Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

nebel 16:26, 02 cze 2013

Dawidzie widok trochę rozprasza, szczególnie wiosną ale i tak nie narzekam, zawsze mógł być gorszy. Co do czosnku, nie mam pojęcia, nazw roslin dopiero się po mału uczę. Do niedawna, jak ktoś napisł na forum ' do ery przedoogrodowiskowej' było mi wszystko jedno jakiej odmiany jest roslina. Czosnek to czosnek, tulipan to tulipanitd.itp. Warto było tylko wiedzieć jak wysoka jest roślina , jaki ma kolor, no i to co najważniejsze jakie ma wymagania. A teraz bardzo tego żałuję. Parę lat temu kupiłam pzreśliczny czosnek, ale jedynie 2 szt. i teraz nie mogę nigdzie go kupić, bo - nie znam nazwy. Ale z czasem i z tym sobie poradzę.
Już wiem kogo na forum o to zapytać, bo widziałm go w jednym z ogrodów.
nebel 08:43, 03 cze 2013

Skończyłam swoją rabatę za ławeczką. Efekt jako taki, będzie jak zaczną kwitnąć hortensje.. Moim zamiarem było posadzenie roslin, które kwitną na biało, różowo, no i oczywiście tak, aby również przez cały sezon letni, cokolwiek kwitło.Parę zdjęć.
Widok ogólny. Na przesadzenie czekają jeszcze te krokusy i irga.

Wierzba japońska, ale nie szczepiona

Konwalnik i Liriope

Hortensja 'Prim'White', która zaraz powinna zacząc kwitnąć, dlatego tu się również znalazł oprócz oczywiście h. 'limelight'
nebel 08:51, 03 cze 2013

Powojnik 'Ville de Lyon', dostał skarpetę z irgi łyżeczkowej. Ładnie nisko się płoży, no i kwitnie

Powojnik 'Albina Plena' już przekwitł, ale 'Utopia' dopiero zacznie.

Zostało jeszcze trochę miejsca, ale sadzonki rosną na razie w innej części ogrodu. Muszę spokojnie pomyśleć co jeszcze tu posadzę.
monteverde 10:03, 03 cze 2013

Ewa no nieźle Ci to wyszło nius najświeższy z tarasu kwitnie mój White Prim, ma bardzo ciekawy kwiatostan

Ewa gdzie dostałaś białe liriope
pozdrawiam
nebel 10:47, 03 cze 2013

Aniu, prawie wszystkie zakupy robiłam przez internet, oprócz tego bzu i wierzb, które zreszta widziałaś. A Liriope szafirkowatą 'OKINA Liriope muscari, kupiłam w Future Gardens. Zresztą ostatnio u nich kupowałam sporo, nawet te 'wielkie' okazy hortensji.
Co do tego, że Twoja juz kwitnie, nie dziwi mnie u Ciebie wszystko szybciej My z Bogusią na końcu ogonka
A Prim ma również ciekawy pokrój, bardziej krzaczasty niż inne h.
danuta_szwajcer 11:23, 03 cze 2013

Podobają mi się te podpory na klematisy Kupione czy robione? Rabatka super a jak się rozrosnie to dopiero będzie Czesto bywam na tej stronie co piszesz ale nigdy nie kupowałam ale widac, że warto u nich kupić Bardzo dorodne te hortensje. dla mnie też to forum to skarnica wiedzy i wiele się nauczyłam i dalej z chęcia czerpie wiedze z doświadczeń innych U nas dalej leje i zimnica okropna. Pozdrawiam cieplutko i miłej pracy i odpoczynku w ogrodzie
monteverde 11:46, 03 cze 2013

Ja też u nich kupuję sporo no nie na szarym , ładnie, ładnie
reni 11:55, 03 cze 2013

Witaj..Ewa paczka wysłana jutro powinna dotrzeć.
Zmiany u ciebie ogromne, a i mnie zaciekawiły te podpory szukam jakiś do powojników..pozdrawiam
AlicyaLK 11:59, 03 cze 2013

Witaj Nebel troszkę przystopowałam z ogrodowiskiem, bo inne obowiązki wyszły na pierwszy plan, dzisiaj zaglądam, a tu tyle nowych zdjęć, tyle zmian! Super! Pięknieje ten Twój ogród z dnia na dzień
Pozdrowienia zza chmurki
nebel 16:07, 03 cze 2013

Dziekuję Wam za miłe słowa, to pomaga, szczególnie jak się 'człowiek urobi po łokcie'
Jeszcze ogólnie, podpory kupiłam przez internet, są może niezbyt dekoracyjne, ale solidne. Wykonane z nierdzewki, a do tego, można je pzredłużać. Dla zainteresowanych od razu podam dostawcę - "zielonyfront.pl"

Danusiu trafiłaś samo sedno tego, co i ja myślę. Chętnie pokazuję co robię, nie po to by imponować, ale po to, by wymieniać doświadczenia. Ja również wiele się ucze i korzystam z naszego forum. Jeszcze raz wszystkim dziekuję

Aniu ten szary to przenośnia nigdy nie daję sie zepchnąć na margines, czyżbyś jeszcze tego nie wiedziała

Reni odpisałam już na prv, i nie dziękuję A podpory są idealne do powojników.

Alicjo nie zazdroszę Wam pogody. Odwiedzam dosyć systematycznie parę wątków i w wielu z nich dowiaduję się, że pogoda na południu nie rozpieszcza.

Wszystkim, więc życzę słońca w dzień i trochę deszczu w nocy.
Pozdrawiam
ewa