Co myslicie?
Toszka 21:29, 09 maj 2016

Lawendę jesli ma rosnąć kolejnych min. 5 lat sadzimy co 60cm (taka jest średnica krzaczka w porze kwitnienia). Na ścisk co 50. To kora? Jeśli tak, to zabieraj, bo lawenda nie lubi, łapie grzyba. Lubi gołą ziemię.

Kupuj drobno mielona korę, ta szybko "przerabia" się w próchnicę i uzyźnia glebę, i ładnie, niemal niezauważalnie wyglada na rabacie, zwłaszcza wśród bylin. Gruba kora wyglada po kilku miesiacach jak śmiecie
Prosze wyciąć elegancki kant przy trawniku. Jeśli nie masz specjalnego noża/urządzenia do kantów, to proponuję jakiś nieporęczny, sztywny nóz kuchenny typu "szef" (duży i szeroki) przeznaczyć na prace ogrodowe i takim nożem przy deseczce wycinasz darń. Noż jest doskonały do krojenia/dzielenia brył korzeniowych np. traw, host etc.
KasiaW 21:38, 09 maj 2016

Ups Krótka moja radość była. Wszystko nie tak

Kanciki oczywiście poprawię. Tak na szybko chciałam się podzielić moja małą radością...

Toszko, dzięki za rady. Lawendę rozsądzę i korę zabiorę

A kamienie pod lawenda mogą być? Podoba mi się kora. Może kamienna zdałaby egzamin?