Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Nebel

Ogród Nebel

nebel 12:58, 04 cze 2013

Żeby nie było tak bardzo pragmatycznie
Wiciokrzew, który pięknie pachnie.

I jedyny mak jaki rosnie w moim ogrodzie.
bogumila 15:04, 04 cze 2013

Pachnąco u Ciebie!!! Ślicznie się zrobiło...tak niewiele czasu minęło a zmiany niesamowite.Pozdrawiam.
AlicyaLK 15:34, 04 cze 2013

nebel napisał(a)
Powojnik 'Ville de Lyon', dostał skarpetę z irgi łyżeczkowej. Ładnie nisko się płoży, no i kwitnie

.

Nebel, a ten Ville de Lyon, to już u Ciebie jakieś pąki ma, czy coś? Bo u mnie rośnie ładnie, w górę i w szerz, ale same liście i nie widzę, tam żadnych pąków, ani nic a on powinien zacząć kwitnąć w czerwcu, prawda?
Może w pierwszym roku w nowym miejscu nie będzie kwitł... Masz z nim jakieś doświadczenia??
Moniika 17:04, 04 cze 2013

nebel napisał(a)
Mam u siebie w ogrodzie parę trudnych miejsc do obasdzenia. Przeważnie bardzo zacienionych. Do tej pory radziłam sobie z nimi tak:
To zewnętrzne schody, z których zimą trzeba zgarniać śnieg, a do tego bardzo mało słońca. Świetnie daje tu sobie radę paproć.

A tu to same miejsce, ale pod schodami, bluszcz w tym miejscu wygląda u mnie najlepiej. Mało słońca a do tego nie za wiele wody.

No i jeszcze posadziłam barwinek, ale ten lubi jednak mieć więcej swiatła.

To miejsce Zacienione to jedno z moich ulubionych ! I tak cudnie rozwijają Ci sie paprocie !!
Żadnych host proszę juz nie dokupowac będziemy dzielić moje
Pozd M
nebel 17:15, 04 cze 2013

Bogusiu oj, będzie pachniało u mnie jak się wszystkie roślinki przyjmą i rozrosną. Już widze jak o miejsce na ławeczki, kiedy będzie kwitł bez będzie 'bitwa'

Alicjo ten powojnik ma u mnie pąki, ale pewnie dlatego, że dopiero został kupiony. To raczej standard. A z powojnikami nie mam na razie żadnego doświadczenia.. Pierwsze kupiłam w zeszłym roku.

Moniko ok, tym bardziej, że na razie mam dosyć kupowania, a może przede wszystkim sadzenia.
No chyba, że znowu pojadę do 'Justyny' i coś mi wpadnie w oko. Tak jak wczoraj . Pojchałam po donice i ziemię, a przyjechała ze mną również piwonia

A już myślałam, że nie będę dzisiaj musiała podlewać roślin, które posadziłam nic z tego, wyszło słonko idę dalej do pracy.
Pozdrawiam wszystkich.
AlicyaLK 17:17, 04 cze 2013

to mój nie będzie kwitł ehhh
AniaDS 18:46, 04 cze 2013

Jakie słonko, gdzie słonko?
Ja też chcę, u mnie ogród już podtopiony a tu jeszcze dwa tygodnie ma padać..
Sporo roślin cieniolubnych u Ciebie, jest w czym wybrać, zaraz sobie tu jakąś listę zrobię, bo też mam takie jedno miejsce
anna_g 22:53, 04 cze 2013

Ewa - pięknie. Tyle śliczności. Też sobie kupiłam w tym roku runiankę - po pierwsze bardzo mi się podoba jej błyszcząca zieleń, po drugie jest fajna do cienia - ciekawe tylko jak szybko będzie się rozrastać (zakładając oczywiście że sie nie utopi), dereń kanadyjski - śliczny, korci mnie - tylko ostatnio "spotkałam" go w cenie 35 złotych za doniczkę - no jakby tak ciut drogo...
Piwonia drzewiasta rośnie u mnie po zachodniej stronie. I... rośnie i tyle. Kwitnie co roku choć nie okrywamy ją niczym nigdy. Ale może nie bierz z nas przykladu
Bardzo ładnie Ci wszystko kwitnie i ładny masz widok z okna Pożycz trochę słonka bo inaczej to ze wszystkich roślin jedynie do uprawy w wielu ogrodach będzie dobry... ryż...
Pozdrawiam cieplutko
regli 22:55, 04 cze 2013

nebel napisał(a)

A już myślałam, że nie będę dzisiaj musiała podlewać roślin, które posadziłam nic z tego, wyszło słonko

No to tylko pozazdrościć, bo ja to już zapomniałam jak słonko wygląda. Dzisiaj a i owszem pół dnia nie padało (ale słonka nie było), za to następne pół dnia padało prawie bez przerwy. Nawet już mi się nie chce na dwór wychodzić. Wszędzie woda stoi, w każdej dziurze, w każdym zagłębieniu. Na trawniku woda pod stopami chlupie. Jeszcze trochę i grządki się rozmyją i popłyną razem z deszczem.
nebel 23:45, 04 cze 2013

Dziewczyny tak wiem, że u Was nie najlepiej już to wygląda, przynajmniej w wielu miejscach, do których zaglądam na forum. Obiecałam sobie, że nie będę pisać, o tym jaka jest u mnie pogoda, ale dzisiaj tak jakoś samo wyszło. Ale za to bardzo wiało, to tak na pocieszenie może.

Aniu właśnie tak chcę pisać o swoim ogrodzie i go pokazywac. Jeżeli choć jedna osoba znajdzie w tym co pokazuję coś dla siebie, to będę z tego rada. Zapomniałam jeszcze o jednym miejscu, gdzie rośnie irga. Ale to może przy innej okazji.

Aniu runianka, pzrynajmniej u mnie nie za szybko się rozrastała, więc w tym roku już sadziłam gęściej, a też nie jest to najtańsza roślina. Swój dereń kupilam za 19zł, pisałam już o tym i nawet pokazałam wielkość sadzonki i też nie jest tanio. Chcę też zobaczyć jak szybko się rozrasta, no i czy w ogóle się u mnie przyjmie. Bo wtedy można ją będzie dzielić.
A swoją piwonię posadziłam w słońcu, bo nie mam dla niej innego miejsca. Z tego co wcześniej czytałam o jej wymaganiach są tak duże, że mam wątpliwości czy coś z tego będzie, ale jak się mogę przekonac skoro nie spróbuję.

Życzę wszystkim słonka, ale jeżeli nie da rady, to choć tego, żeby w końcu przestało tyle padać.