Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

KasiaW 10:22, 04 maj 2016

Toszka napisał(a)
a pod spodem ziemia...tak?

Jeśli to 20cm to to nie jest donica, to tylko podwyższenie Wszystko tam przetrwa pod warunkiem głębokiego systemu korzeniowego

A może w tym podwyższeniu posadzić trzmielinę na pniu (2 szt. różnej wysokości)i obwódkę z cisa?

Tylko jak go potem przycinać?
Ech nie wyszło nam to podwyższenie ten spadek paskudny...

Obwódka z cisa byłaby powtórzeniem cisowego żywopłotu.
Kolejne trzmieliny chciałabym zaplanować na rabacie pod oknem. Może też na rabacie (nr 1) przy płocie frontowym (14 m)

Albo zamiast cisa dać bukszpanową obwódkę.
Toszka 10:25, 04 maj 2016

Pytanie jaka fastigiata - Robusta też jest fastigiata. Są fastigiaty szersze i są węższe. Pytanie zasadnicze - jaka fastigiata.
KasiaW 10:31, 04 maj 2016

Podobno o bardzo wąskim pokroju jest ten cis. Spróbuję się dowiedzieć dokładnie.
KasiaW 08:02, 05 maj 2016

Toszko,
Podobno to właśnie cis Fastigiata Robusta. Tak wygląda:

Jeśli rośnie on w donicach to mogę go teraz sadzić, tak jak inne rosliny kupowane w donicach?
Toszka 08:27, 05 maj 2016

tak, absolutnie tak - sadź.
Nie wiem czy tylko 2 trzmieliny nie będzie tak goopio wyglądać. Zawsze lepiej wygląda jak sadzimy po 3. Nie wiem też czy sama obwódka z buksa nie będzie za łyso, za stabilnie, za nijako....

to nieudane podwyższenie zamaskować mozna roslinami - albo obwódką z buksa, albo... (dziś mam niż intelektualny, co w połączeniu z blondem niefarbowanym...ech, szkoda gadać)
KasiaW 08:32, 05 maj 2016

Toszko, zaklepane więc, kupuję i sadzę cisy. Oczywiście na dobrze przygotowanym podłożu (wg Twoich wskazówek).

Kochana doradź co z tym podwyższeniem zrobić. Nie mam pomysła zupełnie. Stoi takie puste i straszy.

Twój niż ... u mnie byłby extra wyżem
anbu 08:47, 05 maj 2016

KasiaW napisał(a)

Twój niż ... u mnie byłby extra wyżem

Ha ha ...
To coś ja u mnie
KasiaW 08:53, 05 maj 2016

Prawda Aniu?
KasiaW 09:57, 05 maj 2016

Toszka napisał(a)

Nie wiem czy tylko 2 trzmieliny nie będzie tak goopio wyglądać. Zawsze lepiej wygląda jak sadzimy po 3. Nie wiem też czy sama obwódka z buksa nie będzie za łyso, za stabilnie, za nijako....

to nieudane podwyższenie zamaskować mozna roslinami - albo obwódką z buksa, albo... (dziś mam niż intelektualny, co w połączeniu z blondem niefarbowanym...ech, szkoda gadać)

Toszko, mogę dać trzy, tylko tam nie ma za dużo miejsca.

A może dać 2 na pniu: 1 - 1,2 m szczepienie, 2 - ok 60 cm szczepienie, a trzecią dać kulkę na ziemi? Dać obwódkę z bukszpanu, a w to niskie trawki?
A może podsadzić trzmielinę zimozielonym kopytnikiem, który polecałaś. Tylko czy on da race na słońcu?
Albo po prostu irgą? Będzie ładnie spływać i ukryje różnicę poziomów?

A może dać tam same berberysy kolumnowe? Jeden szpaler w podwyższeniu, a drugi niżej, na ziemi? Równolegle?
Toszka 10:06, 05 maj 2016

Berberysy kolumnowe rosna bydlaki. System korzeniowy maja taki, że to aż szok (dopiero co przesadzałam i namęczyłam się, jakbym drzewo przesadzała. Kłują. Dla kopytnika tam będzie za słonecznie- to roslina cienia.
Ja bym proponowała z roslinami wyjść poza donicę. Zrobić tam rabatę trochę większą. Wtedy będzie mozna ładna kompozycję zrobić, bo i tak czego byś nie wsadziła w stopy to będzie wylewać się za korytko.
Przypomnij mi wymiary,,,